Ειδήσεις

Υπάρχει στη Ρόδο επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων – Σπεύδουν να εμβολιαστούν οι Pόδιοι

Αυξημένη κίνηση καταγράφεται στα φαρμακεία της Ρόδου για την αγορά και την χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων, ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου.
Όπως προκύπτει, όλο και περισσότεροι Ρόδιοι κάθε χρόνο, σπεύδουν για το αντιγριπικό εμβόλιο, κόντρα στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, που τουλάχιστον στην περιοχή μας, δεν έχει σπουδαία ερείσματα.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης, με δηλώσεις του στη “δ” επισημαίνει ότι στα ράφια των φαρμακείων βρίσκονται εμβόλια σε επάρκεια και καλεί όσους ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, να εμβολιαστούν.
Στη φετινή παραγγελία περιλαμβάνονται εξελιγμένα τετραδύναμα εμβόλια που καλύπτουν περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης και τα οποία έχουν ένδειξη για ενήλικες και για παιδιά ηλικίας από έξι μηνών και άνω.
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός ήδη έχει αρχίσει από την 1η Οκτωβρίου στη Ρόδο και αναμένεται να διαρκέσει έως και τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε τα εμβόλια να μπορέσουν να δράσουν τους μήνες κατά τους οποίους συνήθως εμφανίζεται η γρίπη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου.
«Ο εμβολιασμός είναι σε εξέλιξη από τις αρχές του μηνός Οκτωβρίου και η κίνηση όσο περνούν οι ημέρες αυξάνεται. Οι πολίτες, ιδίως εκείνοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αντιλαμβάνονται την ανάγκη του εμβολιασμού. Υπάρχει επάρκεια εμβολίων και οι πολίτες δεν θα πρέπει να αμελούν το εμβόλιο, και πρέπει να έχουν υπ΄όψιν τους ότι χρειάζεται 15 ημέρες για να δράσει ώστε να αναπτυχθούν τα αντισώματα», δήλωσε ο κ. Ν. Φουτούλης.
Σύμφωνα με πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο (περίοδος 2018-2019) παρέχει προφύλαξη έναντι και του ιού της πανδημίας Α (Η1Ν1) που εμφανίστηκε το 2009. Όσον αφορά στο κόστος του, η λιανική τιμή του τετραδύναμου κυμαίνεται από 10,70 έως 13,73 ευρώ και χορηγείται με ιατρική συνταγή.
Η εποχική γρίπη είναι το πιο συχνό νόσημα, αλλά και το πιο συχνό αίτιο θανάτου από νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό. Παγκοσμίως προκαλεί επιδημίες με 250.000– 500.000 θανάτους ετησίως.
Όπως αναφέρει ο κ. Ν. Φουτούλης, ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί αποδεδειγμένα να προφυλάξει από τη νόσο με το ποσοστό προφύλαξης να κυμαίνεται από 40%-60%. Ακόμα όμως και στην περίπτωση νόσησης σε εμβολιασθέντα άτομα, η κλινική εικόνα είναι ηπιότερη και αποτρέπεται στη συντριπτική πλειοψηφία η ανάγκη για νοσηλεία.
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
2. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
3. Παιδιά >6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
• Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
• Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
• Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)
• Μεταμόσχευση οργάνων
• Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
• Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
• Χρόνια νεφροπάθεια
• Νευρολογικά ή Νευρομυϊκά νοσήματα
4. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης
5. Λεχωίδες
6. Θηλάζουσες
7. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερο των 40kg/m2
8. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
9. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
10. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, νεσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο –Μάρτιο).
11. Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου