Ειδήσεις

Στην τελική ευθεία το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς φαρμακείων

Τη δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείου από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο πλην Ανωνύμων Εταιρειών και παράλληλα τη θέσπιση πλαφόν στον αριθμό των φαρμακείων που μπορεί να έχει ο καθένας είναι το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζουν τα δύο συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Υγείας για τις επικείμενες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό των φαρμακείων. Το «άνοιγμα» των φαρμακείων, σύμφωνα με τις συστάσεις του ΟΟΣΑ, αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα στα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση και πλέον έχει μπει στην τελική ευθεία, καθώς η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός του Οκτωβρίου, πιθανόν και τις επόμενες ημέρες.

Οι αλλαγές αυτές αποτελούν «κόκκινο πανί» για τους φαρμακοποιούς, που βλέπουν τον σχετικό διάλογο να οδηγείται σε αξιέξοδο. Χθες, το Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου συναντήθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα με τους υπουργούς Υγείας Ανδρέα Ξανθό και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και ενημερώθηκαν για τις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη να «κάνει πίσω» στις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές. Κατά πληροφορίες, από την πλευρά των φαρμακοποιών εκφράστηκε με ένταση η θέση ότι οι επικείμενες αλλαγές θα είναι εις βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης. Στα επιμέρους θέματα οι φαρμακοποιοί τόνισαν ότι ούτε εταιρείες με τη νομική μορφή ΕΠΕ ούτε φαρμακευτικές εταιρείες ούτε γιατροί δύνανται να μετέχουν σε οποιοδήποτε εταιρικό σχήμα στα φαρμακεία. Οι υπουργοί δεσμεύθηκαν να εξετάσουν τα θέματα που έθεσαν οι φαρμακοποιοί και «να μην αιφνιδιάσουν». Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται νέα συνάντηση με το προεδρείο του ΠΦΣ.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος, σε μία προσπάθεια να πιέσει μέσω Ευρώπης ώστε οι αλλαγές στο ιδιοκτησιακό να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες για τους φαρμακοποιούς, θα μεταβεί αύριο στη Γερμανία προκειμένου να συναντηθεί με το προεδρείο του Συλλόγου Γερμανών Φαρμακοποιών (ABDA). Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΦΣ ζητεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα το γερμανικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο το φαρμακείο ανήκει μόνο σε φαρμακοποιό, ενώ ένας φαρμακοποιός μπορεί να έχει έως τρία υποκαταστήματα σε κοντινή γεωγραφική απόσταση.

«Δεν υπάρχει καμία λογική στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος», δήλωσε χθες, με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές, η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου Ελλάδος (εκπροσωπεί μεταξύ άλλων και τα φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο) Μαίρη Λυβίζου. Η ίδια τόνισε: «Φαίνεται ότι υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα, σίγουρα όχι των ασθενών και των Ελλήνων πολιτών, αλλά των λίγων και πάντα εκλεκτών» και πρόσθεσε ότι «εμείς είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε κάθε πρόταση, αρκεί να είναι εμπεριστατωμένη εις όφελος των Ελλήνων πολιτών».

Η κ. Λυβίζου διαφοροποιήθηκε από τη θέση του ΠΦΣ, λέγοντας ότι οι λύσεις δεν θα βρεθούν «μέσα από δημόσιες σχέσεις αμφιβόλου αποτελεσματικότητος στο εξωτερικό», αλλά από την επικράτηση της πρακτικής λογικής.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου