Συνεντεύξεις

Xομ Λαμ – O γυμναστής που νόσησε από κορωνοϊό και το ανακοίνωσε στα social media: O ιός μάς αφορά όλους

Ο Χομ Λαμ, είναι 29 ετών, γυμναστής στο επάγγελμα, ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής κι όμως νόσησε από κορωνοϊό όπως ο ίδιος γνωστοποίησε δημοσίως μέσω των social media.
Ο Χομ ήταν ασυμπτωματικός κι αν δεν είχε βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό ο εξάδελφός του με τον οποίον συγκατοικούν, ίσως να μην είχε υποβληθεί ο ίδιος σε τεστ και να μην είχε ανακαλύψει ότι είχε νοσήσει.
Στη συνέντευξή του στη «δημοκρατική», αναφέρεται στους λόγους που τον οδήγησαν να δηλώσει δημοσίως ότι έχει διαγνωστεί με κορωνοϊό, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την τήρηση των μέτρων από όλους καθώς οι ασυμπτωματικοί μπορούν να διασπείρουν εν αγνοία τους τον covid και δηλώνει ότι πρόκειται για ασθένεια που δεν κάνει διακρίσεις. «Δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους ή ανθρώπους με προβλήματα υγείας και η δική μου περίπτωση, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αν όλοι προσέξουν όπως πρέπει, και παλέψουμε όλοι μαζί, το μαρτύριο αυτό θα τελειώσει πιο γρήγορα. Είναι υπόθεση που μας αφορά ταυτόχρονα όλους αλλά και τον καθένα ξεχωριστά…», λέει χαρακτηριστικά.

• Πώς αντιλήφθηκες ότι έχεις συμπτώματα κορωνοϊού;
Εγώ δεν είχα κανένα σύμπτωμα. Ο ξάδελφός μου, που μένουμε μαζί, αρχικά έκανε το τεστ και βγήκε θετικός κι έτσι πήγα κι εγώ να εξεταστώ την επόμενη ημέρα και βγήκα θετικός! Στο ίδιο σπίτι, πέρα από τον ξάδελφό μου, ήμασταν η θεία μου, δύο φίλοι μου, κι εγώ και κάναμε όλοι το τεστ. Βγήκαν όλοι αρνητικοί εκτός από εμένα. Για να είμαι ειλικρινής δεν το περίμενα, διότι αφενός δεν είχα κανένα σύμπτωμα και αφετέρου λόγω και της φύσης της δουλειάς μου ακολουθώ ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Τελικά όμως… μου ανακοινώθηκε από το εργαστήριο ότι βρέθηκα θετικός στον κορωνοϊό, ότι τον είχα ήδη τέσσερις ημέρες και θα πρέπει να μείνω 14 μέρες σε καραντίνα.
• Πέρασες όλη την περίοδο της καραντίνας χωρίς συμπτώματα;
Οχι, έπειτα από δύο μέρες που μου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα ανέβασα πυρετό, έφτασα μέχρι 39 αλλά διήρκεσε μόνο δύο μέρες ουσιαστικά μέχρι να επανέλθει η θερμοκρασία του σώματός μου.
• Εσύ είσαι λοιπόν από τους ασθενείς που πέρασαν την περίοδο του κορωνοϊού στο σπίτι τους.
Ναι, δεν μου είπαν να πάω στο νοσοκομείο αλλά για 14 μέρες να παραμείνω στο σπίτι μου και μην έρθω σε επαφή με κανέναν.
Πώς πέρασαν οι 14 αυτές μέρες;
Επειδή μένουμε σε μονοκατοικία, χωρίσαμε το σπίτι σε δύο ορόφους. Η θεία μου που ήταν αρνητική στον covid, κι έμενε μαζί με δύο θετικούς στον ιό, εμένα και τον ξάδελφό μου, είχε δικό της όροφο. Ο καθένας μας είχε το δωμάτιό του και το δικό του μπάνιο, είχαμε λάβει όλα τα μέτρα και φορούσαμε μάσκες ακόμα και μέσα στο σπίτι, όταν έπρεπε να βγούμε από το δωμάτιό μας. Η θεία μου, μας έφερνε το φαγητό μέχρι την πόρτα, χτυπούσε κι αφού απομακρυνόταν ανοίγαμε την πόρτα να πάρουμε το φαγητό μας.
Και ο ξάδελφός σου πέρασε τον κορωνοϊό όπως εσύ; Με ήπια συμπτώματα;
Ο ξάδελφός μου έχασε την γεύση και την όσφρησή του και είχε μια αδιαθεσία, δεν είχε άλλα σοβαρά συμπτώματα κι αυτό τον παρακίνησε να κάνει το τεστ. Εγώ αυτό το έπαθα στην τρίτη ημέρα από τη διάγνωση, να μην έχω γεύση, να μην έχω όσφρηση… Μπορεί να μην είναι επώδυνο αλλά είναι εξαιρετικά ενοχλητικό. Προσωπικά, είτε ζεστό νερό έπινα, είτε έτρωγα κοτόσουπα, για εμένα ήταν το ίδιο δεν μπορούσα να αντιληφθώ καμία ουσιαστική διαφορά. Το μόνο που μπορούσα να αισθανθώ από το φαγητό ήταν η υφή, καθόλου γεύση. Μετά από δύο εβδομάδες, ενώ εγώ επανήλθα σταδιακά, ο ξάδελφός μου αντιμετωπίζει ακόμα δυσκολίες με την γεύση και την όσφρησή του και έχουν περάσει τρεις εβδομάδες.

• Εσύ ωστόσο, επέλεξες δημόσια να βγεις, μέσω των social media και να ανακοινώσεις ότι έχεις νοσήσει από κορωνοϊό.
Κοιτάξτε, υπάρχουν πολλά άτομα που νόσησαν από κορωνοϊό και επέλεξαν να το κρύψουν είτε γιατί ντρέπονται είτε γιατί φοβήθηκαν μήπως στιγματιστούν. Εγώ το είπα δημόσια, διότι δεν έχω κάτι να κρύψω. Ο κορωνοϊός υπάρχει. Μπορεί να υπάρχουν και άνθρωποι ασυμπτωματικοί, να το πέρασαν και να μην το κατάλαβαν ποτέ ή να το μετέδωσαν και να μην το αντιλήφθηκαν από τη στιγμή που οι ίδιοι δεν αντιλήφθηκαν ότι νοσούν. Οταν εγώ το ανακοίνωσα, δέχθηκα βομβαρδισμό μηνυμάτων και πρέπει να πω ότι οι περισσότεροι πέρα από τις ευχές για περαστικά, μου έδιναν συγχαρητήρια που το είπα δημοσίως. Η αλήθεια είναι ότι δεν δέχθηκα αρνητικά μηνύματα.
• Στην πρώτη ωστόσο καραντίνα δεν ήσουν στη Ρόδο ήσουν στην Αγγλία.
Ναι, βρισκόμουν στην Αγγλία, όπου έμενα για τρία χρόνια λόγω σπουδών. Ακουσα όμως ότι στην περίοδο της πρώτης καραντίνας εδώ στη Ρόδο, είχαν στιγματιστεί οι πρώτοι άνθρωποι που είχαν νοσήσει από κορωνοϊό κι αυτό μού φαίνεται πραγματικά αδιανόητο…

• Πώς ήταν η κατάσταση στην Αγγλία;
Εκεί με τον κορωνοϊό, ως προς τα επιβληθέντα μέτρα τουλάχιστον, ήταν πολύ πιο χαλαρά τα πράγματα.
• Οι συγγενείς σου, οι φίλοι σου όταν έμαθαν πως νόσησες, πώς αντέδρασαν;
Η μητέρα μου και η γιαγιά μου, που μένουν στην Αγγλία, ζούσαν κάθε μέρα με την αγωνία της υγείας μου, καθώς δεν μπορούσαν να έρθουν στη Ρόδο οπότε καθημερινά δεχόμουν τηλεφωνήματα για να δουν σε ποια κατάσταση βρίσκομαι. Οι φίλοι μου, ανησύχησαν και ενδιαφέρθηκαν για εμένα, αλλά λόγω της καραντίνας κανένας δεν μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο από ένα τηλεφώνημα ή ένα μήνυμα. Το τηλέφωνο δεν σταματούσε να χτυπάει, είτε από φίλους είτε από συγγενείς. Οσο μιλούσα στο τηλέφωνο όμως, ένιωθα ότι κουράζομαι, ότι ξόδευα οξυγόνο, διότι είχα ένα μικρό πρόβλημα στην αναπνοή. Ενιωθα ότι δεν μπορώ να εισπνεύσω όσο οξυγόνο χρειάζομαι, όχι όμως σε βαθμό που να μου κόβεται η αναπνοή. Επρεπε ωστόσο να καταβάλω προσπάθεια για να εισπνεύσω οξυγόνο και αυτό ήταν εξαιρετικά κουραστικό. Αισθανόμουν ότι όσο οξυγόνο κι αν εισέπνεα δεν μού έφτανε…

• Πότε επέστρεψες στη Ρόδο;
Τον Ιούλιο. Είχα έρθει για διακοπές, δέχθηκα πρόταση για δουλειά κι έτσι αποφάσισα να επιστρέψω στη Ρόδο όπου γεννήθηκα, έζησα και μεγάλωσα. Ξεκίνησα να εργάζομαι σε γυμναστήριο, βέβαια πρόλαβα να δουλέψω μόλις δύο μήνες γιατί μετά με πρόλαβε η καραντίνα.

• Κλείνοντας τη συνέντευξη, θα ήθελα να μας πεις τι ήταν εκείνο που σε ώθησε να πεις δημοσίως ότι νόσησες από κορωνοϊό.
Δεν ήθελα να κρύβομαι, δεν υπήρχε λόγος να κρυφτώ ούτε ήθελα να πω ψέματα. Ούτε ήθελα να ψιθυρίζεται στα κρυφά αν έχω ή όχι κορωνοϊό. Αποφάσισα λοιπόν, να το πω μόνος μου και να προλάβω τυχόν άβολες καταστάσεις, χωρίς να με νοιάζει τι μπορεί να σχολιάσει ο καθένας. Επίσης, ήθελα να δείξω και σε άλλους ασθενείς ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ντρέπονται ή να φοβούνται μήπως στιγματιστούν ή μήπως τους κατακρίνουν οι άλλοι. Υπάρχει μια μερίδα του κόσμου που θα μπορούσε να το δει ακόμα και ρατσιστικά, υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο. Εγώ, μικρότερος, επειδή είμαι Ασιάτης, έχω υποστεί ένα ας το πούμε mini bullying, έχω υποστεί ρατσισμό. Εξαιτίας αυτού βέβαια, έχω φτιάξει “σκληρό δέρμα” που λένε. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι να προσέχουν όλοι. Ο καθένας μπορεί να κολλήσει ανά πάσα στιγμή κορωνοϊό κι αυτό είναι το βασικό μήνυμα, ότι μας αφορά όλους, δεν κάνει εξαιρέσεις και μπορεί να συμβεί στον καθένα, σε κάθε ηλικία και σε κάθε οργανισμό. Δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους ή ανθρώπους με προβλήματα υγείας και η δική μου περίπτωση, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αν όλοι προσέξουν όπως πρέπει, και παλέψουμε όλοι μαζί, το μαρτύριο αυτό θα τελειώσει πιο γρήγορα. Είναι υπόθεση που μας αφορά ταυτόχρονα όλους αλλά και τον καθένα ξεχωριστά…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου