Συνεντεύξεις

Στρ. Kαρίκης: «Η δημοτική αρχή Ρόδου εφαρμόζει ανθρωποκεντρική πολιτική»

Στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής αναφέρεται σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «δ» ο αντιδήμαρχος Παιδείας Στράτος Καρίκης και αναλύει τη μέχρι τώρα πορεία της.
Τονίζει ότι η δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη θέτει στο επίκεντρο τον δημότη εφαρμόζοντας μία ανθρωποκεντρική πολιτική, όπως αποδεικνύεται άλλωστε από αποφάσεις και μέτρα που έχει πάρει για τη στήριξη συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Πέρα όμως από την κοινωνική πολιτική, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για την υλοποίηση μίας σειράς πρωτοβουλιών με στόχο την υλοποίηση μεγάλων έργων χωρίς όμως να αμελούνται και τα μικρότερα έργα. Όλα τα έργα έχουν ιεραρχηθεί και σε όλα αντιμετωπίζονται με τη βαρύτητα που τους αρμόζει.
Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Καρίκη αναλυτικά:

• Κύριε Καρίκη, βλέπουμε το Δήμο Ρόδου να δίνει έμφαση στον τομέα της Παιδείας με μια σειρά από παρεμβάσεις. Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από την πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Ρόδου στήριξη των σχολικών μονάδων από το Δήμο;
Θα τολμούσα να πω ότι διανύουμε τη χρυσή εποχή της Παιδείας. Από την πρώτη στιγμή που μου ανέθεσε ο δήμαρχος το συγκεκριμένο τομέα μαζί με καλούς συνεργάτες, δημοτικούς συμβούλους, συμφωνήσαμε ότι θα δοθεί έμπρακτα η σημασία που του αρμόζει, καθώς αφορά το μέλλον του τόπου μας, τα παιδιά μας.
Από την πρώτη μέρα ενισχύσαμε την καθημερινότητά του τομέα της Παιδείας με πόρους, αυξάνοντας σημαντικά τα ποσά που διαθέτει ο Δήμος Ρόδου προς τις σχολικές επιτροπές. Παράλληλα, υλοποιούμε μία σειρά παρεμβάσεων στα σχολικά κτήρια. Άρα λοιπόν ερχόμαστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα της Παιδείας, να συνεισφέρουμε στην καλύτερη λειτουργία των σχολείων μας με τη χρηματική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών και με μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας παρεμβάσεις στα σχολικά κτήρια και στους παιδικούς σταθμούς που υλοποιούνται από τις τεχνικές μας υπηρεσίες. Βασικός μας στόχος είναι να βελτιωθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι κτηριακές υποδομές, καθώς όπως είναι γνωστό, πολλά από τα σχολεία μας είναι παλιά, ορισμένα άνω των 100 ετών.
Να αναφέρω επίσης ότι στο επόμενο διάστημα θα έρθει προς ψήφιση στην οικονομική επιτροπή του δήμου μας, εισήγηση για την πρόσληψη οικονομικού-τεχνικού συμβούλου για την υλοποίηση του προγράμματος ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων μέσω ΣΔΙΤ. Όπως είναι γνωστό, η Διυπουργική Επιτροπή Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, έχει εγκρίνει την κατασκευή 11 νέων βιοκλιματικών σχολικών μονάδων και δύο κλειστών Γυμναστηρίων, συνολικού προϋπολογισμού 28 εκατ. ευρώ. Οι διαδικασίες ξεκίνησαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή και αποτελεί δέσμευσή μας η υλοποίηση του προγράμματος το ταχύτερο δυνατό.
• Αναφερθήκατε στην ενίσχυση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών. Συνδέεται η αύξηση της χρηματοδότησης και με την ανάγκη διάθεσης tablets και laptops στα σχολεία και στις οικογένειες που δεν διέθεταν τα απαιτούμενα μέσα για τη συμμετοχή των παιδιών στην τηλεκπαίδευση;
Σε αυτό το δύσκολο καθεστώς της πανδημίας, ο δήμος βρέθηκε κοντά στις οικογένειες που χρειάζονται στήριξη. Από την πρώτη στιγμή χορήγησε και χορηγεί μέσω των σχολικών επιτροπών tablets και laptops στα σχολεία και στις οικογένειες που τα χρειάζονται μέσω των σχολικών επιτροπών. Υπολογίζω ότι θα ξεπεράσουμε τα 1000 tablets και laptops συνολικά…
Παράλληλα, ο δήμος Ρόδου ενίσχυσε τις υπηρεσίες καθαριότητας των σχολείων από ίδιους πόρους, έχοντας εξασφαλίσει για πρώτη φορά την υποδειγματική καθαριότητα στα σχολεία. Ξεπεράσαμε τα 300 άτομα που ασχολούνται με την καθαριότητα των σχολείων, αριθμός μεγαλύτερος σε σύγκριση με άλλες περιόδους. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η διάθεση πόρων για την προμήθεια εξοπλισμού, που απαιτείται για την αναβάθμιση του επιπέδου της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Να θυμίσω και το διαγωνισμό για την τοποθέτηση αλεξικέραυνων στα σχολεία μας, ένα από τα ζητήματα που μας απασχόλησαν σοβαρά. Φτιάχνουμε επίσης σχεδόν από την αρχή πολλά γήπεδα μπάσκετ ή βόλεϊ εντός σχολικών συγκροτημάτων. Προσπαθούμε σε κάθε σχολικό κτήριο να ολοκληρωθούν σε βάθος τετραετίας όλες οι απαιτούμενες παρεμβάσεις. Δεν είναι δυνατό να γίνουν όλα σε ένα χρόνο. Στόχος μας είναι το συντομότερο δυνατό να προχωρούν μεγάλες και καίριες εργασίες.
Δεν μπορώ τέλος να παραλείψω να αναφέρω την άριστη σχέση που έχουμε ως δήμος Ρόδου με την Περιφέρεια και στον τομέα της Παιδείας. Ο περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος έχει αποφασίσει τη διάθεση του ποσού των 750.000 ευρώ προς το δήμο Ρόδου εκ των οποίων τα 200.000-250.000 θα διατεθούν για την ενίσχυση σχολικών επιτροπών και με τα 500.000 550.000 θα προβούμε σε ένα σύνολο παρεμβάσεων στο κτήριο της Ακαδημίας. Θα προσπαθήσουμε να προβούμε σε μία ολοκληρωμένη παρέμβαση σε αυτό το εμβληματικό και ιστορικό κτήριο.
• Είστε ένας έμπειρος αυτοδιοικητικός. Έχετε υπηρετήσει το δήμο Ρόδου από καίριες θέσεις. Ενώσατε τις δυνάμεις σας με τον κ. Καμπουράκη και συμμετέχετε στο διοικητικό σχήμα του δήμου. Πώς θα χαρακτηρίζατε την πορεία της νέας δημοτικής αρχής μέχρι τώρα;
Αν μη τι άλλο, τη δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη τη χαρακτηρίζει η αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς. Παράγει ένα σημαντικό έργο αποκλίνοντας από την πεπατημένη, διακατέχεται από μία ανθρωποκεντρική φιλοσοφία. Μέσα από τις πράξεις της έρχεται κοντά στο δημότη.
Δε μπορώ να μην αναφερθώ το πρόγραμμα χορήγησης άπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικά προβλήματα και βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας του covid-19. Το συγκεκριμένο βοήθημα χορηγείται για πρώτη φορά από δήμο Ρόδου ίσως και πρόκειται ίσως για πανελλήνια πρωτοτυπία. Το γεγονός αυτό και μόνο αποδεικνύει τις ευαισθησίες της δημοτικής αρχής.
Πέρα από την κοινωνική πολιτική, παράγεται όμως ένα σημαντικό έργο σε πολλούς άλλους τομείς. Ιεραρχούμε τα μικρά, τα μεσαία και τα μεγάλα έργα που πρέπει να δρομολογηθούν και δίνουμε την πρέπουσα βαρύτητα σε καθένα ξεχωριστά. Ο δήμαρχος ο ίδιος έχει στρέψει την προσοχή του στα μεγάλα έργα και αυτό θα φανεί το επόμενο διάστημα, ασχολείται με θέματα που έχουν προβληματίσει τον κόσμο το Ροδίτη και τη Ροδίτισσα και που εδώ και χρόνια ζητούν λύσεις. Κάθε μέλος της δημοτικής αρχής ξεχωριστά συμμετέχει σε όλη αυτή την προσπάθεια της προαγωγής λύσεων και της παραγωγής έργου σε επιμέρους τομείς και ήδη είναι ορατά τα αποτελέσματα.
• Φαίνεται πάντως ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν αποτέλεσε ευκαιρία ούτε αφορμή να μειωθούν οι ρυθμοί εργασίας…
Προφανώς και όχι. Το αντίθετο μάλιστα. Παράγεται έργο κόντρα στο δύσκολο οικονομικό τοπίο της εποχής. Είναι δύσκολο να εισπράξει ο δήμος τα οφειλόμενα. Είναι όμως συνειδητή μας απόφασή να μη πιέσουμε τους συμπολίτες μας, γνωρίζοντας τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στον εργαζόμενο και στον επιχειρηματία στον κλάδο του τουρισμού, όπως και σε κάθε άλλο τομέα.
Προχωράμε στην υλοποίηση μέτρων που έχουν οικονομικό αντίκτυπο για το δήμο, καθώς θέτουμε ως βασική μας προτεραιότητα τις ανάγκες των συνανθρώπων μας. Σε αυτό τη λογική εντάσσεται και η μείωση των ανταποδοτικών τελών σε διψήφια ποσοστά από το 2021. Και πρόκειται για μέτρο με μόνιμο χαρακτήρα που δεν περιορίζεται στην περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού… Άλλωστε, κάθε δήμος οφείλει να είναι κοντά στον πολίτη και προβλήματά, να ασκεί δίκαιη διοίκηση που δεν θα έχει σκοπό να επιβάλλει αλλά που θα αφουγκράζεται τις ανάγκες των δημοτών και που θα αποδεικνύει με πράξεις το δίκαιο χαρακτήρα της.
• Η εισαγωγή του θεσμού της ημέρας του δημάρχου, αποτελεί πρωτοβουλία που χαιρετίζεται από το σύνολο των πολιτών. Ήταν μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της παράταξής σας αλλά και του δημάρχου που τελικά υλοποιήθηκε στην πράξη!
Θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω το δήμαρχο για τη συνεργασία που έχουμε. Μου δίνει τη δυνατότητα μέσα από την επικοινωνία μας να καταθέσω την εμπειρία που πιθανώς απέκτησα όλα τα προηγούμενα χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού. Συμμετέχω από το 2007 στα διοικητικά σχήματα του δήμου μας στην αντιπολίτευση. Προφανώς, μέσα από τις συζητήσεις μας με τον δήμαρχό μας, να βάζω ένα λιθαράκι στις αποφάσεις του όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας του δήμου.
Προτεραιότητά μας η άμεση επαφή μας με τον πολίτη. Είχαμε δηλώσει και οι δύο προεκλογικά ότι θα έπρεπε να καθιερωθεί η ημέρα του δημάρχου και έτσι ξεκίνησε η όλη διαδικασία αθόρυβα. Την μία και μοναδική φορά που καταφέραμε μέχρι τώρα να πραγματοποιήσουμε αυτή τη μέρα, είδαμε όλους τους συμπολίτες μας που εξεδήλωσαν την επιθυμία να συνομιλήσουν με το δήμαρχο για κάποιο ζήτημα που ήθελαν να διευθετηθεί, αλλά και αντιδημάρχους που αρμοδιότητες σε θέματα που τους απασχολούν. Είχαμε ήδη διευθετήσει πολλά από τα αιτήματα που μας κατατέθηκαν.
Χαιρόμαστε, καθώς με αφορμή τη μέρα του δημάρχου, ξεκίνησε η καταγραφή και επίλυση προβλημάτων των συμπολιτών μας, τα οποία ίσως να μην έφταναν ποτέ σε εμάς. Μεγάλο μέρος των αιτημάτων διεκπεραιώθηκε χωρίς να χρειαστεί κανείς από τους αιτούντες να συναντήσει το δήμαρχο ή τους αρμόδιους αντιδημάρχους. Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τη μέρα του δημάρχου όσο συνεχίζεται η πανδημία, λόγω των ισχυόντων περιορισμών. Καθημερινά όμως διατηρούμε την επαφή με το δημότη μέσα από τα κανάλια επικοινωνίας του δήμου μας, χωρίς να απαιτείται να συναντήσει κανείς τον ίδιο δήμαρχο ούτε και εμάς. Είναι πάντα ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας του ίδιου δημάρχου και ημών με τους δημότες. Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, προάγεται η δημοκρατία

• Η μετάβαση του Δήμου Ρόδου στην ψηφιακή εποχή και η συνεργασία με το δήμο Τρικκαίων με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη με χρήση νέων τεχνολογιών εντάσσεται σε αυτή τη λογική της άμεσης επικοινωνίας με τον πολίτη και της εξυπηρέτησής του;
Πρόκειται για μία σημαντική διαδικασία που ξεκίνησε από τις κατευθύνσεις που δίνει ο δήμαρχος σε όλους μας. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κ. Γιάννης Καμπούρης έχει δουλέψει με τους επιτελείς του πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και πιστεύω ότι επιλέχθηκε ο πιο σωστός τρόπος ώστε να μεταβεί ο δήμος μας στην ψηφιακή εποχή.
Λίγοι θα θυμούνται ότι την τετραετία 2007-2010 είχε συζητηθεί η συνεργασία με το δήμο Τρικκαίων, ένα δήμο ο οποίος από τότε έδειχνε το δρόμο προς την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Εγώ τότε και τώρα ήμουν ξεκάθαρα θετικός σε μία τέτοια συνεργασία. Φθάσαμε πλέον στο ευχάριστο σημείο να υπογράψουμε προγραμματική, σύμβαση ώστε να υιοθετήσουμε και εμείς αυτές τις πρακτικές που εφαρμόζει ο δήμος Τρικκαίων προς όφελος των συμπολιτών μας χωρίς πειράματα, χωρίς παλινωδίες, χωρίς αποτυχία. Ανοίγουμε ένα δρόμο επιτυχίας στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Οι Ροδίτες και οι επισκέπτες θα έχουν στα χέρια τους χρήσιμα και σύγχρονα εργαλεία που θα διευκολύνουν σημαντικά την εξυπηρέτησή τους.
Ο Δήμος Ρόδου είχε μείνει πίσω σε αυτό τον τομέα. Όταν ένας δήμος δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες σε ετήσια βάση, το λιγότερο που έχει να κάνει, είναι να ακολουθήσει μία τέτοια κατεύθυνση.

• Πριν όμως μεταβούμε στην ψηφιακή εποχή θα πρέπει να διανύσουμε την περίοδο των Χριστουγέννων. Ήδη το κλίμα είναι πιο ευχάριστο-όσο μπορεί να το βιώσει κανείς λόγω της καραντίνας-με τους εντυπωσιακούς στολισμούς στην πόλη και στα χωριά. Έχουν ενισχυθεί φέτος οι στολισμοί;
Πέρυσι, με πρωτοβουλία του ίδιου του δημάρχου ζήσαμε εορταστικές εκδηλώσεις ιδιαίτερα επιτυχημένες με τη συμμετοχή χιλιάδων Ροδιτών και επισκεπτών. Αυτό δεν μπορούμε να το επαναλάβουμε.
Εφόσον όμως λόγω της πανδημίας περιοριζόμαστε στο στολισμό, διαβεβαιώνουμε ότι θα υπάρξει ο καλύτερος δυνατός διάκοσμος και με νέες παραλαβές στολιδιών σε όλες τις ενότητες. Γραμμή του δημάρχου είναι να υπάρχει σε όλες τις ενότητες επιπλέον στολισμός. Οι προμήθειες ξεκίνησαν και θα ολοκληρωθούν τις επόμενες μέρες, ώστε ακόμη και στο τελευταίο χωριό να υπάρχει κάποιος στολισμός και να επικρατεί ένα εορταστικό πνεύμα. Στόχος μας είναι να ενισχύεται κάθε χρόνο ο στολισμός αλλά και να υπάρχει ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα. Θέλουμε την εορταστική Ρόδο να τη χαίρονται οι συμπολίτες μας αλλά και οι επισκέπτες μας. Θέλουμε να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα την περίοδο των Χριστουγέννων όπου η κίνηση είναι πάντα χαλαρή. Το εορταστικό κλίμα, ο εντυπωσιακός διάκοσμος και ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα, θα βοηθούσαν να πετύχουμε αυτό το στόχο.
Να κλείσουμε με ένα σχόλιό σας για τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και του κλίματος που επικρατεί στις συνεδριάσεις;
Θα χαρακτήριζα υποδειγματική, παραγωγική και σχολείο για νέους δημοτικούς συμβούλους που ασχολούνται με τα κοινά, τη λειτουργία μου και της παράταξης μου κατά την πενταετία 2014-19. Ήταν μία άσκηση αντιπολίτευσης που έδωσε μεγάλες ευκαιρίες στη δημοτική αρχή, που στήριξε αποφάσεις-άσχετα εάν δεν οδηγήθηκαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα-με γνώμονα πάντα το καλό του τόπου. Πιστεύω ότι σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινούνται πάντα τα δημοτικά συμβούλια. Προσωπικά, εστίαζα πάντα στην ουσία. Απέφευγα να ασκώ αντιπολίτευση με οξύς τόνους απλά για να φανώ στα ΜΜΕ… Διαπιστώνω ότι σταδιακά η ένταση που υπήρχε στο νυν συμβούλιο εκτονώνεται. Βέβαια το τελευταίο διάστημα, λόγω της πανδημίας, οι συνεδριάσεις γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης με όποια προβλήματα και αν συνεπάγεται αυτό. Το τελευταίο διάστημα είναι πιο παραγωγικό, χωρίς να υπάρχουν αντεγκλήσεις. Πιστεύω ότι σε αυτή τη λογική θα πορευτούμε.
Μπορώ να πω ότι το παρόν δημοτικό συμβούλιο έχει μεγάλη ποιότητα και τολμώ να τη συγκρίνω με άλλα δημοτικά συμβούλια όπου συμμετείχα κι εγώ με δημάρχους με μεγάλη εμπειρία και σημαντική προσφορά στο νησί, όπως ο Χατζής Χατζηευθυμίου, ο Γιώργος Γιαννόπουλος, ο Σάββας Καραγιάννης, ο Στάθης Κουσουρνάς, ο Φώτης Χατζηδιάκος. Δεν εξαιρώ κανένα, όλοι τους έβαλαν λιθαράκι στη καλύτερη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου