Τοπικές Ειδήσεις

«Η Ρόδος τιμά τη μέλισσα»-Εκδήλωση για την Παγκόσμια ημέρα Μέλισσας

Είναι γνωστό ότι οι μέλισσες παράγουν τα εξαιρετικά και πολύ θρεπτικά προϊόντα για τον άνθρωπο όπως είναι το μέλι, η γύρη και ο βασιλικός πολτός. Παράγουν επίσης τα προϊόντα κερί, πρόπολη, όπως και το δηλητήριο της μέλισσας που χρησιμοποιούνται σε φάρμακα και διάφορους άλλους τομείς.

Ο σπουδαιότερος όμως ρόλος των μελισσών και των άλλων εντόμων – επικονιαστών, είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη μας με την επικονίαση των φυτών.

Οι καλλιέργειες, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, εξαρτώνται από τα έντομα – επικονιαστές όπως είναι οι μέλισσες. Η παραγωγή των φρούτων, των λαχανικών και των περισσοτέρων καρπών και σπόρων εξαρτάται από την επικονίαση που κάνουν οι μέλισσες. Η συμβολή της μέλισσας σ’ αυτό επιδρά στην καλύτερη ποιότητα των προϊόντων και στην αύξηση της παραγωγής. Μελέτες έδειξαν ότι 80% των καλλιεργήσιμων και αυτοφυών φυτών επικονιάζεται από τις μέλισσες. Γονιμοποιώντας περίπου τα τρία τέταρτα των φυτών, που παράγουν το 90% της παγκόσμιας διατροφής, υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο της παραγωγής τροφίμων εξαρτάται από τις μέλισσες.

Προκειμένου να προβληθεί ο ρόλος των μελισσών στην επιβίωση και την ευημερία της ανθρωπότητας η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε από πέρυσι, την 20η Μάη ως Παγκόσμια ημέρα της Μέλισσας.

Με σκοπό να αναδείξουν και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τον παγκόσμιο εορτασμό της Ημέρας Μέλισσας εξέδωσαν, τη χρονιά πού πέρασε, την αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «20 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας».

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ρόδου για να τιμήσει φέτος το πολυτιμότερο έντομο στον κόσμο, τη μέλισσα, οργάνωσε την εκδήλωση «Η Ρόδος τιμά τη μέλισσα», που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 (Παγκόσμια ημέρα Μέλισσας) στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου στις οκτώμισι το βράδυ.

Στην εκδήλωση θα γίνει προβολή ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη μέλισσα. Θα συμμετέχει η παιδική χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Σγουρού, με τραγούδια αφιερωμένα στη μέλισσα, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της χορωδίας κ. Πέτρου Τσιμπερόπουλου. Την εκδήλωση θα προλογίσει η ψυχολόγος κ. Μαρία Μπακαρή.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του ΔΟΠΑΡ και θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Χορηγός της εκδήλωσης θα είναι το «Μουσείο Μέλισσας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου