Τοπικές Ειδήσεις

Δεν εξέλιπε ο κίνδυνος οικονομικής κατάρρευσης του Δήμου Ρόδου!

«Ανάσα» για την δημοτική αρχή αποτέλεσε η υπ’ αρίθμ. Ν71/2017 απόφαση του 1ου Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την οποία έγινε δεκτό το αίτημά του για την αναστολή εκτέλεσης των από 24 Ιανουαρίου 2017 πινάκων βεβαιώσεως ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών των υπό εκκαθάριση εταιρειών ΑΔΕΚΑΜ του πρ. Δήμου Πεταλούδων, συνολικού ποσού 2.917.290,20 ευρώ και ΑΔΕΚΤ Α.Ε. του πρ. Δήμου Ρόδου, συνολικού ποσού 4.110.962,08 ευρώ, που με τις προσαυξήσεις σήμερα αγγίζει τα 9 εκατ. ευρώ.
Η κύρια μάχη του Δήμου Ρόδου με τον ΕΦΚΑ θα δοθεί την 23η Ιανουαρίου 2020 ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου όπου θα συζητηθεί η προσφυγή του (ανακοπή) για την ακύρωση συνολικά του καταλογισμού.
Στον Δήμο Ρόδου είχε ανακύψει, όπως έγραψε η «δ», μείζον θέμα μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου να απορρίψει την αίτηση του για χορήγηση προσωρινής διαταγής με την οποία θα αναστέλλονται κάθε είδους καταδιωκτικά μέτρα ως και η απαγόρευση έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας, μετά και την νέα απόφαση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, διαδόχου του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων – Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Μισθωτών, να κινήσει διαδικασίες για την είσπραξη 7.028.252,28 ευρώ για οφειλές, κυρίως εισφορών και πρόσθετων τελών των ως άνω, υπό εκκαθάριση, δημοτικών επιχειρήσεων.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο Δήμος Ρόδου ζήτησε την αναστολή εκτέλεσης των πιο πάνω πράξεων, ισχυριζόμενος, ότι αδυνατεί να καταβάλει το πιο πάνω ποσό.
Ενόψει αυτού υποστηρίζει στη συνέχεια, ότι η λήψη σε βάρος του οποιουδήποτε αναγκαστικού μέτρου είσπραξης του πιο πάνω ποσού θα του προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς θα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις ανάγκες του, όπως πληρωμή μισθοδοσιών, δάνεια, καύσιμα γραφική ύλη κτλ αλλά και να εκτελέσει το τεχνικό του πρόγραμμα για έργα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στα από 8.3.2017 και 25.4.2017 έγγραφα της Διεύθυνσης Οικονομικών του Δήμου Ρόδου, ο προϋπολογισμός του Δήμου Ρόδου για το έτος 2017 έχει εγκριθεί από το παρατηρητήριο των ΟΤΑ για την ισοσκέλιση του όσον αφορά τα αναμενόμενα έσοδα όσο και τα αναμενόμενα έξοδα, όπως επιτάσσουν οι οδηγίες του εποπτεύοντος Υπουργείου.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα πιο πάνω έγγραφα, το αποθεματικό το οποίο προβλέπεται για την κάλυψη έκτακτων και επειγουσών αναγκών, ανέρχεται στο ύψος του 1.069.580 ευρώ και ήδη με τις υπάρχουσες τροποποιήσεις θα μειωθεί στα 546.503 ευρώ.
Κατόπιν των ανωτέρω, η εγγραφή ποσού 7.000.000 ευρώ στον προϋπολογισμό έτους 2017, θα τον καθιστούσε ελλειμματικό και θα έχει τις προβλεπόμενες κυρώσεις (υποχρεωτική υπαγωγή σε πρόγραμμα εξυγίανσης, με περιορισμό στη λειτουργία του Δήμου, επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων, απολύσεις προσωπικού, πραγματοποίηση μόνο ανελαστικών δαπανών).
Το σημαντικότερο όλων όμως, σύμφωνα με τα πιο πάνω έγγραφα, είναι ότι η πληρωμή του ένδικου ποσού θα δημιουργήσει ανεπανόρθωτη ζημία καθώς θα κινδυνεύσουν η καταβολή μισθοδοσιών, η καταβολή των δόσεων των δανείων,
η αποπληρωμή των εργολάβων για τα εκτελούμενα έργα, θα καθυστερήσουν ή θα παύσουν τα συνεχιζόμενα αλλά και τα νέα έργα, θα υπάρξει καθυστέρηση στην αποπληρωμή των καυσίμων με τα οποία κινούνται τα οχήματα καθαριότητας με αποτέλεσμα να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η δημόσια υγεία και θα προκύψει κίνδυνος λειτουργίας των παιδικών σταθμών, καθώς οι δαπάνες τους πληρώνονται από το Δήμο.
Επιπλέον, στα ίδια έγγραφα αναφέρεται ότι η στέρηση της ασφαλιστικής ενημερότητας έχει οδηγήσει στο πάγωμα εξαιρετικά σημαντικών έργων του Δήμου, όπως: η επισκευή και συντήρηση του παλαιού νοσοκομείου Ρόδου, η συντήρηση των εξωτερικών όψεων του Εθνικού Θεάτρου κ.ά., ενώ θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια χρηματοδοτήσεων ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Περαιτέρω, η δέσμευση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου θα αποκλείσει κάθε προσπάθεια αξιοποίησης της.
Τέλος, όπως αναφέρεται και στο από 28/7/2015 έγγραφο της Διεύθυνσης Οικονομικών, η γενική διαπίστωση μετά και την έκθεση του εξαμήνου έτους 2015 είναι ότι στο εξάμηνο όλα τα έσοδα του Δήμου επαρκούν μόνο για την πληρωμή των μισθοδοσιών και δανείων.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου εκτιμώντας την οικονομική κατάσταση του Δήμου Ρόδου και συγκεκριμένα το ό,τι το αποθεματικό το οποίο προβλέπεται για την κάλυψη έκτακτων αναγκών ανέρχεται στο ύψος του 1.069.580 ευρώ και ήδη εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε 546.503 ευρώ, τις οικονομικές υποχρεώσεις του προς τρίτους καθώς και το ύψος του καταλογισθέντος σε βάρος του ποσού με τις προσβαλλόμενες πράξεις, έκρινε ότι, η άμεση εκτέλεση των προσβαλλόμενων πράξεων θα του επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη η οποία δε θα μπορεί να αποκατασταθεί σε περίπτωση ευδοκίμησης της ανακοπής.
Περαιτέρω, όπως έκρινε η στέρηση της ασφαλιστικής ενημερότητας θα οδηγήσει στο πάγωμα εξαιρετικά σημαντικών έργων του Δήμου καθώς και σε απώλεια χρηματοδοτήσεων ΕΣΠΑ, ενώ, η δέσμευση της, ακίνητης περιουσίας του θα του αποκλείσει κάθε δυνατότητα αξιοποίησης της και κατ’ επέκταση θα θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο την εκπλήρωση του ρόλου του ως ενεργού φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης που μεριμνά για την κάλυψη των αναγκών της τοπικής κοινωνίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου