Τις τελευταίες ημέρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τόνιζε σε δημόσιες τοποθετήσεις του πως φέτος η χρονιά είναι διαφορετική και το κοινωνικό μέρισμα δεν είναι στα πλάνα του. Από το βήμα της Βουλής, ωστόσο, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέτρεψε αυτό το αφήγημα.

Ίσως, φυσικά, αυτός να ήταν και ο στόχος ενόψει της συνεδρίασης στη Βουλή. Να φανεί πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να δώσει κοινωνικό μέρισμα, να το αιτηθεί η αντιπολίτευση και τελικά ο Πρωθυπουργός να το ανακοινώσει.

Είτε ηθελημένα, είτε όχι, έτσι έγιναν τα πράγματα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ουσιαστικά από το βήμα της Βουλής πως τα Χριστούγεννα θα δοθεί… κάτι σαν κοινωνικό μέρισμα σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες, που δεν έχουν ενταχθεί στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.

Ο κ. Μητσοτάκης συγκεκριμένα τόνισε ότι θα υπάρξει τέτοια στήριξη με ορίζοντα τα Χριστούγεννα, δηλαδή ένα έκτακτο «δώρο Χριστουγέννων» ή αν προτιμάτε αυτό που συνηθίσαμε να λέμε «κοινωνικό μέρισμα» στα αδύναμα νοικοκυριά. «Η κυβέρνηση θα σταθεί με απτή στήριξη κοντά στους συμπολίτες μας που έχουν περισσότερη ανάγκη», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Το πώς, πόσα χρήματα και πώς θα τα δώσουμε θα τα αξιολογήσει το Υπουργείο Οικονομικών».

Το μπαλάκι περνάει λοιπόν τώρα στο οικονομικό επιτελείο, που καλείται να βρει τρόπο να υλοποιήσει τη δέσμευση. Όπως τονίζουν πάντως στελέχη του, φέτος δεν υπάρχει υπερπλεόνασμα για να μοιραστεί κοινωνικό μέρισμα. Θα πρέπει συνεπώς η κυβέρνηση να βρει ποιοι συμπολίτες μας έμειναν εκτός μέτρων και να πάρουν και αυτοί κάποια οικονομική βοήθεια, με βάση τα οικονομικά δεδομένα.

Τα κομπιουτεράκια έχουν βγει ήδη και μένει να δούμε πόσοι θα λάβουν τελικά αυτό το βοήθημα και φυσικά πόσο μεγάλο θα είναι.

Εκτός από το μέρισμα, πάντως, ο πρωθυπουργός έδωσε μία ακόμη είδηση υιοθετόντας πρόταση για αναστολή πλειστηριασμών, με νομοθετική ρύθμιση που υποσχέθηκε πως θα φέρει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τέλος, υπήρξε και μία ακόμα δέσμευση για 50.000 λάπτοπ σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου που προκύπτει πως το έχουν ανάγκη και δεν έχουν χρήματα να το προμηθευτούν. Αυτή η υπόσχεση βέβαια φεύγει πέρα από τα Χριστούγεννα, με τον Πρωθυπουργό να δηλώνει πως θα υλοποιηθεί μέχρι τον Φεβρουάριο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ