Ειδήσεις

«Ασυλο η κατοικία, σύμφωνα με το Σύνταγμα», σύμφωνα με τον υπ. Δικαιοσύνης

Να σβήσει τη φωτιά που άναψε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με τη γνωμοδότησή του για φοροεπιδρομές σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους και για κατασχέσεις χωρίς καν την παρουσία εισαγγελέα, επιχειρεί η κυβέρνηση. Το θέμα είχε ήδη προκαλέσει πολιτικούς τριγμούς, οξύτατη αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ και σφοδρές επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Υπό το φως αυτών των αντιδράσεων, μετά το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο παρέπεμψε την υπόθεση στον Άρειο Πάγο, χθες υπήρξε παρέμβαση και από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «η κατοικία του καθενός είναι άσυλο και η έρευνα σε αυτή γίνεται πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας».
Βάσει Συντάγματος
«Το επιτρεπτό της κατ’ οίκον έρευνας από όργανα των φορολογικών αρχών, πρέπει να μελετηθεί και να κριθεί στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 9 του Συντάγματός μας, με το οποίο διακηρύσσεται ότι η κατοικία του καθενός είναι άσυλο και ότι η έρευνα σε αυτή γίνεται πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας», είπε ο κ. Αθανασίου, προσθέτοντας μάλιστα ότι «η ίδια προστασία παρέχεται και με το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, απαντώντας σε ερώτημα του υπουργείου Οικονομικών, έδωσε το «πράσινο φως» για την «έφοδο» των ελεγκτών, όχι μόνο για να ελέγξουν φορολογικά όταν υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, αλλά και για να ψάξουν να βρουν «ζεστό χρήμα» ή να κατασχέσουν άλλα κινητά πράγματα για την είσπραξη οφειλομένων.
Η παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης κρίθηκε αναγκαία και αναμένεται να λειτουργήσει «πυροσβεστικά» στους κόλπους της κυβέρνησης, μετά και τις σαφείς αποστάσεις που πήρε το ΠΑΣΟΚ. Να σημειωθεί ότι η Χ. Τρικούπη, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου, είχε καταστήσει σαφές πως «ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής δεν κάμπτει τις αυστηρές συνταγματικές εγγυήσεις για το άσυλο της κατοικίας που κατοχυρώνεται και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», επιμένοντας ότι «η Ελλάδα είναι και θα μείνει κράτος δικαίου».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου