Τοπικές Ειδήσεις

Δόθηκε παράταση στην εξόφληση οφειλών αιρετών για να «γλυτώσουν» την… έκπτωση από τα καθήκοντά τους

Χρόνο για την εξόφληση οφειλών εκλεγμένων δημοτικών και τοπικών συμβούλων δίνει η κυβέρνηση με τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις»!
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», σε επίπεδο Δήμου Ρόδου έχει ανακύψει μείζον θέμα με ανυπολόγιστες ακόμη συνέπειες για εκλεγμένους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους στον Δήμο Ρόδου στο πλαίσιο της ενεργοποίησης εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών σε επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για την έκδοση διαπιστωτικών πράξεων έκπτωσης αιρετών που δεν ρύθμισαν ή εξόφλησαν τις οφειλές τους εντός 10 ημερών από την ανακήρυξη των αποτελεσμάτων των εκλογών του Οκτωβρίου 2023!

Ενώ οικονομικές υπηρεσίες Δήμων της ζώνης ευθύνης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου έχουν ενημερώσει αρμοδίως για τις οφειλές ανακηρυχθέντων αιρετών και επίκειται η έκδοση διαπιστωτικών πράξεων έκπτωσης πριν την ορκωμοσία των νέων δημοτικών αρχών αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη στον Δήμο Ρόδου.
Η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Ρόδου δεν έχει προβεί ακόμη σε καμία ενέργεια αν και υποχρεούται να το κάνει αυτεπαγγέλτως και να ενημερώσει αμελλητί τη γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Κι ενώ έτσι είχαν τα πράγματα προχθές εισήχθη στο νομοσχέδιο που προαναφέρθηκε η ακόλουθη πρόβλεψη:
«Άρθρο 93: Προθεσμία εξόφλησης ή ρύθμισης οφειλών των αιρετών δημοτικών αρχών – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 11 ν. 4804/2021 1. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 4804/2021 (Α’ 90), περί του ασυμβιβάστου λόγω οφειλών των αιρετών δημοτικών αρχών, η φράση «εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την ανακήρυξή του» αντικαθίσταται από τη φράση «έως την ημέρα της εγκατάστασης των δημοτικών αρχών» και η παρ. 2 του άρθρου 11 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Αν οφειλέτης του οικείου δήμου ή των νομικών προσώπων της παρ. 1 εκλεγεί δήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος, σύμβουλος ή πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας, οφείλει να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του, εφόσον αυτή υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ, έως την ημέρα της εγκατάστασης των δημοτικών αρχών. Αν η οφειλή δεν εξοφληθεί ή δεν ρυθμιστεί εντός της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου, ο δήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος, σύμβουλος ή πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας εκπίπτει αυτοδικαίως από το αξίωμα.
Η οικεία οικονομική υπηρεσία, κατόπιν αυτεπαγγέλτου ελέγχου όλων των ανακηρυχθέντων, οφείλει αμελλητί να ενημερώσει τον Επόπτη Ο.Τ.Α. Για την έκπτωση εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Επόπτη Ο.Τ.Α., εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τότε που έλαβε γνώση της μη εξόφλησης ή μη ρύθμισης της οφειλής από την οικονομική υπηρεσία.». Με την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου προβλέπεται «ως μηδέποτε εκδοθείσες» οι διαπιστωτικές πράξεις της Αποκεντρωμένης: 2. Η ισχύς της παρ. 1 αρχίζει από τη δημοσίευση του ν. 4804/2021. Διαπιστωτικές πράξεις που έχουν εκδοθεί δυνάμει του τρίτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 4804/2021 μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος θεωρούνται ως μηδέποτε εκδοθείσες».
Παρά την πρόβλεψη αυτή θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο ως ακατόρθωτο να μπορέσει να τακτοποιήσει τις οφειλές του νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος σε δημοτική ενότητα της δυτικής πλευράς του νησιού που θα είναι και ο πρώτος που θα εκπέσει λόγω οφειλών ενώ ήδη έχει γίνει γνωστό ότι έχει ενημερωθεί σχετικά ο επιλαχών του ίδιου συνδυασμού, που είναι αιρετός και πρόεδρος σε υπηρεσία ευθύνης στον Δήμο Ρόδου.
Σε κάθε όμως περίπτωση καθώς οι οφειλές δεν αφορούν μόνο στον Δήμο Ρόδου αλλά στις διατάξεις του νόμου υπάγονται και οι οφειλές προς την ΔΕΥΑ Ρόδου, σε μισθώματα, τροφεία κ.α. το ζήτημα αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις.
Ειδικότερα αιρετοί μπορούν εύκολα να χάσουν από τη μια στιγμή στην άλλη το αξίωμά τους, αν δεν φροντίσουν πλέον μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023, να εξοφλήσουν χρέη που έχουν στο Δήμο αλλά και τα νομικά του πρόσωπα, τα οποία ξεπερνούν τα 300 ευρώ.
Η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών δεν αφήνει κανένα περιθώριο σε όλους τους εκλεγμένους οι οποίοι μπορούν να εκπέσουν με χαρακτηριστική ευκολία, εφόσον παραμείνουν οικονομικά ασυνεπείς.

Σε εγκύκλιο που εκδόθηκε αρχές Αυγούστου, περιγράφονται όλες οι κατηγορίες των ασυμβιβάστων και σε ό,τι αφορά στις υποψηφιότητες και στα ασυμβίβαστα μετά την εκλογή.
Στη συγκεκριμένη παράγραφο, που αφορά στα χρέη άνω των 300 ευρώ, ο καθένας εκλεγμένος πλέον είτε αυτός είναι δήμαρχος ή δημοτικός σύμβουλος ή μέλος κοινότητας, θα πρέπει να τακτοποιήσει την όποια οφειλή του ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης της είτε αφορά στο Δήμο είτε σε οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο ενώ το τέλος του έτους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου