Ειδήσεις

Μαρτυρίες – σοκ για το εμπόριο βρεφών – Πάνω από 300 τα θύματα του κυκλώματος στα Χανιά

Προσωπικά, δεν ξέρω αν θα βρω τη δύναμη να ψάξω περισσότερο την υπόθεση και να δω τι ακριβώς συνέβη ειδικά στη δική μου περίπτωση. Αποκτήσαμε το μωρό μας μέσω του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τώρα η χαρά μας έγινε αμφιβολία, φώλιασε στο μυαλό μας. Τελικά, εμείς με ποιες συνθήκες και με ποιο τρόπο αποκτήσαμε το παιδί μας;». Η 45χρονη μητέρα από την Κρήτη, μετά την αποκάλυψη της συγκλονιστικής υπόθεσης του κέντρου αναπαραγωγής στα Χανιά, μιλώντας στη Realnews, εκφράζει μια εύλογη απορία.

Δεν θέλει να αναρωτηθεί αν το παιδί που μεγαλώνει τον τελευταίο χρόνο είναι δικό της, αλλά από τα λόγια της γίνεται αντιληπτό ότι αυτό εννοεί. Πρόκειται για μία μόνο από τις περιπτώσεις θυμάτων της σπείρας εμπορίας βρεφών και γενετικού υλικού στα Χανιά, μια υπόθεση που αποκαλύφθηκε μόλις την προηγούμενη Τρίτη, αλλά ήδη θεωρείται μοναδική στα διεθνή εγκληματολογικά χρονικά.

Στην πρωτόγνωρη αυτή υπόθεση εμπλέκονται ένας γυναικολόγος, ένας κλινικός εμβρυολόγος, τέσσερις γυναίκες που εργάζονταν στο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ιδιοκτησίας του ενός γιατρού που συνελήφθη, δύο γυναίκες με καταγωγή από τη Γεωργία και μία γυναίκα με καταγωγή από τη Ρουμανία.

Τα εννέα αυτά πρόσωπα αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκων κατ’ επάγγελμα, εφαρμογή της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, απάτη και πλαστογραφία πιστοποιητικών.

Στελέχη της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, που ερευνούσαν τις διασυνδέσεις του κυκλώματος εδώ και έξι μήνες, εντόπισαν περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ κρυμμένα σε offshore εταιρείες, τα οποία αποτελούν μόνο ένα κομμάτι από τα κέρδη του κυκλώματος τα τελευταία έξι χρόνια. Να σημειωθεί ότι η Ρουμάνα, μέλος του κυκλώματος, και μια ομοεθνής της, η οποία είχε γεννήσει πρόσφατα, συνελήφθησαν καθώς ετοιμάζονταν να ταξιδέψουν για τη Θεσσαλονίκη όπου θα πωλούσαν το βρέφος σε ζευγάρι, με τη συνδρομή δικηγόρου της πόλης που θα διεκπεραίωνε τα πλαστά έγγραφα νομιμοποίησης του παιδιού και ήδη αναζητείται από τις Αρχές. Μετά τη σύλληψή τους, το μόλις εννέα ημερών βρέφος της νεαρής Ρουμάνας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων.

Η Ρουμάνα είχε διεκπεραιώσει και «παράδοση» άλλου βρέφους στην Κατερίνη, όπως ομολόγησε η θετή μητέρα στους αστυνομικούς.

Ανάλογη κρούση για δότρια ωαρίων είχε κάνει το κύκλωμα και σε γυναίκα στην Καλαμάτα, με τις καταγγελίες και από άλλες πόλεις να αυξάνονται καθημερινά.

Επιπλέον, αστυνομικοί της Υπηρεσίας Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος από την Αθήνα, που μαζί με τους συναδέλφους τους από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων ερευνούν την υπόθεση, συλλέγουν στοιχεία για περισσότερες από 300 υποθέσεις εξαπάτησης γυναικών που υποβάλλονταν στη διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», το κύκλωμα είχε απλώσει τα πλοκάμια του σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, από όπου έρχονταν γυναίκες στα Χανιά με μοναδικό τους όνειρο την απόκτηση ενός παιδιού.

Χωρίς έλεγχο

Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί η εγκληματική δεκαετής λειτουργία του συγκεκριμένου κέντρου κάτω από τη «μύτη» των Αρχών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν υπήρξε μετά από αυτοψία το 2020 απόφαση αναστολής της άδειας λειτουργίας για έξι μήνες, αυτή όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε ποτέ αλλά ούτε και υπήρξε επανέλεγχος. Φως στις διασυνδέσεις και στον τρόπο λειτουργίας του κυκλώματος αναμένεται να ρίξουν με τις καταθέσεις τους γυναίκες βουλγαρικής κυρίως καταγωγής, οι οποίες, αφού υποβάλλονταν σε ιατρικές εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί ότι είναι απόλυτα υγιείς, στη συνέχεια, έναντι χρηματικών ποσών, συνεργάζονταν με ιατρείο στο οποίο γινόταν λήψη των ωαρίων τους. Αμέσως μετά, το συγκεκριμένο κέντρο προχωρούσε στη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης και εμφύτευσης στις λήπτριες που προέρχονταν από ευρωπαϊκές χώρες.

Το κύκλωμα «ψάρευε» τις παρένθετες μητέρες και τις δότριες ωαρίων κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Οι νεαρές γυναίκες υποβάλλονταν σε ορμονοθεραπείες, ενώ, με βάση πληροφορίες, πολλές από αυτές είχαν γεννήσει τέσσερις ή ακόμα και πέντε φορές, με τα βρέφη να καταλήγουν σε άτεκνα ζευγάρια έναντι συγκεκριμένης ταρίφας, που τις περισσότερες φορές ξεπερνούσε τα 120.000 ευρώ.

Ερευνα

Να σημειωθεί πως η έρευνα των Αρχών είχε ξεκινήσει πριν από αρκετούς μήνες, μετά από σχετική καταγγελία και υπό άκρα μυστικότητα, ενώ διερευνάται και η πιθανή σχέση του κυκλώματος με εκείνο που εξαρθρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Θεσσαλονίκη και θεωρείτο ένα από τα μεγαλύτερα και πιο καλά οργανωμένα κυκλώματα παράνομων υιοθεσιών και εμπορίας ωαρίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τότε είχαν συλληφθεί 12 μέλη του κυκλώματος, τα οποία, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., είχαν αποκομίσει σε διάστημα τριών ετών κέρδη άνω των 500.000 ευρώ. Συνολικά, στο κύκλωμα της Θεσσαλονίκης εμπλέκονταν 66 πρόσωπα, ενώ ως εγκέφαλοι είχαν συλληφθεί ένας δικηγόρος και μία μαιευτήρας-γυναικολόγος, που, σε συνεργασία με μαία που εργαζόταν σε ιδιωτική κλινική, εντόπιζαν άτεκνα ζευγάρια τα οποία ενδιαφέρονταν να υιοθετήσουν κάποιο παιδί.

Ετσι, οι ανακριτικές Αρχές στα Χανιά διερευνούν το ενδεχόμενο πίσω από τις δωρεές ή τις πωλήσεις ωαρίων ή της παρένθετης μητρότητας να κρύβονται και υποθέσεις εμπορίας βρεφών. Για τον λόγο αυτόν, «ξεσκόνισαν» τόσο τις εγκαταστάσεις και τους υπολογιστές του εξειδικευμένου κέντρου όσο και τα σπίτια όσων συνελήφθησαν.

Επίσης, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν και τα σπίτια στα οποία το κύκλωμα του γιατρού φιλοξενούσε τις γυναίκες από τη Βουλγαρία και τη Γεωργία έναντι μηνιαίας αμοιβής 600 ευρώ, προκειμένου να γίνουν παρένθετες μητέρες, με τους γείτονες να βλέπουν μόνο εγκυμονούσες γυναίκες να κυκλοφορούν. Ηδη σε αυτά τα σπίτια εντοπίστηκαν περίπου 30 έγκυοι, τις οποίες η Εισαγγελία Χανίων χαρακτήρισε ως θύματα trafficking. Μετά την αποκάλυψη της πρωτοφανούς υπόθεσης του κυκλώματος που έβγαζε εκατομμύρια ευρώ από το εμπόριο της ελπίδας μέσω της «βιομηχανοποίησης γεννήσεων» και με την αγωνία χιλιάδων ζευγαριών να έχει χτυπήσει «κόκκινο», η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής προέβη στην εξής ανακοίνωση:

«Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ενόψει της διεξαγόμενης προανάκρισης σχετικά με τη δραστηριότητα μονάδας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τράπεζας κρυοσυντήρησης στα Χανιά, είναι σε επαφή με τον γυναικολόγο, αναπληρωτή επιστημονικό υπεύθυνο της μονάδας, τους εμβρυολόγους και το διοικητικό προσωπικό, καθώς και με την Ελληνική Αστυνομία, ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για τη διαφύλαξη του γεννητικού υλικού που κρυοσυντηρείται στη μονάδα, καθώς και για την εκπλήρωση όλων των εν εξελίξει ιατρικών διαδικασιών. Επίσης, η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, στο πλαίσιο του εποπτικού της ρόλου, είναι σε διαδικασία ελέγχου για τη λειτουργία της εν λόγω μονάδας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τράπεζας κρυοσυντήρησης».

Από την πλευρά του, ο συνήγορος του κατηγορούμενου γιατρού, Μιχάλης Μαύρος, τονίζει πως «η υπόθεση είναι εξαιρετικά σύνθετη. Είναι πρωτόγνωρη και για τα δεδομένα της περιοχής, αλλά ενδεχομένως και για τα ελληνικά δεδομένα. Ο κατηγορούμενος σκοπεύει να αναδείξει την πραγματική εικόνα της υπόθεσης, με τον ίδιο να έχει ως κίνητρο την υποστήριξη της γονεϊκότητας».

Πηγή real.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου