Συνεντεύξεις

Ελευθερία Φτακλάκη: «Είναι ένδειξη σεβασμού ν’ ακούς τους πολίτες…»

Εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα κατακτήσει την αυτοδυναμία

«Είναι πιστεύω ένδειξη σεβασμού το να μπορείς ν’ ακούς όχι μόνο τα προβλήματα, αλλά και τις προτάσεις των νησιωτών. Νομίζω είναι κάτι που εκλείπει από την πολιτική, αλλά το χρειάζεται ο κόσμος» τονίζει η υποψήφια Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας Ελευθερία Φτακλάκη, με συνέντευξή της στη «Δημοκρατική» αξιολογώντας τα κυριότερα συμπεράσματα από την περιοδεία της στα νησιά του νομού. Η κα Φτακλάκη δίνει το στίγμα της νησιωτικής πολιτικής, και αναφέρεται στο σημαντικό έργο της κυβέρνησης αλλά και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τα Δωδεκάνησα και εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα κατακτήσει την αυτοδυναμία.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
• Κυρία Φτακλάκη είμαστε πραγματικά μια ανάσα από τις εκλογές και με βάση τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ προηγείται σταθερά. Πιστεύετε ότι θα καταφέρει να πιάσει το στόχο της αυτοδυναμίας ή θα οδηγηθούμε σε ένα πολυκομματικό σχήμα;
Το σημαντικό τόσο για τη χώρα, όσο και για τα Δωδεκάνησα είναι από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, να προκύψει μια ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα μπορεί να αποφασίζει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα για την τύχη αυτού του τόπου. Η Νέα Δημοκρατία είναι η μοναδική παράταξη που έχει μια σοβαρή και ολοκληρωμένη πρόταση διακυβέρνησης. Μια πρόταση ρεαλιστική και κοστολογημένη, η οποία φυσικά πατάει στη δουλειά που έχει γίνει από την πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται μια ανάσα πριν από την επενδυτική βαθμίδα και ο λόγος είναι ότι χώρα μας τα τελευταία χρόνια κατάφερε να γυρίσει την πλάτη στο λαϊκισμό και να εφαρμόσει δύσκολες πολιτικές, οι οποίες, όμως, απέδωσαν και αποτέλεσαν αντικείμενο μνείας, τόσο των ξένων οίκων αξιολόγησης, όσο και των εταίρων μας.
Και να μην ξεχάσουμε προφανώς ότι μια ισχυρή κυβέρνηση, όπως η τελευταία, ήταν αυτή που μας έβγαλε από τα μνημόνια και αυτή που μας κράτησε όρθιους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Από την άλλη, οι κυβερνήσεις συνεργασίας, τις οποίες δεν ανακαλύπτουμε ξαφνικά, όχι μόνο επέτρεψαν στα άκρα να έχουν κυβερνητική πρόσβαση, όχι μόνο μας οδήγησαν βαθύτερα σε οικονομικές και πολιτικές κρίσεις, αλλά και μας απέτρεψαν να βγούμε από αυτές μια ώρα αρχύτερα.
Επομένως, ο τόπος, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και λόγω της ρευστότητας που υπάρχει στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, χρειάζεται μια αυτοδύναμη κυβέρνηση και η κυβέρνηση αυτή θα είναι κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.


• Η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί είναι ότι δεν σταματήσατε να επισκέπτεστε νησιά και να μιλάτε με φορείς. Τι εκλαμβάνετε από την επαφή σας με τον κόσμο;
Έχει γίνει μια μεγάλη και επίπονη προσπάθεια να καταφέρω να συναντήσω τους συμπολίτες μου από κοντά και πιστεύω ότι τα αποτελέσματά της είναι πολύ θετικά. Ξέρετε, μετά την πανδημία ο κόσμος διψάει για επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο, για μια ουσιαστική επαφή… Το ίδιο νιώθω κι εγώ και πιστεύω πως αυτή η επιλογή μου επέτρεψε όχι μόνο να γνωρίσω νέους φίλους, αλλά να αφουγκραστώ τα προβλήματα τους και κυρίως να καταλάβω πως θα μπορέσω να βοηθήσω στην εκπλήρωση των αναγκών όλων των πολιτών της Δωδεκανήσου.
Αποτελεί ένδειξη σεβασμού το να μπορείς να ακούς όχι μόνο τα προβλήματα, αλλά και τις προτάσεις του κόσμου. Νομίζω είναι κάτι που εκλείπει από την πολιτική, αλλά το χρειάζεται ο κόσμος, οπότε το κύριο στοιχείο που εισέπραξα από την επαφή μου με τους συμπολίτες μου, είναι η αγάπη για τα νησιά μας και η ταύτισή μας στα καίρια ζητήματα και στις προτεραιότητες που πρέπει να προτάξουμε ως πολιτικό σύστημα.
• Πως σχολιάζετε την κριτική που ακούστηκε πρόσφατα ότι τα νησιά επί Νέας Δημοκρατίας έχουν απαξιωθεί και τρέχουν ουσιαστικά στον αυτόματο;
Θεωρώ πως αυτού του είδους οι «κριτικές» όχι μόνο είναι ανεδαφικές, αλλά μας θυμίζουν εποχές όπου στον πολιτικό λόγο επικρατούσε η στείρα αντιπαράθεση ως εργαλείο πολιτικής προπαγάνδας, εποχές που πρέπει να αποτελέσουν πλέον παρελθόν. Το αν έχουν απαξιωθεί, μπορεί να το διαπιστώσει κανείς πάρα πολύ εύκολα. Οι επενδύσεις στα νησιά μας σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, όπως επίσης σπάνε ρεκόρ και οι επιδόσεις μας στον τουρισμό. Η σημαντική αύξηση του τοπικού ΑΕΠ, όσο και η μείωση της ανεργίας, με την τελευταία να παρουσιάζει και τον υψηλότερο ρυθμό πανελλαδικά, δηλώνουν την αναπτυξιακή πορεία των νησιών μας.
Σε καμία περίπτωση δεν λέω βέβαια πως όλα έγιναν τέλεια. Μια απλή όμως σύγκριση με το παρελθόν του τόπου μας μπορεί από μόνη της να πει πάρα πολλά. Άλλωστε, οι αριθμοί και τα έργα που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή στο Αναπτυξιακό πρόγραμμα με τίτλο «500 Έργα για το Νότιο Αιγαίου το 2030» από τον αρμόδιο υπουργό, Άκη Σκέρτσο και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, επισφραγίζουν το μεγάλο έργο που έχει επιτευχθεί στα νησιά μας, ένα τεράστιο έργο που έδωσε μια ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στα νησιά μας.
Πρόθεσή μου, αν με τιμήσουν οι συμπολίτες μου με τη ψήφο τους, είναι όχι μόνο να στηρίξω αυτές τις προσπάθειες, αλλά και να τις πάω ένα βήμα παραπέρα, αναδεικνύοντας τα θέματά μας στο Κοινοβούλιο και βοηθώντας στη λήψη πρωτοβουλιών σε επίπεδο νομοθετικού έργου.
• Μπορείτε να εγγυηθείτε στον κόσμο ότι με πιο γοργά βήματα θα φτάσουμε πιο κοντά στους στόχους μας, κυρίως δε, ότι θα υπάρξει διόρθωση σε θέματα που αποδείχτηκαν προβληματικά;
Νομίζω ότι οι εκλογές ποτέ δεν είναι για το πριν. Οι εκλογές είναι πάντα για το μετά. Αυτό είναι ιστορικό μάθημα. Εξ ου και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε και την πολιτική ευθύνη σε μείζονες κρίσεις που πέρασε η χώρα, κάνοντας αυτοκριτική σε θέματα που δεν έτυχαν ορθής διαχείρισης, αναγνωρίζοντας πως υπήρξαν αστοχίες αλλά και έγιναν και λάθη, οικοδομώντας συνθήκες εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς το πρόσωπο του.
Άλλωστε, οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού το 2019 με το Σύμφωνο Αλήθειας απέναντι στον ελληνικό λαό, τηρήθηκε σε ένα μεγάλο βαθμό, γεγονός που αναδεικνύει το πολιτικό ανάστημα του Κυριάκου Μητσοτάκη.


• Θεωρείτε ότι έχουμε «χαθεί» σε πλειοδοσία υποσχέσεων από την αντιπολίτευση. Τελικά χρήματα υπάρχουν;
Ξέρετε ότι για να κυβερνηθεί μια χώρα και μάλιστα μια χώρα σαν τη δική μας -που γονάτισε από τα μνημόνια- και είναι σε μετάβαση προς τα εμπρός, χρειάζονται όχι μόνο ιδέες και θεωρίες παιγνίων ή δημαγωγικές κορώνες, αλλά κυρίως καλά μελετημένα και υλοποιήσιμα σχέδια, κοστολογημένα που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ευστάθεια της χώρας. Σχέδια που δεν θα δημιουργούν τον κίνδυνο νέας εποπτείας και επιστροφής στις χειρότερες μέρες του 2015. Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε μια σαφή πρόταση στους πολιτικούς αρχηγούς:
Να στείλουν όλοι και επίσημα τα προγράμματα τους είτε στο Γ.Λ.Κ., είτε στην Τράπεζας της Ελλάδος για να κοστολογηθούν ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες -προ της κάλπης- πόσο στοιχίζει κάθε μέτρο, πόσο θα μας στοιχίσει κάθε μέτρο. Αν δεν το κάνουν τώρα, τουλάχιστον το πολιτικό προσωπικό ας δεσμευτεί να το πράξει μελλοντικά.
• Πρόσφατα δημοσιεύσατε τις πολιτικές σας θέσεις για μια ισχυρή διακυβέρνηση στα Δωδεκάνησα. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας διακυβέρνησης;
Ο τόπος μας είναι προορισμένος να πρωταγωνιστήσει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον κόσμο και αυτός είναι ένας στόχος το οποίο μπορούμε να επιτύχουμε μόνο αν καταφέρουμε να εξετάσουμε τα ζητήματα που μας απασχολούν υπό το πρίσμα του νησιωτικού μας χαρακτήρα.
Πρόθεση και δέσμευσή μου λοιπόν, είναι να αγωνιστώ για την ανάπτυξη, την ασφάλεια και την συνοχή στα νησιά μας.
Ενότητα όμως, σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και ενίσχυση του κράτους πρόνοιας και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ώστε η πρόσβαση σε δομές και υπηρεσίες να γίνεται ισότιμα και ανεξάρτητα από φύλο, εισόδημα ή κοινωνική θέση. Για τα νησιά μας αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει εύκολη φυσική πρόσβαση, ανεξάρτητα από το νησί κατοικεί κάποιος.
Για αυτό προτείνω την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής μεταφορών η οποία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τον κατακερματισμό των μικρών νησιών και να προωθεί τη συνεργασία ανάμεσα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με σκοπό τη βελτίωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης.
Η Υγεία αποτελεί ένα εξίσου μεγάλου κεφάλαιο για τα νησιά μας, όπου εδώ θα πρέπει να σταθούμε στη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προσωπική ενασχόληση του με αυτό το θέμα στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων που εξήγγειλε στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης 2023-2027.
Ως προς την ασφάλεια, στην ενότητα της Ισχυρής Ελλάδας, θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω τόσο οι Ένοπλες Δυνάμεις όσο και το Πυροσβεστικό Σώμα και η Ελληνική Αστυνομία για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε απειλές, αλλά και σε προκλήσεις που αναδύονται από τις συνεχείς μεταναστευτικές ροές, την αυξανόμενη υβριδική απειλή από κράτη και μη κρατικούς δρώντες κλπ.
Τέλος η ανάπτυξη του τόπου μας θα πρέπει να προσανατολιστεί στο πεδίο της βιωσιμότητας και να κάνει γρήγορα βήματα προς τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της «βαριάς μας βιομηχανίας», της βελτίωσης των εργασιακών σχέσεων και του εκσυγχρονισμού των υποδομών μας
Πιστεύω λοιπόν ότι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε και να αναδείξουμε τη νησιωτικότητα τόσο ως ταυτότητα, όσο όμως και ως ευκαιρία για να οδηγήσουμε τα νησιά μας τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά στην πρώτη γραμμή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου