ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Νόνη Δούνια: «Στις ευρωεκλογές αποφασίζουμε για την ‘γειτονιά’ μας, την Ευρώπη!»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΝΟΝΗ ΔΟΥΝΙΑ
Μέγεθος γραμμάτων

Η Νόνη Δού­νια, δεν χρειά­ζε­ται συ­στά­σεις. Έχει ασχο­λη­θεί επαγ­γελ­μα­τι­κά με την πα­ρου­σί­α­ση τη­λε­ο­πτι­κών και ρα­διο­φω­νι­κών εκ­πο­μπών, την υπο­κρι­τι­κή και τον χώρο της μόδας. Γεν­νή­θη­κε στον Πει­ραιά όπου και με­γά­λω­σε. Από μικρή ηλι­κία, ασχο­λή­θη­κε με τον αθλη­τι­σμό, κά­νο­ντας πρω­τα­θλη­τι­σμό στην κο­λύμ­βη­ση με την ομάδα του Εθνι­κού Πει­ραιά και στην υδα­το­σφαί­ρι­ση με την ομάδα του Αθλη­τι­κού Ομί­λου Κα­στέλ­λας. Σπού­δα­σε χορό στην Κρα­τι­κή Σχολή Ορ­χη­στρι­κής Τέ­χνης και Σχέ­διο μόδας στη Σχολή Βε­λου­δά­κη.

Υπήρ­ξε μέλος Δ.Σ. στον Ορ­γα­νι­σμό Πο­λι­τι­σμού, Αθλη­τι­σμού και Νε­ο­λαί­ας του Δήμου Πει­ραιά. Στις αυ­το­διοι­κη­τι­κές εκλο­γές του 2019 εξε­λέ­γη δη­μο­τι­κή σύμ­βου­λος Πει­ραιά με το συν­δυα­σμό «Πει­ραιάς Νι­κη­τής».

Τον Ιού­λιο του 2019 εξε­λέ­γη βου­λευ­τής Α’ Πει­ραιώς και Νήσων με την Νέα Δη­μο­κρα­τία, ούσα η πρώτη γυ­ναί­κα βου­λευ­τής της ΝΔ στον Πει­ραιά. Ήταν μέλος της Διαρ­κούς Επι­τρο­πής Μορ­φω­τι­κών Υπο­θέ­σε­ων της Βου­λής, της Ει­δι­κής Μό­νι­μης Επι­τρο­πής Οδι­κής Ασφά­λειας της Βου­λής, καθώς και της Επι­τρο­πής Βι­βλιο­θή­κης της Βου­λής.

Στις ευ­ρω­ε­κλο­γές του προ­σε­χούς Ιου­νί­ου, το όνομά της πε­ρι­λαμ­βά­νε­ται σε αυτά που απαρ­τί­ζουν το ψη­φο­δέλ­τιο της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας.

Στη συ­νέ­ντευ­ξη που πα­ρα­χώ­ρη­σε στην ‘δ’ μι­λά­ει για τη ση­μα­σία των ευ­ρω­ε­κλο­γών και για το πο­λι­τι­κό σκη­νι­κό, όπως έχει δη­μιουρ­γη­θεί.

• Κυρία Δού­νια, το όνομά σας, βρί­σκε­ται ανά­με­σα σε αυτά που απαρ­τί­ζουν το ψη­φο­δέλ­τιο της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας για τις ευ­ρω­ε­κλο­γές του Ιου­νί­ου. Ποιο θα είναι το δια­κύ­βευ­μα της ευ­ρω­κάλ­πης;

Το να είμαι υπο­ψή­φια ευ­ρω­βου­λευ­τής με την Νέα Δη­μο­κρα­τία είναι ιδιαί­τε­ρα τι­μη­τι­κό για εμένα.

Η Ευ­ρω­βου­λή με εν­διέ­φε­ρε ανέ­κα­θεν πολύ, μιας και θεωρώ ότι οι πο­λι­τι­κές που ακο­λου­θού­νται και οι απο­φά­σεις, που λαμ­βά­νο­νται στο Ευ­ρω­κοι­νο­βού­λιο, έχουν άμε­σες επι­πτώ­σεις στην Ελ­λά­δα και σε όλους εμάς.

Οι Ευ­ρω­ε­κλο­γές του Ιου­νί­ου είναι κρί­σι­μες! Το δια­κύ­βευ­μα είναι διπλό: Αφε­νός, η ανα­μέ­τρη­ση θα κρί­νει αν η χώρα θα συ­νε­χί­σει να έχει πο­λι­τι­κή στα­θε­ρό­τη­τα, αν θα μεί­νει στον δρόμο των αλ­λα­γών. Και αν θα πε­τύ­χει, τε­λι­κά, τους στό­χους που έχει θέσει με ορί­ζο­ντα το 2027. Αφε­τέ­ρου, οι ευ­ρω­κάλ­πες θα ανα­δεί­ξουν την πο­λι­τι­κή δύ­να­μη που επι­θυ­μούν οι Έλ­λη­νες να τους εκ­προ­σω­πεί στην Ευ­ρώ­πη. Ποια πα­ρά­τα­ξη πι­στεύ­ουν ότι είναι δο­κι­μα­σμέ­νη και ικανή, ώστε να δυ­να­μώ­σει την εθνι­κή φωνή έξω από τα σύ­νο­ρά μας. Ακρι­βώς για αυ­τούς τους λό­γους, η χα­λα­ρή ψήφος και η ψήφος δια­μαρ­τυ­ρί­ας δεν έχουν καμία θέση στις επερ­χό­με­νες εκλο­γές. Απο­φα­σί­ζου­με για την χώρα μας! Απο­φα­σί­ζου­με για την «γει­το­νιά» μας, την Ευ­ρώ­πη!

• Είστε η πρώτη γυ­ναί­κα που εκλέ­χθη­κε βου­λευ­τής στον Πει­ραιά με τη ΝΔ. Τώρα κά­νε­τε το επό­με­νο βήμα έχο­ντας στόχο να εκ­προ­σω­πή­σε­τε την χώρα μας στην Ευ­ρώ­πη. Θα είναι μια δύ­σκο­λη μάχη;

Οι συ­μπο­λί­τες μου με τί­μη­σαν, εκλέ­γο­ντάς με το 2019 ως την πρώτη γυ­ναί­κα βου­λευ­τή της ΝΔ στην κρί­σι­μη εκλο­γι­κή Πε­ρι­φέ­ρεια της Α’ Πει­ραιά και Νήσων. Και εγώ, από την πλευ­ρά μου, έκανα ό,τι μπο­ρού­σα, για να τους αντα­πο­δώ­σω αυτή την εμπι­στο­σύ­νη.

Κατά την θη­τεία μου στο ελ­λη­νι­κό κοι­νο­βού­λιο υπήρ­ξα ιδιαί­τε­ρα συ­νε­πής και αφο­σιω­μέ­νη στις υπο­χρε­ώ­σεις μου, συμ­με­τεί­χα στις κοι­νο­βου­λευ­τι­κές επι­τρο­πές και την Ολο­μέ­λεια, μι­λού­σα, έπαιρ­να θέση. Στό­χος μου ήταν να βελ­τιώ­σω την κα­τά­στα­ση στη χώρα μας: σε κοι­νω­νι­κά θέ­μα­τα, στην παι­δεία, στον αθλη­τι­σμό, στην οδική ασφά­λεια κ.α..

Το ίδιο σκο­πεύω να κάνω και στην Ευ­ρω­βου­λή, αν μου δοθεί η ευ­και­ρία. Με εν­δια­φέ­ρει πραγ­μα­τι­κά να πα­ρα­δώ­σω στην νέα γενιά μια κα­λύ­τε­ρη χώρα και μια κα­λύ­τε­ρη Ευ­ρώ­πη από αυτή στην οποία εγώ με­γά­λω­σα.

Το να δώσω έναν κα­λύ­τε­ρο κόσμο στους νέους μας, με πε­ρισ­σό­τε­ρες ευ­και­ρί­ες πα­ντού, είναι το με­γα­λύ­τε­ρο κί­νη­τρο για μένα για να ασχο­λού­μαι με την πο­λι­τι­κή.

Απα­ντώ­ντας στο ερώ­τη­μά σας για το αν θα είναι δύ­σκο­λη η ανα­μέ­τρη­ση των ευ­ρω­ε­κλο­γών, θα πω πως κα­νέ­νας αγώ­νας δεν είναι εύ­κο­λος! Ο αγώ­νας για την Ευ­ρω­βου­λή, όπως και κάθε άλλος, άλ­λω­στε, έχει πολ­λές προ­κλή­σεις και δυ­σκο­λί­ες. Είμαι αγω­νί­στρια, όμως. Πι­στεύω στις ικα­νό­τη­τές μου. Όπως, άλ­λω­στε πι­στεύω και στο όραμα της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας και, ιδιαί­τε­ρα, του Κυ­ριά­κου Μη­τσο­τά­κη για την Ελ­λά­δα και την Ευ­ρώ­πη.

Και είμαι σί­γου­ρη πως στις 9 Ιου­νί­ου, οι πο­λί­τες θα επι­βε­βαιώ­σουν την εμπι­στο­σύ­νη τους στην πα­ρά­τα­ξή μας, δί­νο­ντάς μας «ισχυ­ρή φωνή» στο Ευ­ρω­κοι­νο­βού­λιο.

• Η πρό­τα­ση δυ­σπι­στί­ας που κα­τέ­θε­σε ο κ. Νίκος Αν­δρου­λά­κης είχε πο­λι­τι­κό απο­τέ­λε­σμα, αφού προ­κά­λε­σε τις κα­ρα­το­μή­σεις δύο υπουρ­γών. Ωστό­σο, απο­δεί­χθη­κε πως η αντι­πο­λί­τευ­ση δεν έχει την δύ­να­μη να προ­κα­λέ­σει σο­βα­ρά πλήγ­μα­τα στην κυ­βέρ­νη­ση ενώ όλες οι δη­μο­σκο­πή­σεις φέρ­νουν μπρο­στά τη Ν.Δ. Θα ήθελα το σχό­λιό σας.

Η Βουλή απά­ντη­σε θε­σμι­κά στην πρό­τα­ση δυ­σπι­στί­ας που κα­τα­τέ­θη­κε, κα­τα­ψη­φί­ζο­ντάς την. Το ίδιο θα κά­νουν και οι πο­λί­τες, τόσο στις ευ­ρω­ε­κλο­γές του Ιου­νί­ου, όσο και στις εθνι­κές εκλο­γές το 2027.

Οι προ­σπά­θειες απο­στα­θε­ρο­ποί­η­σης της χώρας και απο­δυ­νά­μω­σης της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας, με κάθε θε­μι­τό και αθέ­μι­το μέσο, πέ­φτουν, όπως φαί­νε­ται, στο κενό. Αυτό απο­δει­κνύ­ουν τα γε­γο­νό­τα, ενώ το μαρ­τυ­ρούν και οι δη­μο­σκο­πή­σεις, στις οποί­ες η ΝΔ βρί­σκε­ται στα­θε­ρά μπρο­στά από τα υπό­λοι­πα κόμ­μα­τα.

Τον Ιού­νιο θα έχου­με μια ευ­ρω­παϊ­κή μάχη πιο κρί­σι­μη από κάθε άλλη ευ­ρω­παϊ­κή μάχη στο πα­ρελ­θόν. Για αυτό και όλοι μας θα δη­λώ­σου­με «παρών», συμ­με­τέ­χο­ντας στις ευ­ρω­ε­κλο­γές και προ­φυ­λάσ­σο­ντας την χώρα μας από αναί­τιες πε­ρι­πέ­τειες.

• Οδεύ­ο­ντας προς τις ευ­ρω­ε­κλο­γές, πα­ρα­τη­ρού­με μια το­ξι­κό­τη­τα στο πο­λι­τι­κό σκη­νι­κό με την με­τα­τό­πι­ση του κέ­ντρου βά­ρους της αντι­πο­λί­τευ­σης, προς το δυ­στύ­χη­μα των Τε­μπών και βέ­βαια ανα­δει­κνύ­ο­ντας μια άλλη πο­λι­τι­κή ατζέ­ντα. Με ποια κρι­τή­ρια θα πάμε στην κάλπη κατά την γνώμη σας;

Πράγ­μα­τι, το κλίμα της το­ξι­κό­τη­τας είναι διά­χυ­το στο πο­λι­τι­κό σκη­νι­κό, με την Αντι­πο­λί­τευ­ση να προ­σπα­θεί να με­τα­το­πί­σει το πο­λι­τι­κό σκη­νι­κό, στον φόντο μιας τρα­γω­δί­ας.

Δεν υπάρ­χει κα­νείς μας που δεν συ­γκλο­νί­στη­κε από όλα όσα συ­νέ­βη­σαν την τρα­γι­κή εκεί­νη νύχτα της 28ης Φε­βρουα­ρί­ου.

Η στή­ρι­ξή μας στους τραυ­μα­τί­ες και στις οι­κο­γέ­νειες των θυ­μά­των είναι δε­δο­μέ­νη και έμπρα­κτη από την πρώτη στιγ­μή. Αυτό που πρέ­πει να κα­τα­λά­βει η αντι­πο­λί­τευ­ση, όμως, είναι ότι το τρα­γι­κό δυ­στύ­χη­μα των Τε­μπών, δεν προ­σφέ­ρε­ται για πο­λι­τι­κή εκ­με­τάλ­λευ­ση.

Κατά την γνώμη μου, τα βα­σι­κά κρι­τή­ρια με τα οποία θα πάμε στην κάλπη είναι το έργο και οι θέ­σεις του κάθε κόμ­μα­τος. Είναι, δη­λα­δή, η ουσία και όχι το φαί­νε­σθαι.

Η Νέα Δη­μο­κρα­τία έχει ταυ­τι­στεί με την κοι­νω­νι­κή πρό­ο­δο, την εθνι­κή ενό­τη­τα, τις με­ταρ­ρυθ­μί­σεις και τις εμ­βλη­μα­τι­κές τομές. Και έχει απο­δεί­ξει έμπρα­κτα ότι είναι το κόμμα της ευ­θύ­νης και των ιστο­ρι­κών αγώ­νων.

Κατά τη δια­κυ­βέρ­νη­ση του Κυ­ριά­κου Μη­τσο­τά­κη η ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μία ανα­πτύσ­σε­ται ισχυ­ρά και στα­θε­ρά και η ανερ­γία κι­νεί­ται πλέον σε μο­νο­ψή­φια νού­με­ρα.

Το κύρος και η αξιο­πι­στία της χώρας μας απο­κα­τα­στά­θη­καν και ενι­σχύ­ο­νται διαρ­κώς. Βγή­κα­με από την ενι­σχυ­μέ­νη επο­πτεία και εντα­χθή­κα­με, μετά από 13 ολό­κλη­ρα χρό­νια, στην επεν­δυ­τι­κή βαθ­μί­δα.

Πα­ράλ­λη­λα, η πα­ρά­τα­ξή μας έβαλε την πα­τρί­δα μας στην ευ­ρω­παϊ­κή οι­κο­γέ­νεια και την κρά­τη­σε εκεί, όταν κιν­δύ­νε­ψε από ολέ­θριες επι­λο­γές. Και έχει απο­δεί­ξει έμπρα­κτα ότι πι­στεύ­ει δια­χρο­νι­κά στις αξίες της Ευ­ρώ­πης.

Μην ξε­χνά­με, εξάλ­λου, ότι η Νέα Δη­μο­κρα­τία έκανε την Ελ­λά­δα να στα­θεί όρθια σε δια­δο­χι­κές δυ­σκο­λί­ες που συ­νά­ντη­σε: από τις με­τα­να­στευ­τι­κές ει­σβο­λές στον Έβρο μέχρι την τριε­τή παν­δη­μία. Και απ’ τις προ­κλή­σεις των γει­τό­νων μας στο Αι­γαίο, μέχρι τη διε­θνή ενερ­γεια­κή κρίση και τις φυ­σι­κές κα­τα­στρο­φές που προ­κα­λεί η Κλι­μα­τι­κή Κρίση.

Όλα τα πα­ρα­πά­νω απο­δει­κνύ­ουν πε­ρί­τρα­να πως, σε αντί­θε­ση με ό,τι συ­νέ­βαι­νε όταν άλλα κόμ­μα­τα ήταν στην εξου­σία, με τη Νέα Δη­μο­κρα­τία η χώρα πάει στα­θε­ρά μπρο­στά. Αυτή η πο­ρεία προς την ανά­πτυ­ξη της χώρας πρέ­πει να συ­νε­χι­στεί. Και είμαι σί­γου­ρη ότι αυτό θα «απο­τυ­πω­θεί» στο απο­τέ­λε­σμα των Ευ­ρω­ε­κλο­γών της 9ης Ιου­νί­ου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.