Ειδήσεις

Ο νέος φόρος ακινήτων

Στο σχεδιασμό του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, όπως άλλωστε ανήγγειλε στις προγραμματικές της δηλώσεις η κυβέρνηση, προχωρά το υπουργείο οικονομικών.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», ο νέος φόρος -που θα ονομάζεται Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ)- προβλέπει αφορολόγητο μόνο για μια κατοικία και φορολόγηση της υπόλοιπης αξίας του συνόλου της ακίνητης περιουσίας με προοδευτική κλίμακα και πολλούς φορολογικούς συντελεστές.

Ειδικότερα, το αφορολόγητο θα αφορά μία κατοικία, ενώ σε περίπτωση που η αντικειμενική αξία της κατοικίας υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο -το οποίο αναμένεται να προσδιοριστεί ανάλογα με τους εισπρακτικούς στόχους που θα τεθούν- θα επιβάλλεται φόρος για το ποσό άνω του εν λόγω ορίου, προκειμένου να φορολογηθούν οι πολυτελείς κατασκευές. Τέλος, ο φόρος θα επιβάλλεται επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα είναι μειωμένες και αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές του καλοκαιριού.

Χαρακτηριστικές της φιλοσοφίας του νέου φόρου είναι οι δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα: «Η πρώτη κατοικία δεν θα φορολογείται καθόλου ή ελάχιστα, καθώς η κλίμακα του νέου φόρου θα είναι προοδευτική, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν αναθεωρηθεί και αναπροσαρμοστεί οι αντικειμενικές αξίες, υλοποιώντας και την περσινή δεσμευτική απόφαση του Συμβούλιο της Επικρατείας», ανέφερε η κ. Βαλαβάνη.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου