ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνάντηση Βαρουφάκη – Ομπάμα την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Βαρουφάκης

Ο Γιάνης Βαρου­φά­κης ανα­μέ­νε­ται να είναι ο πρώτος υπουρ­γός της κυβέρ­νη­σης Τσίπρα που θα συνα­ντή­σει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπαμα.

Ο Ελληνας υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών, ο οποίος θα βρί­σκε­ται αυτή την εβδο­μάδα στην Ουά­σιγ­κτον για να συμ­με­τά­σχει στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκό­σμιας Τρά­πε­ζας, ανα­μέ­νε­ται να μεταβεί στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη για να παρα­στεί στην καθιε­ρω­μένη τελετή για τον εορ­τα­σμό της Ελλη­νι­κής Ανε­ξαρ­τη­σίας που θα φιλο­ξε­νή­σει ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος.

Λόγω του βεβα­ρη­μέ­νου προ­γράμ­μα­τος του κ. Ομπάμα η φετινή εκδή­λωση διορ­γα­νώ­νε­ται στις 16 Απρι­λίου.

Ο κ. Βαρου­φα­κης θα μιλήσει την Πέμπτη στο ιδρυμα Brookings. Είναι χαρα­κτη­ρι­στικό ότι η ομιλία του ήταν αρχικά προ­γραμ­μα­τι­σμένη για την ίδια ώρα που θα λαμ­βά­νει χώρα η τελετή στον Λευκό Οίκο, αλλά το Brookings ανα­κοί­νωσε ότι τελικά θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί μιάμιση ώρα νωρί­τερα – ακριβώς μετά την ομιλία του Γερ­μα­νού ομο­λό­γου του, Βόλφ­γκανγκ Σόιμπλε, με τον οποίο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνα­ντη­θούν – και έτσι δεν υπάρχει κώλυμα για τη μετά­βασή του και στον Λευκό Οίκο το από­γευμα της ίδιας ημέρας.

Ο κ. Βαρου­φά­κης ανα­μέ­νε­ται να εκπρο­σω­πή­σει την ελλη­νικη κυβέρ­νηση και να έχει την ευκαι­ρία μιας ολι­γό­λε­πτης συνο­μι­λίας με τον πρόεδρο Ομπάμα και τον αντι­πρό­ε­δρο Μπαι­ντεν, σε μια κρίσιμη συγκυ­ρία για την πορεία των δια­πραγ­μα­τεύ­σεων της Αθήνας με τους θεσμούς. Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος την ομο­γέ­νεια θα εκπρο­σω­πή­σει ο Αρχιε­πί­σκο­πος Αμε­ρι­κής, Δημή­τριος.

Στο Brookings, ο κ. Σόιμπλε θα μιλήσει για το «σταυ­ρο­δρόμι στο οποίο βρί­σκε­ται η ευρω­παϊκή οικο­νο­μία», και ο κ. Βαρου­φά­κης αμέσως μετά, για την «ελλη­νική οικο­νο­μία και τους παγκό­σμιους εταί­ρους της».

Οι εμφα­νί­σεις είναι χωρι­στές, αλλά το γεγονός ότι η μια θα ακο­λου­θή­σει την άλλη, εκ των πραγ­μά­των τους προσ­δί­δει τη διά­σταση ενός ιδιό­τυ­που «ντι­μπέιτ» σε ό,τι αφορά την ευρω­παϊκή οικο­νο­μική πολι­τική γενι­κό­τερα, αλλά και το ελλη­νικό ζήτημα ειδι­κό­τερα.

Στην Εαρινή Σύνοδο, που ουσια­στικά ξεκινά στις 15 και ολο­κλη­ρώ­νε­ται στις 19 του μηνός, συμ­με­τέ­χουν οι υπουρ­γοί Οικο­νο­μι­κών και οι κεντρι­κοί τρα­πε­ζί­τες των χωρών μελών των δυο οργα­νι­σμών. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός του κ. Βαρου­φάκη ανα­μέ­νε­ται να βρεθεί στην αμε­ρι­κα­νική πρω­τεύ­ουσα και ο διοι­κη­τής της Τρά­πε­ζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρ­νά­ρας.

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.