Ειδήσεις

Εurobank: δύσκολη η επιστροφή στο βιοτικό επίπεδο του 2009

«Η ελληνική οικονομία για να επανέλθει στα προ ύφεσης επίπεδα πραγματικής σύγκλισης δεν αρκεί απλά να μεταβεί σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης. Απαιτούνται σχετικά υψηλοί ρυθμοί (υψηλότεροι από την παγκόσμια μακροχρόνια τάση του 2%) και χρόνος» εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές της Eurobank, στο εβδομαδιαίο Οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

Ταυτοχρόνως προειδοποιούν για το εξίσου σημαντικό στοιχείο «To νέο υπόδειγμα οικονομικής μεγέθυνσης θα πρέπει να είναι μακροχρονίως βιώσιμο» .

Η προσπάθεια επανόδου στο βιοτικό επίπεδο του2009 δεν θεωρείται όμως εύκολη μια τέτοια προσπάθεια καθώς οι αναλυτές σημειώνουν «Το πιθανό τέλος της ελληνικής ”Μεγάλης Ύφεσης” δεν συνεπάγεται ότι το βιοτικό επίπεδο του μέσου Έλληνα ή της μέσης Ελληνίδας καλυτερεύει, απλά σταματάει η χειροτέρευση του. Δύο ή τρία συνεχόμενα τρίμηνα αύξησης του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΠΑΕΠ) δεν συνεπάγονται αυτομάτως και μια μελλοντική διαρκή πορεία ανάκαμψης»

Ο κίνδυνος σύμφωνα με την έκθεση της Eurobank είναι μια παρατεταμένη παρατεταμένη στασιμότητα και μια απότομη και βαθιά συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής. Διότι «τότε θα είναι πολύ δύσκολο (αν όχι αδύνατο) να καταφέρει η ελληνική οικονομία να πετύχει την πλήρη πραγματική σύγκλιση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15», αναφέρει η ανάλυση.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου