Τοπικές Ειδήσεις

Μεγάλο αγκάθι για την ΔΕΥΑΡ το τεράστιο ενεργειακό κόστος

«Η φετινή τουριστική περίοδος, ήταν δύσκολη για την ΔΕΥΑΡ αν και πολύ καλή για όλους, στον τουρισμό». Αυτό υπογράμμισε χτες, σε συνέντευξη Τύπου «εφ όλης της ύλης» που παραχώρησε, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρης Τσίκκης, αναφερόμενος στις ανάγκες τις οποίες αντιμετώπισε φέτος η Ρόδος, σε νερό, λόγω της πολύ αυξημένης κίνησης.
«Οι ανάγκες ήταν πολύ αυξημένες κατά την φετινή τουριστική σεζόν και σημειώθηκε μεγαλύτερη ζήτηση σε νερό, ακόμη και σε σχέση με το 2019 (!) Είναι γεγονός, πως δεν ήμασταν απολύτως έτοιμοι.
Προσπαθήσαμε και καταφέραμε να λύσουμε μερικά προβλήματα, περί τα τέλη Ιουλίου, οπότε άρχισε να ομαλοποιείται η υδροδότηση στις προβληματικές περιοχές.
Μιλάμε για τους Πεύκους, την Λίνδο και ένα μέρος από την Λάρδο. Στόχος μας είναι να προχωρήσουν κάποια έργα, τα οποία έχουμε προτεραιοποιήσει ενώ μερικά έχουν ξεκινήσει –ειδικά για τις τρεις προαναφερθείσες περιοχές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, τον Μάρτιο του 2023, θα είμαστε έτοιμοι. Παράλληλα, περιμένουμε και την υλοποίηση της β’ φάσης του Φράγματος Γαδουρά που θα φτάσει στην Λίνδο και θα δώσει οριστικές λύσεις, χωρίς να απαιτείται υδροδότηση από τις γεωτρήσεις.
Εμείς, θα έχουμε φροντίσει, τις έξι νέες γεωτρήσεις που υπάρχουν, να τις εκμεταλλευτούμε πλήρως.
Έχουμε ήδη συνδέσει τους αγωγούς με τον κεντρικό καταθλιπτικό αγωγό των τριών γεωτρήσεων και στο προσεχές διάστημα, θα συνδεθούν και οι επόμενες τρεις. Αυτή άλλωστε, αποτελεί και δέσμευση της δημοτικής αρχής του Αντώνη Καμπουράκη», είπε ο κ. Τσίκκης.
Ο κ. Τσίκκης εξήγησε για ποιον λόγο παρουσιάζονται μια σειρά από βλάβες σε διάφορα σημεία του νησιού –όπως π.χ. στην Ιαλυσό. Σε αυτή την περιοχή, σχεδιάζεται να απενεργοποιηθούν οι γεωτρήσεις και να δίνεται νερό αποκλειστικά από το Φράγμα (με παράλληλη μείωση του ενεργειακού κόστους).
«Το 2019, το ρεύμα που πληρώναμε ήταν περίπου 200.000 ευρώ, ενώ τώρα ανέβηκε στις… 734.000 ευρώ, τον μήνα. Καταλαβαίνουμε όλοι πόσο πολύ αυξήθηκε το ενεργειακό κόστος. Ήδη έγινε ένας διακανονισμός και πληρώνουμε ακόμη 500.000 ευρώ τον μήνα λόγω του χρέους των 4 εκ. ευρώ που υπήρχε», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, ξεκαθαρίζοντας όμως, πως ΔΕΝ πρόκειται να αυξηθεί η τιμή του νερού λόγω των αυξήσεων του ενεργειακού κόστους.

ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ «ΑΓΚΑΘΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΑΡ
Όπως τόνισε ο κ. Τσίκκης, το μεγάλο ‘αγκάθι’ σήμερα για την ΔΕΥΑΡ είναι το τεράστιο ενεργειακό κόστος: «Από τον βιολογικό στην Καλλιθέα, μέχρι τα αντλιοστάσιά μας, τις 350 γεωτρήσεις κ.λπ. λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Γι’ αυτό κι έχουμε προγραμματίσει, ότι θα επενδύσουμε σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ανά Δημοτική Ενότητα. Αυτό σημαίνει ότι θα τοποθετήσουμε ειδικά συστήματα (της τάξης των 40 KWγια αρχή) ώστε να μπορούμε να παράγουμε 400 κιλοβατώρες την ώρα που μεταφράζονται πάνω από 1 ΜW την ημέρα.
Αυτό θα βοηθήσει την ΔΕΥΑΡ, τόσο σε επενδύσεις όσο σε εξοικονόμηση πόρων. Είναι εφικτό και υπάρχουν εταιρείες που μπορούν να χρηματοδοτήσουν ένα τέτοιο εγχείρημα».
– Την ίδια ώρα, τα έργα που είχε εντάξει η ΔΕΥΑΡ προχωρούν ενώ η πλήρης ανακατασκευή του βιολογικού στην περιοχή Βόδι, βρίσκεται ακόμη στο διαγωνιστικό κομμάτι. Εκτιμάται ότι το πρώτο στάδιο θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.
– Στο άλλο κομμάτι που αφορά στην εγκατάσταση ευφυών συστημάτων στις γεωτρήσεις και στα αντλιοστάσια (δηλαδή αντικατάσταση με λιγότερο ηλεκτροβόρες γεννήτριες και συστήματα που εξοικονομούν ηλεκτρικό ρεύμα) έχει υπογραφεί η σύμβασή του και προχωρά με την εγκατάσταση του εργολάβου.
«Έχουμε καταφέρει να εντάξουμε και άλλα έργα για εξοικονόμηση ενέργειας ως 3ος φορέας πανελλαδικά. Πρόκειται για την αντικατάσταση υδρομέτρων στην πόλη της Ρόδου, ύψους 4,7 εκ. ευρώ (με 100% χρηματοδότηση) από χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Η ΔΕΥΑΡ έχει ήδη προμηθευτεί 5.000 κομμάτια για όλο το νησί. Σε αυτή την φάση, αντικαθίστανται σταδιακά στην πόλη και μετά θα επεκταθεί στα χωριά», ανέφερε.
-Μίλησε ακόμη για την έλλειψη προσωπικού, ένα πρόβλημα που επιδεινώθηκε με την πρόσφατη δικαστική απόφαση για την απόλυση των 53 εργαζομένων: «Αυτό σημαίνει ότι στα περισσότερα τμήματα, αποδεκατιστήκαμε. Φροντίσαμε όμως να προσλάβουμε εργολάβους για να βοηθήσουν».
-Σε ερώτηση εάν η δημοτική επιχείρηση θα επανεξετάσει την συνολική τιμολογιακή πολιτική της, ώστε να γίνεται πιο δίκαιη κατανομή σε όλες τις περιοχές του νησιού, απάντησε κατηγορηματικά:
«Οι παρεμβάσεις που θα κάνουμε θα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΡ, πρέπει να γίνει δικαιότερη.
Σίγουρα υπάρχει σκέψη για ενιαία τιμή σε όλο το νησί, σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Γι’ αυτό απαιτείται εξορθολογισμός».
-Μιλώντας για τα έσοδα, είπε ότι παρουσιάζουν μείωση αυτή την περίοδο. Ωστόσο, αναμένεται να ψηφιστεί στο επόμενο δ.σ. (την Παρασκευή) ένας πολύ ελκυστικός διακανονισμός που θα ξεπερνάει και τις 100 δόσεις για να βοηθηθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις –για να εξοφληθούν τα ληξιπρόθεσμα.
-Τέλος, σχετικά με το μόνιμο πρόβλημα στον Αρχάγγελο, ο κ. Τσίκκης είπε ότι ο εργολάβος έχει ήδη εγκατασταθεί και ξεκινούν οι εργασίες για την πλήρη αποκατάσταση του δικτύου σε όλη τη Δημοτική Ενότητα –ένα έργο ύψους 5,7 εκ ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου