ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ευρωκοινοβούλιο ψήφισε: Δεν μπορεί η ΕΚΤ να συμμετέχει άμεσα σε προγράμματα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ευρωκοινοβούλιο

Δεκτή έγινε τρο­πο­λο­γία που κα­τα­τέ­θη­κε στην Ολο­μέ­λεια του Ευ­ρω­κοι­νο­βου­λί­ου με την οποία δια­πι­στώ­νε­ται σύ­γκρου­ση συμ­φε­ρό­ντων στη λει­τουρ­γία της ΕΚΤ ως Ανε­ξάρ­τη­της Αρχής άσκη­σης νο­μι­σμα­τι­κής πο­λι­τι­κής και ως ένας από τους τρεις θε­σμούς σε πρό­γραμ­μα χρη­μα­το­δο­τι­κής «βο­ή­θειας» που έχουν συμ­φω­νη­θεί στο πλαί­σιο του ESM ή του EFSF όπως συμ­βαί­νει με την Ελ­λά­δα.

Ει­δι­κό­τε­ρα, όπως ανα­κοί­νω­σε ο ευ­ρω­βου­λευ­τής Νότης Μα­ρί­ας, η Ευ­ρω­βου­λή κατά την ψή­φι­ση της Ετή­σιας Έκ­θε­σης της ΕΚΤ έτους 2013 υπερ­ψή­φι­σε τρο­πο­λο­γία που κα­τέ­θε­σε ο ίδιος με την οποία κάνει απο­δε­κτές τις Προ­τά­σεις του Γε­νι­κού Ει­σαγ­γε­λέα του Δι­κα­στη­ρί­ου της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης Pedro Cruz Villalon της 14ης Ια­νουα­ρί­ου 2015 στην γνω­στή υπό­θε­ση C-62/14 σύμ­φω­να με τις οποί­ες πέραν των άλλων γί­νε­ται δεκτό ότι όταν ένα πρό­γραμ­μα λει­τουρ­γεί ως μέτρο εντασ­σό­με­νο στη νο­μι­σμα­τι­κή πο­λι­τι­κή της ΕΚΤ, η Ευ­ρω­παϊ­κή Κε­ντρι­κή Τρά­πε­ζα οφεί­λει να απέ­χει «από κάθε εί­δους άμεση πα­ρέμ­βα­ση στα προ­γράμ­μα­τα χρη­μα­το­δο­τι­κής «βο­ή­θειας»

Μι­λώ­ντας στον Real Fm ο ευ­ρω­βου­λευ­τής Νότης Μα­ρί­ας δή­λω­σε πως η από­φα­ση απο­τε­λεί «ένα καλό ερ­γα­λείο στα χέρια της κυ­βέρ­νη­σης και του κ. Τσί­πρα για να πιε­στεί ο Ντρά­γκι και να ανα­γκα­στεί να στα­μα­τή­σει να σφίγ­γει τη θηλιά γύρω από το λαιμό της Ελ­λά­δας».

«Η τρο­πο­λο­γία που κα­τέ­θε­σα ψη­φί­στη­κε την Τρίτη μα­ζι­κό­τα­τα από το Ευ­ρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο και λέει το εξής απλό, ότι δεν μπο­ρεί η Ευ­ρω­παϊ­κή Κε­ντρι­κή Τρά­πε­ζα να ασκεί ταυ­τό­χρο­να νο­μι­σμα­τι­κή πο­λι­τι­κή και να είναι και μέλος της τρόι­κας», ανέ­φε­ρε ο Νότης Μα­ριάς και συ­μπλή­ρω­σε: «Επο­μέ­νως, υπάρ­χει μία σύ­γκρου­ση συμ­φε­ρό­ντων. Για αυτό το λόγο πρέ­πει να αρθεί και έτσι η ΕΚΤ οφεί­λει να απέ­χει άμεσα από τη συμ­με­το­χή της σε χρη­μα­το­δο­τι­κά προ­γράμ­μα­τα που χρη­μα­το­δο­τού­νται από τον ESF, τον EFSF ή τον ESM, όπως είναι στην πε­ρί­πτω­ση της Ελ­λά­δας».

«Θα πρέ­πει από σή­με­ρα κιό­λας η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση να πει στον κ. Ντρά­γκι και την παρέα του ότι δεν μπο­ρεί να συμ­με­τέ­χει ως μέλος της τρόι­κας και να προ­σπα­θεί να επι­βά­λει τη δική του πο­λι­τι­κή», υπο­γράμ­μι­σε ο ευ­ρω­βου­λευ­τής και πρό­σθε­σε: «Πο­λι­τι­κά ση­μαί­νει ότι δί­νου­με ένα όπλο πλέον στην ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει από­φα­ση του Ευ­ρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου και να πει στον κ. Ντρά­γκι ότι πρέ­πει να φύγει από την τρόι­κα, διότι υπάρ­χει πρό­βλη­μα στον τρόπο με τον οποίο ασκεί και τη νο­μι­σμα­τι­κή χα­λά­ρω­ση που έχει ως κε­ντρι­κό θέμα το διά­στη­μα αυτό».

tvxs.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.