Ρεπορτάζ

Συζητήθηκε στο Σ.τ.Ε. η προσφυγή για τον ΑΗΣ Σορωνής

Ο διευθυντής της νομικής υπηρεσίας της ΔΕΗ και ο νομικός σύμβουλος του ΠΕΧΩΔΕ παραστάθηκαν ενώπιον του 5ου Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απόρριψη της αίτησης του πρώην δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Πεταλούδων και μελών της επιτροπής αγώνα Θεολόγου με την οποία ζητείται η ακύρωση της απόφασης της ΔΕΗ να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει 20 ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη στον ΑΗΣ Σορωνής.

Όπως έγραψε η “δημοκρατική”, οι αιτούντες υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι η ΔΕΗ για να μπορέσει να λειτουργήσει τα Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη, ζήτησε και έλαβε από το Τμήμα Πολεοδομίας τη με αριθμό 449/2008 Οικοδομική Αδεια, η οποία, όπως προέκυψε εκ των υστέρων, βασίστηκε σε ψευδή στοιχεία.
Διαπιστώθηκε συγκεκριμένα ότι υπήρχαν υπερβάσεις και αυθαιρεσίες σε κατασκευές και εγκαταστάσεις οι οποίες, εκτός των άλλων, δεν εμφανίζονταν στο διάγραμμα κάλυψης και στο τοπογραφικό της οικοδομικής άδειας. Τόνισαν μεταξύ άλλων ότι δεν υφίσταται οικοδομική άδεια και έχει επέλθει μεταβολή στη διάταξη του εξοπλισμού χωρίς να υποβληθούν νέα σχεδιαγράμματα και δικαιολογητικά προς έκδοση των αναγκαίων τροποποιητικών αποφάσεων, δεν υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη πυρασφάλειας ούτε για το συγκεκριμένο έργο ούτε όμως και για το σύνολο των εγκαταστάσεων εντός του ΑΗΣ Σορωνής, δεν υπάρχει νόμιμα τοποθετημένη δεξαμενή καυσίμων, η ύπαρξη της οποίας είναι συστατικό μέρος της ως άνω αδείας εγκατάστασης και χωρίς αυτήν δεν δύναται να υπάρξει τέτοια άδεια και δεν τηρούνται οι όροι της τέχνης και της επιστήμης που απαιτεί η προαναφερόμενη άδεια εγκατάστασης κατά την λειτουργία των άνω ΗΖ. Αποτέλεσμα των παραπάνω, όπως ισχυρίστηκαν, είναι να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια, η υγεία και η αξιοπρέπειά τους, καθώς και η ασφαλής λειτουργία του συνόλου του ΑΗΣ Σορωνής και του συνολικού δικτύου διανομής ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου κ. Θ. Παπαγεωργίου, που υποστήριξε την αίτηση, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι από 30 MW που ξεκίνησε το εργοστάσιο να λειτουργεί το 1975 έχουν επέλθει σημαντικές τροποποιήσεις στους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του, αφού σήμερα λειτουργεί με μεταχειρισμένους αεροστρόβιλους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 230 ΜW. Eπεσήμανε εξάλλου ότι έχει αναγνωριστεί από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ότι η ΔΕΗ έχει υπερβάσεις στην οικοδομική της άδεια.

Η ΔΕΗ και το ΠΕΧΩΔΕ από την άλλη τόνισαν ότι η κατασκευή του ΑΗΣ Σορωνής Ρόδου (ατμοηλεκτρικού σταθμού), ξεκίνησε από το 1973. Πρόκειται για ένα Σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ο οποίος αποτελείται από 11 Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, οι πρώτες από τις οποίες (μονάδες) ήταν Ατμοηλεκτρικές (από 15 MW εγκατεστημένης ισχύος έκαστη) και εγκαταστάθηκαν το 1975-1976.
Ο ΑΗΣ Σορωνής Ρόδου είναι ο μοναδικός Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί της Ρόδου συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 192 MW και μόνο αυτός εξυπηρετεί το σύνολο των ηλεκτροδοτικών αναγκών των καταναλωτών τόσο της Ρόδου όσο και των νήσων Χάλκης και Σύμης. Επισημαίνεται ότι οι ηλεκτροδοτικές ανάγκες των εν λόγω νησιών αυξάνονται συν τω χρόνω, σε ποσοστό κυμαινόμενο από 4% έως 7%.

Ενόψει λοιπόν της υποχρέωσης κάλυψης της ζήτησης αυτής και προκειμένου να μην διακυβευτεί η ασφαλής και ομαλή τροφοδότηση των καταναλωτών, ο Σταθμός εφοδιάστηκε με πρόσθετα Η/Ζ ισχύος 25 MW.
Τόνισαν εξάλλου ότι βλάβη που είχε σημειωθεί σε αεριοστρόβιλο προκάλεσε πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση καθώς το φορτίο δεν επαρκεί για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης ενώ επεσήμαναν όσον αφορά τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη και τις εν γένει εγκαταστάσεις του σταθμού, ότι, ελήφθησαν όλες οι απαραίτητες άδειες από τους αρμοδίους φορείς σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία τους.

Αναφορικά με την πυρασφάλεια των εγκαταστάσεων, σημείο κρίσιμο για την ασφάλεια τόσο των περιοίκων, όσο και του προσωπικού, υφίστανται όλες οι εγκεκριμένες μελέτες πυρασφαλείας.
Τόνισαν επιπλέον ότι για το επίμαχο έργο ήτοι, για τη λειτουργία των Η/Ζ δεν απαιτείται οικοδομική άδεια από καμία αρχή, αφού αυτά τοποθετήθηκαν προσωρινά σε χώρο σταθμεύσεως και ουδεμία βάση από σκυρόδεμα κατασκευάσθηκε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου