Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα για μία ακόμη φορά έμειναν στα λόγια καθώς οι όποιες αποφάσεις για κυρώσεις μετατέθηκαν για το άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ τον Αύγουστο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών μπορεί να δήλωσαν την στήριξη τους στις ελληνικές θέσεις, να καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας όπως και την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, αλλά όταν Νίκος Δένδιας κατέθεσε το αίτημα για την σύνταξη ενός καταλόγου που θα περιλαμβάνει τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας οι μισές και πλέον χώρες έδειξαν απρόθυμες, ζητώντας να εξαντληθούν τα περιθώρια διαλόγου.

Το γεγονός ότι από την 1η Ιουλίου ανέλαβε την ευρωπαϊκή προεδρία η Γερμανία κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο των κυρώσεων από την στιγμή που είναι γνωστό πως Βερολίνο και Άγκυρα διατηρούν παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις. Ωστόσο η Αθήνα θα εξακολουθήσει να πιέζει τις Βρυξέλλες και το επόμενο βήμα θα γίνει την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής.

Σε αυτό άλλωστε αποσκοπούσε και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα αλλά και πως θα θέσει το επίμαχο θέμα στην Σύνοδο Κορυφής παρά το γεγονός πως δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη.

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη στη Άγκυρα

Ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί το πρωί στο Μαξίμου τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και στις δηλώσεις που θα ακολουθήσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει νέο αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα καλώντας την για μία ακόμη φορά να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Παράλληλα, θα τονίσει πως το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς δεν είναι ένα ελληνοτουρκικό, αλλά παγκόσμιο και θα αναφερθεί στο ελληνικό αίτημα για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας στην περίπτωση που παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο πρωθυπουργός προετοιμάζει μια σειρά σημαντικών επαφών με ευρωπαίους ομολόγους του που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, με στόχο την δημιουργία ενός ισχυρού μπλοκ απέναντι στην Τουρκία, αλλά και στις χώρες εκείνες που εμφανίζονται επιφυλακτικές στην λήψη μέτρων. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχει “κλειδώσει” η συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Οι κυρώσεις που βρίσκονται στο τραπέζι

Ο Νίκος Δένδιας περιέγραψε στους ομολόγους του την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου. Μάλιστα διπλωματικές πηγές τόνιζαν πως “αν υπάρξει θερμό επεισόδιο, η Ελλάδα θα αντιδράσει και θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το άρθρο 42 της Συνθήκης, δηλαδή να ενισχυθεί με απόφαση του Συμβουλίου η χώρα που δέχεται επίθεση”. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως θα ζητήσει την έκτακτη σύγκλιση της συνόδου σε περίπτωση που η Άγκυρα εντείνει την προκλητικότητά της.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί εξωτερικών μπορεί να αποφάσισαν την εξάντληση του διαλόγου με την Άγκυρα, ωστόσο στο τραπέζι ήδη βρίσκονται μια σειρά από κυρώσεις όπως η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όπως και η προενταξιακή χρηματοδότηση η οποία θα δημιουργήσει πρόβλημα στην Τουρκία λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης που υπάρχει. Επίσης συζητείται η ανάκληση της τελωνειακής ένωσης που περιλαμβάνει και συμφωνίες για δασμούς, καθώς και ο τερματισμός της χρηματοδότησης έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επίσης ένα ακόμη ζήτημα είναι και τα κονδύλια για το μεταναστευτικό.

Τα δύο στρατόπεδα μεταξύ των ΥΠΕΞ

Στα θετικά του χθεσινού συμβουλίου των ΥΠΕΞ είναι πως δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ένα δυνατό μπλοκ απέναντι στην Τουρκία αλλά όχι τόσο ισχυρό για να μπορέσει να περάσει την ελληνική πρόταση που ζητούσε κατάλογο κυρώσεων. Μεταξύ αυτών είναι η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Σουηδία, ενώ η Αυστρία ζήτησε ακόμη και τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Από την άλλη πλευρά Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία κράτησαν μια πιο χαλαρή στάση με αποτέλεσμα οι υπουργοί εξωτερικών να εξουσιοδοτήσουν τον Ζοζέπ Μπορέλ να διερευνήσει τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης, καλώντας την Τουρκία να τερματίσει τις μονομερείς προκλητικές και επιθετικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν κυρώσεις από τις Βρυξέλλες.

Πηγή: thetoc.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ