Ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου προσέφυγε χθες με αίτησή του το σωματείο με την επωνυμία «Σύλλογος Φιλοζωικής Ρόδου», νόμιμα εκπροσωπούμενο από τον πρόεδρο του ΔΣ, δικηγόρο κ. Γεώργιο Κυπραίο, με αφορμή την απόδοση προς φύλαξη δύο γαϊδουριών που κατασχέθηκαν, στον πρόεδρο των Ονηλατών Λίνδου.
Πιο συγκεκριμένα την περασμένη εβδομάδα το Σωματείο ενημερώθηκε ότι κατασχέθηκαν από έναν 57χρονο δύο γαϊδούρια τα οποία δεν σίτιζε και δεν τους είχε εξασφαλίσει χώρο για να διαμένουν άνετα και ότι αυτά αποδόθηκαν στον πρόεδρο των Ονηλατών Λίνδου.
Το σωματείο αναφέρει στην αίτησή του τα εξής:
«Στις 10.08.2019 πληροφορηθήκαμε από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τοπικό τύπο ότι μετά από καταγγελία στις 09.08.2019, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Νότιας Ρόδου, αφαίρεσαν δύο όνους από τον ιδιοκτήτη τους στην Νότια Ρόδο για λόγους κακοποίησης, οι οποίοι, χωρίς να γνωρίζουμε με ποία διαδικασία, αποδόθηκαν στον πρόεδρο του συλλόγου ονηλατών Λίνδου.
Επειδή με τις διατάξεις του άρθρου 19 παρ. 1 του ν. 4039/2012 ορίζεται ότι «Με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα αφαιρείται προσωρινά ή οριστικά το ζώο συντροφιάς ή ζώο άλλης κατηγορίας από την κατοχή του παραβάτη των διατάξεων του άρθρου 5 παρ. 1 περ. α, β και γ και του άρθρου 16 και το ζώο παραδίνεται στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του αρμόδιου Δήμου ή σε ενδιαφερόμενη φιλοζωική εταιρεία ή σωματείο. Αν η μεταχείρηση του ζώου είναι ιδαίτερα βάναυση και προκάλεσε ιδιαίτερο πόνο ή φόβο στο ζώο, η αφαίρεση είναι οριστική…»
Επειδή, αφενός δεν είναι επιτρεπτό τα ζώα αυτά να αποδοθούν στον πρόεδρο του συλλόγου ονηλατών Λίνδου ως ιδιώτη, και αφετέρου ο σύλλογος ονηλατών Λίνδου δεν αποτελεί φιλοζωική εταιρεία ή σωματείο αλλά αντίθετα αυστηρά επαγγελματικό σύλλογο με κύριο σκοπό του την εμπορική εκμετάλλευση αυτών των ζώων και μοναδική δραστηριότητα την μεταφορά ατόμων από την πλατεία της Λίνδου έως την ακρόπολή της και ανάποδα, πρακτική που αντιτίθεται στους όρους ευζωίας των ζώων συντροφιάς που θεσπίζονται με τις διατάξεις των άρθρων του ν. 4039/2012.
Επειδή, ο σύλλογός μας διαθέτει την απαιτούμενη υποδομή ώστε να περιθάλπει τα ζώα αυτά μόνιμα στις εγκαταστάσεις του στη Ρόδο, όπου θα λάβουν όλη την απαραίτητη φροντίδα, και την απαιτούμενη εμπειρία αφού έχουμε επανειλημμένα συμβάλει ή και αναλάβει εξ ολοκλήρου την διάσωση ιπποειδών σε ολόκληρα τα Δωδεκάνησα.
Επειδή, έχουμε προφανές έννομο συμφέρον, αιτούμαστε την οριστική απόδοση στο φιλοζωικό σωματείο με τον τίτλο «Σύλλογος Φιλοζωικής Ρόδου» των προαναφερόμενων, ιπποειδών, τα οποία αφαιρέθηκαν από τον ιδιοκτήτη τους στις 09.08.2019 από αστυνομικούς του Αστυνομικού τμήματος Νότιας Ρόδου».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ