Τοπικές Ειδήσεις

Φώφη Γεννηματά από Ρόδο: Χρειάζεται εθνικό σχέδιο για έξοδο του τουρισμού από την κρίση-Οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ

Την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον τουρισμό στη λογική ενός εθνικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση, τόνισε προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και των εργαζομένων, σε συνάντηση που είχε μαζί τους στη Ρόδο η Φώφη Γεννηματά. Τι προτείνει για το ΦΠΑ, την προκαταβολή φόρου και την επιστρεπτέα προκαταβολή

Την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον τουρισμό στη λογική ενός εθνικού σχεδίου για την έξοδο του τουρισμού από την κρίση, τόνισε στην ομιλία της προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και των εργαζομένων, σε συνάντηση που είχε μαζί τους στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κα Φώφη Γεννηματά.

Συγκεκριμένα μέτρα

Στην τοποθέτησή της εξειδίκευσε τις προτάσεις του κόμματός της και πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα.

Ειδικότερα:

· Μείωση στο 6% για 2 χρόνια του ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση και στο 13% για τουριστικές υπηρεσίες και μεταφορές. Αναστολή του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου για 2 μήνες.

· Μηδενική προκαταβολή φόρου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και 50% για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες (και τις ατομικές επιχειρήσεις).

· Αύξηση του συνολικού ποσού για την επιστρεπτέα προκαταβολή τουλάχιστον στα 3 δισ. ευρώ.

· Διεύρυνση του κύκλου των δικαιούχων για τα προγράμματα ρευστότητας-με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα- και πέραν των τραπεζικά ενήμερων ως την 31/12/2019.

· Μεγάλο-ενιαίο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, με κίνητρα για την μετακίνηση των οικογενειών.

· Ειδικά μέτρα στήριξης μεταφορών-ακτοπλοΐας.

· Προστασία της Α’ κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών από πλειστηριασμούς.

Για τα μέτρα αυτά οι πόροι θα προκύψουν -όπως είπε – από τα νέα προγράμματα συνολικού ύψους 540 δισ. ευρώ που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στήριξη του ΕΣΥ και των εργαζομένων

Η χώρα μας μπορεί να αντλήσει ποσά για το ΕΣΥ, την επιδότηση της απασχόλησης και τις επιχειρήσεις, συνολικού ύψους περίπου 7 δισ. Ευρώ, πρόσθεσε η κα Γεννηματά, η οποία αναφέρθηκε, επίσης, στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, στην αξιοποίηση μέρους του αποθέματος που προέρχεται από την υπερφορολόγηση των πολιτών, επισημαίνοντας ακόμη ότι το 2020 δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί.

Για τη στήριξη των εργαζομένων η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε επιδότηση εργασίας με απλό και διαφανή τρόπο έτσι ώστε το κράτος να καλύπτει το 40% του μισθού των εργαζομένων για 6 μήνες, σε επιχειρήσεις που έπληξε η κρίση.

«Κανένας εποχιακά εργαζόμενος στα ξενοδοχεία που θα μείνουν κλειστά δεν πρέπει να μείνει χωρίς επίδομα ανεργίας και για όσους δουλέψουν, να υπάρξει κατάργηση του ορίου ενσήμων για να πάρουν επίδομα ανεργίας το φθινόπωρο» τόνισε η κα Γεννηματά που ζήτησε επίσης την επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και να γίνει υποχρεωτική η κλαδική του επισιτισμού.

«Δυστυχώς η κυβέρνηση προχωρεί σε πολύ λίγα, πολύ αργά» υποστήριξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, λέγοντας πως «το χειρότερο είναι ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν πάλι το μάρμαρο».

«Η κατάσταση δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες και πρέπει να πιέσουμε όλοι μαζί για να παρθούν τα μέτρα που πρέπει», συνέχισε η κα Γεννηματά επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει αφήσουμε να πάει χαμένη η χρονιά για τον τουρισμό και δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε το «αύριο» πάνω σε ερείπια.

«Πρέπει να συζητήσουμε για το ποια θα είναι η θέση του ελληνικού τουρισμού στο νέο παραγωγικό μοντέλο, ποια μέτρα πρέπει θα πάρουμε, που θα ρίξουμε το βάρος, ποιες αλλαγές πρέπει να υπάρξουν» σημείωσε η κ. Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής επεξεργάζεται τις θέσεις του και καταλήγοντας: «είμαστε ανοιχτοί για την αναγκαία συζήτηση μαζί σας. Με τους ανθρώπους του χώρου».

Στο Καστελόριζο αύριο η Φώφη Γεννηματά

Απαντώντας σε ερώτηση για την αυριανή επίσκεψη της στο Καστελόριζο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε: «Για το Καστελόριζο, το πιο ηχηρό μήνυμα που θέλω να στείλω είναι το μήνυμα ομοψυχίας που χρειάζεται αυτή την ώρα ο ελληνικός λαός και οι πολιτικές δυνάμεις. Έχω κατ’ επανάληψη ζητήσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γιατί απέναντι στην κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας η χώρα μας χρειάζεται εθνική γραμμή. Χρειάζεται να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας και αποτελεσματικής υπεράσπισης των εθνικών μας δικαίων. Γι’ αυτό και επισκέπτομαι αύριο το Καστελόριζο για να φτάσει το μήνυμα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου