Ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου και κατά 8 συγγενών του προσέφυγε ένας κάτοικος Καλυθιών, που βρέθηκε να οφείλει δυσβάστακτα ποσά στην ΔΟΥ από ανύπαρκτη κληρονομιά του παππού του, που αγνοούσε!
Ο ενάγων ηλικίας σήμερα 23 ετών δεν είχε κλείσει τα 17 του έτη όταν απεβίωσε ο εκ πατρός παππούς του, ο οποίος άφησε μόνους εξ αδιαθέτου (προσωρινούς) κληρονόμους του τη σύζυγό του και γιαγιά του κατά ποσοστό 1/4 εξ αδιαιρέτου, τον υιό του και πατέρα του κατά ποσοστό 3/8 εξ αδιαιρέτου, καθώς και τους εξαδέλφους του, γνήσια τέκνα της προαποβιωσάσης, χωρίς διαθήκη, θυγατέρας του και θείας του, κατά ποσοστό 3/32 εξ αδιαιρέτου έκαστο, επί του συνόλου της κληρονομιαίας περιουσίας του.
Ο παππούς του 23χρονου όφειλε κατά τον χρόνο του θανάτου του ποσό 50.000 ευρώ περίπου προς το Ελληνικό Δημόσιο από πρόστιμα λόγω αυθαίρετης χρήσης, ενώ παράλληλα δεν είχε καθόλου περιουσία, κινητή ή ακίνητη. Οι ως άνω προσωρινοί κληρονόμοι του προέβησαν στην αποποίηση της κληρονομίας που τους επάχθηκε.
Συνεπεία των αποποιήσεων, κατέστη ο ίδιος, έπειτα από την προσαύξηση που υπέστη το κληρονομικό δικαίωμα του πατέρα του λόγω της αποποίησης, στην οποία προέβη η γιαγιά του, και την αποποίηση, στην οποία είχε ήδη προβεί η αδελφή του, κληρονόμος του παππού του κατά ποσοστό ½ εξ αδιαιρέτου.
Ταυτόχρονα, κατέστησαν κληρονόμοι του παππού του – με το ευεργέτημα της απογραφής και τα 4 ανήλικα τέκνα των εξαδέλφων του.
Λόγω της ανηλικότητάς του κατά τον χρόνο θανάτου του παππού του δεν γνώριζε ότι αυτός είχε χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο, ούτε άλλωστε γνώριζε ότι ο πατέρας του και οι λοιποί συγγενείς του προέβησαν στην αποποίηση του κληρονομικού δικαιώματος που τους επάχθηκε. Ως εκ τούτου ούτε γνώριζε, ούτε και θα μπορούσε να γνωρίζει ότι κλήθηκε ως κληρονόμος του παππού του.
Κυρίως όμως, ούτε οι ίδιοι οι γονείς του γνώριζαν κατά τον χρόνο της αποποίησης του πατέρα του ότι θα ενεχόταν ποτέ ως κληρονόμος για τα χρέη του παππού του και θεωρούσαν ότι λόγω της ανηλικότητάς του δεν θα επιβαρυνόταν ποτέ με τα χρέη της κληρονομίας, αφού, όπως τους διαβεβαίωσαν, υπεύθυνη για τα χρέη θα ήταν μόνον η (ανύπαρκτη) κληρονομική περιουσία του παππού του και συνεπώς δεν θα εκαλείτο ποτέ να εξοφλήσει τα χρέη της κληρονομιάς με τη δική του περιουσία.
Ουδέποτε δηλαδή ενημέρωσε κανείς τους γονείς του ότι μετά την πάροδο ενός έτους από την ενηλικίωσή του θα εξέπιπτε από το δικαίωμα σύνταξης απογραφής και θα γινόταν πλέον πλήρης κληρονόμος της κληρονομίας του παππού του, δίχως κανένα ευεργέτημα.
Για τον λόγο αυτό δεν ζήτησαν να λάβουν άδεια από το δικαστήριο προκειμένου -ευθύς εξαρχής- να αποποιηθούν την κληρονομία που του επάχθηκε, έπειτα από την αποποίηση του πατέρα του. Ούτε άλλωστε τον ενημέρωσαν ποτέ για οτιδήποτε, με αποτέλεσμα να τελεί σε πλήρη άγνοια ακόμη και για το γεγονός ότι είχε κληθεί ως κληρονόμος του παππού του.
Κατ’ επέκταση δεν έκανε ποτέ χρήση είτε του δικαιώματος που είχε προκειμένου να αποποιηθεί την κληρονομία που του επάχθηκε, εντός έτους από την ενηλικίωσή του, είτε να ενεργήσει απογραφή της κληρονομιαίας περιουσίας, εντός της ίδιας προθεσμίας, με αποτέλεσμα να εκπέσει από το δικαίωμα αυτό και να φέρεται σήμερα ως εξ αδιαθέτου κληρονόμος του παππού του κατά ποσοστό ½ εξ αδιαιρέτου επί της κληρονομιαίας περιουσίας του, ενεχόμενος κατά το ποσοστό αυτό για τις υποχρεώσεις του, δίχως κανένα ευεργέτημα.
Πληροφορήθηκε δε την ιδιότητά του αυτή μόλις πρόσφατα, όταν ενημερώθηκε ο πατέρας του από τους εξαδέλφους του ότι προ ολίγου καιρού εστάλη ατομική ειδοποίηση καταβολής από τη Δ.Ο.Υ. προς τα τέκνα τους, τα οποία κληρονομούν μαζί με εκείνον, για οφειλή που υπερβαίνει σήμερα το ποσό των 70.000 ευρώ.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Κώστας Χαλκιάς.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ