Ειδήσεις

Εληξαν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας

Ολοκληρώθηκε χτες το 49ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (Air Traffic Controllers) που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ‘Ρόδος Παλάς’.
Στο συνέδριο, στο οποίο μετείχαν εκπρόσωποι από ενώσεις Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας 28 χωρών, συζητήθηκαν θέματα, όπως η βελτίωση της ασφάλειας στις πτήσεις του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου αλλά και η αύξηση των πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ελλάδας, η οποία προμηνύει καλά μηνύματα για τον τουρισμό μας.
Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα του συνεδρίου στην «δ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ) κ. Σεραφείμ Πέτρου, τόνισε τα εξής:
«Στο συνέδριο έγιναν παρουσιάσεις για μελλοντικά συστήματα εναέριας κυκλοφορίας από το 2025 και μετά ενώ έγινε αναλυτική παρουσίαση της υπάρχουσας κατάστασης όσον αφορά τις καθυστερήσεις των πτήσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο –τόσο στον εναέριο χώρο όσο και στα αεροδρόμια. Συζητήσαμε ποιες θα μπορούσαν να είναι οι διορθωτικές κινήσεις για να βελτιωθεί η κατάσταση».
Στη συνέχεια κατατέθηκε πρόταση προς το προεδρείο του συνεδρίου ώστε να γίνουν καταστατικές αλλαγές και να μπορέσουν να συμμετέχουν και άλλα συναφή επαγγέλματα πέραν των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Αυτό δεν έγινε δεκτό από τις ‘χώρες του Νότου’ συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. «Ήταν μια πρόταση της Γερμανίας, η οποία δεν έγινε δεκτή από τις βαλκανικές χώρες και τις χώρες του νότου» είπε ο κ. Πέτρου.
Όσον αφορά το σύστημα για τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, που κάποιοι πρότειναν να γίνει με αυτοχρηματοδότηση ή με ξένο επενδυτή, η πρόταση δεν συζητήθηκε καθώς απαιτείται η έγκριση του υπουργείου Μεταφορών και της ΥΠΑ.
Το επόμενο συνέδριο θα γίνει τον προσεχή Οκτώβριο στην Πρίστινα του Κοσόβου ενώ τα αποτελέσματα από την συνάντηση της Ρόδου θα τεθούν σε επίπεδο υπουργών της Ευρώπης αρμόδιων για τις εναέριες μεταφορές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου