Πλησιάζει η ώρα για την αποκατάσταση των λάθος κρατήσεων στις συντάξεις.

Περίπου 1.000.000 συνταξιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς τους στην τράπεζα επιστροφή χρημάτων από 1.000 ως και 3.000 ευρώ.

Οι κρατήσεις στις συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ κρίθηκαν παράνομες. Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι επιβαρύνονταν με 4% και αργότερα 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ με βάση την πλασματική και όχι την πραγματική τους σύνταξη.

Αυτό κρίθηκε παράνομο και έτσι πρέπει να υπάρξουν επιστροφές οι οποίες ανάλογα με το ποσό της σύνταξης μπορεί να φτάσουν ως και τα 3.000 ευρώ.

Οι κρατήσεις υπέρ του ΕΟΠΠΥ έγιναν με λάθος υπολογισμό, καθώς γίνονταν με βάση το ονομαστικό ποσό και όχι το καταβαλλόμενο ποσό σε βάθος 4,5 ετών. Έτσι τα ποσά που κρατήθηκαν παρανόμως είναι μεγάλα. Κάθε συνταξιούχος θα πάρει πίσω ένα ικανοποιητικό ποσό.

Ήδη ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος έδωσε εντολή στην ΗΔΙΚΑ να κάνει τους απαραίτητους υπολογισμούς.

Τα ποσά θα υπολογιστούν ανά συνταξιούχο και στην συνέχεια θα ξεκινήσουν οι επιστροφές.

Υπολογίζεται ότι οι επιστροφές θα ξεκινήσουν αρχές του 2018.

Ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για τον τρόπο επιστροφής των χρημάτων από τις παράνομες κρατήσεις στις συντάξεις, ωστόσο όλα δείχνουν πως θα ακολουθηθεί ανάλογη μέθοδος με εκείνη που ακολουθείται στις επιστροφές φόρου.

Πολλοί από τους συνταξιούχους θα λάβουν το ποσό που τους αναλογεί, εφόσον αυτό είναι ως 500 ευρώ με εφάπαξ καταβολή απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό μαζί με κάποια από τη σύνταξή τους.

Μεγαλύτερα ποσά θα επιστραφούν σε ισόποσες δόσεις, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και συμψηφισμός των οφειλών με το ποσό που πρέπει να επιστραφεί.

Αυτό βέβαια που δεν έχει υπολογιστεί ακόμη είναι η αντίδραση των δανειστών. Τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί παρανόμως από τους συνταξιούχους αγγίζουν το ποσό των 250.000.000 ευρώ. Είναι ένα ποσό το οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει με άλλους τρόπους, πριν οι δανειστές δώσουν το πράσινο φως για τις επιστροφές.

 

newsit.gr

Ένα σχόλιο στο Επιστροφή 1.000 ως 3.000 ευρώ στους συνταξιούχους – Ποιοι παίρνουν πίσω χρήματα

  1. Avatar Ο/Η John Markantonis λέει:

    Είναι γνωστή η τακτική που θα ακολουθηθεί: Επιστρέφουμε τα χρήματα παρελθόντων ετών και δημιουργείται υποχρέωση υποβολής συμπληρωματικής φορολογικής δήλωσης για κάθε έτος ξεχωριστά. Ξανά λοιπόν νέο εκκαθαριστικό με συμπληρωματικό φόρο που θα εξανεμίσει τις επιστροφές, ειδικά αν κάποιος χρειάζεται φοροτεχνικό για να υποβάλλει την συμπληρωματική δήλωση.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ