ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξημένη κατά 20% αναμένεται να είναι φέτος η εμπορική κίνηση

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΚΙΝΗΣΗ
Μέγεθος γραμμάτων

Εως και 20% εκτι­μά­ται ότι έχει αυ­ξη­θεί η εμπο­ρι­κή κί­νη­ση στην αγορά της Ρόδου σε σύ­γκρι­ση με πέ­ρυ­σι. Η ει­κό­να ωστό­σο είναι μικτή και συ­γκε­χυ­μέ­νη. Υπάρ­χουν επι­χει­ρη­μα­τί­ες που δη­λώ­νουν ικα­νο­ποι­η­μέ­νοι από την μέχρι τώρα κί­νη­ση και άλλοι που ανα­φέ­ρουν ότι δεν έχουν δει ου­σια­στι­κή δια­φο­ρά στο τα­μείο. Βέ­βαια, μετά από δύο χρό­νια παν­δη­μι­κής κρί­σης οι προσ­δο­κί­ες είναι υψη­λές και η υπο­μο­νή ήδη εξα­ντλη­μέ­νη.

Ο του­ρι­σμός έχει κα­τα­φέ­ρει να ανα­θερ­μά­νει σε ένα βαθμό την αγορά υπάρ­χουν όμως κλά­δοι, όπως τα εμπο­ρι­κά κα­τα­στή­μα­τα έν­δυ­σης και υπό­δη­σης, που δυ­σκο­λεύ­ο­νται αρ­κε­τά. Το πρώτο «κρας τεστ» έγινε την προ­πε­ρα­σμέ­νη Κυ­ρια­κή όπου τα κα­τα­στή­μα­τα ήταν ανοι­χτά λόγω των εν­διά­με­σων θε­ρι­νών εκ­πτώ­σε­ων.

Όπως δη­λώ­νουν έμπο­ροι και επι­χει­ρη­μα­τί­ες στη «δ» ελά­χι­στα κα­τα­στή­μα­τα άνοι­ξαν εκτός πόλης και η κί­νη­ση ήταν ελά­χι­στη έως μη­δε­νι­κή. Στο Μα­ντρά­κι τα πε­ρισ­σό­τε­ρα κα­τα­στή­μα­τα άνοι­ξαν και υπήρ­ξε αυ­ξη­μέ­νη κί­νη­ση, οι κα­τα­να­λω­τές πε­ρισ­σό­τε­ρο χά­ζευαν παρά ψώ­νι­ζαν. Όπως πάντα, οι με­γά­λες αλυ­σί­δες είναι αυτές οι οποί­ες προ­σελ­κύ­ουν τους κα­τα­να­λω­τές, ενώ η επι­σκε­ψι­μό­τη­τα στα το­πι­κά κα­τα­στή­μα­τα είναι σαφώς μι­κρό­τε­ρη. Οι θε­ρι­νές εκ­πτώ­σεις και οι πολύ καλές προ­σφο­ρές σε αρ­κε­τές πε­ρι­πτώ­σεις, δεν φαί­νε­ται να συ­γκι­νούν ιδιαί­τε­ρα το κα­τα­να­λω­τι­κό κοινό, είτε πρό­κει­ται για τους μό­νι­μους κά­τοι­κους είτε για τους ξέ­νους επι­σκέ­πτες του νη­σιού, που πα­ρα­μέ­νουν επι­φυ­λα­κτι­κοί. Άλ­λω­στε ο εμπο­ρι­κός κό­σμος του νη­σιού είναι στην πλειο­ψη­φία του αντί­θε­τος με το θεσμό των εν­διά­με­σων εκ­πτώ­σε­ων καθώς απο­δει­κνύ­ε­ται κάθε φορά ότι δεν έχει θε­τι­κό αντί­κτυ­πο στην αγορά.

Έμπο­ροι και επι­χει­ρη­μα­τί­ες προσ­δο­κούν στην τό­νω­ση της εμπο­ρι­κής κί­νη­σης με τη στα­δια­κή αύ­ξη­ση της του­ρι­στι­κής κί­νη­σης. Η πο­ρεία της σεζόν είναι μέχρι στιγ­μής εντυ­πω­σια­κή. Ο Μάιος ανα­μέ­νε­ται να είναι κα­λύ­τε­ρος από αυτόν του 2019 σε επί­πε­δο του­ρι­στι­κών αφί­ξε­ων, όπως ήταν άλ­λω­στε και ο πε­ρα­σμέ­νος Απρί­λιος.

Τον Απρί­λιο λ.χ. υπήρ­ξε καλή κί­νη­ση στα εστια­τό­ρια κυ­ρί­ως από επι­σκέ­πτες από το Ισ­ρα­ήλ που λόγω του Πάσχα συ­νέρ­ρε­αν στη Ρόδο. Αυτή την πε­ρί­ο­δο το νησί φι­λο­ξε­νεί με­γα­λύ­τε­ρης ηλι­κί­ας επι­σκέ­πτες, οι οποί­οι σύμ­φω­να με μαρ­τυ­ρί­ες πε­ριο­ρί­ζο­νται στα ξε­νο­δο­χεία και σπα­νιό­τε­ρα κυ­κλο­φο­ρούν στην αγορά. Συ­νή­θως τα βρά­δια μετά τις 9 μειώ­νε­ται αι­σθη­τά η κί­νη­ση. Εκτι­μά­ται ωστό­σο ότι του­λά­χι­στον γύρω στα τέλη Μάϊου μέχρι τα μέσα Ιου­νί­ου θα αυ­ξη­θούν πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο οι ρυθ­μοί καθώς εκεί­νη την πε­ρί­ο­δο ανα­μέ­νε­ται ση­μα­ντι­κή αύ­ξη­ση των αφί­ξε­ων από τη Γερ­μα­νία λόγω των δια­κο­πών της Πε­ντη­κο­στής.

Πά­ντως, στην αγορά συ­νε­χί­ζε­ται η συ­νή­θης κι­νη­τι­κό­τη­τα με κα­τα­στή­μα­τα να αλ­λά­ζουν χρήση (συ­νή­θως εμπο­ρι­κές επι­χει­ρή­σεις με­τα­τρέ­πο­νται σε επι­χει­ρή­σεις εστί­α­σης, υιο­θε­τώ­ντας το brand κά­ποιας γνω­στής αλυ­σί­δας), μα­γα­ζιά πα­ρα­μέ­νουν ξε­νοί­κια­στα ακόμη και σε κε­ντρι­κούς δρό­μους της Με­σαιω­νι­κής Πόλης, ενώ ένα πο­σο­στό των επο­χι­κών εμπο­ρι­κών κα­τα­στη­μά­των εντός και εκτός πόλης δεν έχει ακόμη ανοί­ξει πε­ρι­μέ­νο­ντας να αυ­ξη­θούν πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο οι του­ρι­στι­κές ροές.

Έντο­νος είναι ο προ­βλη­μα­τι­σμός για το αυ­ξη­μέ­νο ενερ­γεια­κό κό­στος, τα ακρι­βό­τε­ρα λει­τουρ­γι­κά κόστη, πράγ­μα που με­τριά­ζει τον εν­θου­σια­σμό ακόμη και εκεί­νων οι οποί­οι σε ει­σπρα­κτι­κό επί­πε­δο με­τρούν κα­λύ­τε­ρα απο­τε­λέ­σμα­τα, καθώς όπως λένε, τα όποια κέρδη τους εξα­νε­μί­ζο­νται λόγω της ακρί­βειας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.