Ο τουρισμός είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ελληνικής οικονομίας μέσα στα χρόνια της κρίσης. Όμως πέρα από τη συμβολή του σε επίπεδο εσόδων, εκείνο που έχει  «ανυπολόγιστη» αξία για τη χώρα μας και τους πολίτες  είναι η άμεση συμβολή του τουρισμού στην καταπολέμηση της ανεργίας και η παραμονή των νέων ανθρώπων στον τόπο καταγωγής τους.

Αυτό υπογραμμίζει μιλώντας στο mononews.gr ο κ Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών  Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) , και σημειώνει ότι το 2017 θα είναι άλλη μια χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό τόσο σε επίπεδο αφίξεων –οι οποίες θα φτάσουν  τα 28,5 εκατομμύρια επισκέπτες μαζί με τους επιβάτες κρουαζιέρας-, αλλά και σε επίπεδο εσόδων θα οποία όπως όλα δείχνουν θα «πιάσουν» τα 14,5 δις ευρώ.

Τις επόμενες μέρες ο ΣΕΤΕ θα παρουσιάσει το στρατηγικό του σχέδιο  για τον ελληνικό τουρισμό και όπως λέει ο κ. Ρέτσος, πρωταρχικός στόχος ήταν και παραμένει η μακροχρόνια και σταθερή ανάπτυξη, ώστε η Ελλάδα να κατακτήσει ακόμα υψηλότερη θέση ανάμεσα στις  μεγάλες τουριστικές δυνάμεις του κόσμου. Στόχος είναι επίσης η ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού, η εργασιακή ειρήνη στον κλάδο –απαραίτητη προϋπόθεση για να απογειωθεί το προϊόν- και η διαρκής και συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση.

Μάλιστα ο ΣΕΤΕ θα ανακοινώσει σύντομα την λειτουργία  γραφείου του στις Βρυξέλλες, προκειμένου να βρίσκεται  κοντά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

«Ο τουρισμός έχει τη δυναμική να συμπαρασύρει ολόκληρη την ελληνική οικονομία σε μια τροχιά ασφαλούς και σταθερής ανάπτυξης», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος και σημειώνει: χρειάζονται ειλικρινείς συνέργειες, τολμηρές ενέργειες, σημαντικές πρωτοβουλίες για να  προσελκύσουμε κρίσιμες επενδύσεις αλλά και ανθρώπινο δυναμικό με γνώση, όρεξη για δουλειά και φιλοδοξίες να πετύχει κάτι σημαντικό μέσα από την εργασία του».

Αναφορά βέβαια κάνει και στα προβλήματα του κλάδου με κυρίαρχα αυτό της υπερφορολόγησης, τα θέματα που σχετίζονται με το χωροταξικό, αλλά και τα «κόκκινα» δάνεια.

Ειδικά για τα «κόκκινα» δάνεια ο κ. Ρέτσος λέει πως οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε αλά καρτ λύσεις και σημειώνει πως σήμερα  βρίσκονται στο κόκκινο δάνεια ύψους 3δις ευρώ –σε τον συνολικό δανεισμό του κλάδου να διαμορφώνεται στα 7δις ευρώ.

Ωστόσο εκτιμά ότι η αύξηση των εσόδων φέτος θα αντικατοπτριστεί και στην εικόνα των καθυστερούμενων οφειλών, καθώς όπως λέει : η αύξηση των εσόδων αυξάνει τις δυνατότητες καλύτερης εξυπηρέτησης των δανείων.

mononews.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ