Συνεντεύξεις

Νόνη Δούνια: «Στις ευρωεκλογές αποφασίζουμε για την ‘γειτονιά’ μας, την Ευρώπη!»

Η Νόνη Δούνια, δεν χρειάζεται συστάσεις. Έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με την παρουσίαση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, την υποκριτική και τον χώρο της μόδας. Γεννήθηκε στον Πειραιά όπου και μεγάλωσε. Από μικρή ηλικία, ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, κάνοντας πρωταθλητισμό στην κολύμβηση με την ομάδα του Εθνικού Πειραιά και στην υδατοσφαίριση με την ομάδα του Αθλητικού Ομίλου Καστέλλας. Σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης και Σχέδιο μόδας στη Σχολή Βελουδάκη.
Υπήρξε μέλος Δ.Σ. στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 εξελέγη δημοτική σύμβουλος Πειραιά με το συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής».
Τον Ιούλιο του 2019 εξελέγη βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων με την Νέα Δημοκρατία, ούσα η πρώτη γυναίκα βουλευτής της ΝΔ στον Πειραιά. Ήταν μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, καθώς και της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής.
Στις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου, το όνομά της περιλαμβάνεται σε αυτά που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ‘δ’ μιλάει για τη σημασία των ευρωεκλογών και για το πολιτικό σκηνικό, όπως έχει δημιουργηθεί.

• Κυρία Δούνια, το όνομά σας, βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ποιο θα είναι το διακύβευμα της ευρωκάλπης;
Το να είμαι υποψήφια ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρατία είναι ιδιαίτερα τιμητικό για εμένα.
Η Ευρωβουλή με ενδιέφερε ανέκαθεν πολύ, μιας και θεωρώ ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται και οι αποφάσεις, που λαμβάνονται στο Ευρωκοινοβούλιο, έχουν άμεσες επιπτώσεις στην Ελλάδα και σε όλους εμάς.
Οι Ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι κρίσιμες! Το διακύβευμα είναι διπλό: Αφενός, η αναμέτρηση θα κρίνει αν η χώρα θα συνεχίσει να έχει πολιτική σταθερότητα, αν θα μείνει στον δρόμο των αλλαγών. Και αν θα πετύχει, τελικά, τους στόχους που έχει θέσει με ορίζοντα το 2027. Αφετέρου, οι ευρωκάλπες θα αναδείξουν την πολιτική δύναμη που επιθυμούν οι Έλληνες να τους εκπροσωπεί στην Ευρώπη. Ποια παράταξη πιστεύουν ότι είναι δοκιμασμένη και ικανή, ώστε να δυναμώσει την εθνική φωνή έξω από τα σύνορά μας. Ακριβώς για αυτούς τους λόγους, η χαλαρή ψήφος και η ψήφος διαμαρτυρίας δεν έχουν καμία θέση στις επερχόμενες εκλογές. Αποφασίζουμε για την χώρα μας! Αποφασίζουμε για την «γειτονιά» μας, την Ευρώπη!
• Είστε η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε βουλευτής στον Πειραιά με τη ΝΔ. Τώρα κάνετε το επόμενο βήμα έχοντας στόχο να εκπροσωπήσετε την χώρα μας στην Ευρώπη. Θα είναι μια δύσκολη μάχη;
Οι συμπολίτες μου με τίμησαν, εκλέγοντάς με το 2019 ως την πρώτη γυναίκα βουλευτή της ΝΔ στην κρίσιμη εκλογική Περιφέρεια της Α’ Πειραιά και Νήσων. Και εγώ, από την πλευρά μου, έκανα ό,τι μπορούσα, για να τους ανταποδώσω αυτή την εμπιστοσύνη.
Κατά την θητεία μου στο ελληνικό κοινοβούλιο υπήρξα ιδιαίτερα συνεπής και αφοσιωμένη στις υποχρεώσεις μου, συμμετείχα στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και την Ολομέλεια, μιλούσα, έπαιρνα θέση. Στόχος μου ήταν να βελτιώσω την κατάσταση στη χώρα μας: σε κοινωνικά θέματα, στην παιδεία, στον αθλητισμό, στην οδική ασφάλεια κ.α..
Το ίδιο σκοπεύω να κάνω και στην Ευρωβουλή, αν μου δοθεί η ευκαιρία. Με ενδιαφέρει πραγματικά να παραδώσω στην νέα γενιά μια καλύτερη χώρα και μια καλύτερη Ευρώπη από αυτή στην οποία εγώ μεγάλωσα.
Το να δώσω έναν καλύτερο κόσμο στους νέους μας, με περισσότερες ευκαιρίες παντού, είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για μένα για να ασχολούμαι με την πολιτική.
Απαντώντας στο ερώτημά σας για το αν θα είναι δύσκολη η αναμέτρηση των ευρωεκλογών, θα πω πως κανένας αγώνας δεν είναι εύκολος! Ο αγώνας για την Ευρωβουλή, όπως και κάθε άλλος, άλλωστε, έχει πολλές προκλήσεις και δυσκολίες. Είμαι αγωνίστρια, όμως. Πιστεύω στις ικανότητές μου. Όπως, άλλωστε πιστεύω και στο όραμα της Νέας Δημοκρατίας και, ιδιαίτερα, του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Και είμαι σίγουρη πως στις 9 Ιουνίου, οι πολίτες θα επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους στην παράταξή μας, δίνοντάς μας «ισχυρή φωνή» στο Ευρωκοινοβούλιο.

• Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης είχε πολιτικό αποτέλεσμα, αφού προκάλεσε τις καρατομήσεις δύο υπουργών. Ωστόσο, αποδείχθηκε πως η αντιπολίτευση δεν έχει την δύναμη να προκαλέσει σοβαρά πλήγματα στην κυβέρνηση ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις φέρνουν μπροστά τη Ν.Δ. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Η Βουλή απάντησε θεσμικά στην πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε, καταψηφίζοντάς την. Το ίδιο θα κάνουν και οι πολίτες, τόσο στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, όσο και στις εθνικές εκλογές το 2027.
Οι προσπάθειες αποσταθεροποίησης της χώρας και αποδυνάμωσης της Νέας Δημοκρατίας, με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, πέφτουν, όπως φαίνεται, στο κενό. Αυτό αποδεικνύουν τα γεγονότα, ενώ το μαρτυρούν και οι δημοσκοπήσεις, στις οποίες η ΝΔ βρίσκεται σταθερά μπροστά από τα υπόλοιπα κόμματα.
Τον Ιούνιο θα έχουμε μια ευρωπαϊκή μάχη πιο κρίσιμη από κάθε άλλη ευρωπαϊκή μάχη στο παρελθόν. Για αυτό και όλοι μας θα δηλώσουμε «παρών», συμμετέχοντας στις ευρωεκλογές και προφυλάσσοντας την χώρα μας από αναίτιες περιπέτειες.
• Οδεύοντας προς τις ευρωεκλογές, παρατηρούμε μια τοξικότητα στο πολιτικό σκηνικό με την μετατόπιση του κέντρου βάρους της αντιπολίτευσης, προς το δυστύχημα των Τεμπών και βέβαια αναδεικνύοντας μια άλλη πολιτική ατζέντα. Με ποια κριτήρια θα πάμε στην κάλπη κατά την γνώμη σας;
Πράγματι, το κλίμα της τοξικότητας είναι διάχυτο στο πολιτικό σκηνικό, με την Αντιπολίτευση να προσπαθεί να μετατοπίσει το πολιτικό σκηνικό, στον φόντο μιας τραγωδίας.
Δεν υπάρχει κανείς μας που δεν συγκλονίστηκε από όλα όσα συνέβησαν την τραγική εκείνη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου.
Η στήριξή μας στους τραυματίες και στις οικογένειες των θυμάτων είναι δεδομένη και έμπρακτη από την πρώτη στιγμή. Αυτό που πρέπει να καταλάβει η αντιπολίτευση, όμως, είναι ότι το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση.
Κατά την γνώμη μου, τα βασικά κριτήρια με τα οποία θα πάμε στην κάλπη είναι το έργο και οι θέσεις του κάθε κόμματος. Είναι, δηλαδή, η ουσία και όχι το φαίνεσθαι.
Η Νέα Δημοκρατία έχει ταυτιστεί με την κοινωνική πρόοδο, την εθνική ενότητα, τις μεταρρυθμίσεις και τις εμβληματικές τομές. Και έχει αποδείξει έμπρακτα ότι είναι το κόμμα της ευθύνης και των ιστορικών αγώνων.
Κατά τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ισχυρά και σταθερά και η ανεργία κινείται πλέον σε μονοψήφια νούμερα.
Το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας μας αποκαταστάθηκαν και ενισχύονται διαρκώς. Βγήκαμε από την ενισχυμένη εποπτεία και ενταχθήκαμε, μετά από 13 ολόκληρα χρόνια, στην επενδυτική βαθμίδα.

Παράλληλα, η παράταξή μας έβαλε την πατρίδα μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και την κράτησε εκεί, όταν κινδύνεψε από ολέθριες επιλογές. Και έχει αποδείξει έμπρακτα ότι πιστεύει διαχρονικά στις αξίες της Ευρώπης.
Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η Νέα Δημοκρατία έκανε την Ελλάδα να σταθεί όρθια σε διαδοχικές δυσκολίες που συνάντησε: από τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο μέχρι την τριετή πανδημία. Και απ’ τις προκλήσεις των γειτόνων μας στο Αιγαίο, μέχρι τη διεθνή ενεργειακή κρίση και τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η Κλιματική Κρίση.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν περίτρανα πως, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε όταν άλλα κόμματα ήταν στην εξουσία, με τη Νέα Δημοκρατία η χώρα πάει σταθερά μπροστά. Αυτή η πορεία προς την ανάπτυξη της χώρας πρέπει να συνεχιστεί. Και είμαι σίγουρη ότι αυτό θα «αποτυπωθεί» στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου