Συνεντεύξεις

Γ. Κρητικός: «Καθημερινά μαζεύω αδέσποτα ζώα που περιφέρονται στο δρόμο»

Ο Γιώργος Κρητικός ως στέλεχος της Φιλοζωικής, εργάζεται στο δημοτικό κυνοκομείο Ρόδου, φροντίζοντας τα αδέσποτα ζώα που φιλοξενούνται εκεί και περισυλλέγοντας καθημερινά εγκαταλελειμμένα ζώα από το δρόμο. Την περίοδο των πυρκαγιών διέσωσε -μαζί με εθελοντές και σε συνεννόηση με το Δήμο Ρόδου – περισσότερα από 100 ζώα από τις φλόγες.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «δ» περιγράφει περιστατικά εγκατάλειψης, περισυλλογής και μέριμνας των συμπαθέστατων αδέσποτων τετράποδων.

• Ως στέλεχος της Φιλοζωικής είστε υπεύθυνος για τη λειτουργία του κυνοκομείου του Δήμου Ρόδου. Θέλω να μου περιγράψετε τι συνέβη την περίοδο των πυρκαγιών και πώς καταφέρατε να σώσετε αδέσποτα ζώα από τις φωτιές…
Με το που ξέσπασαν οι φωτιές ήμουν διαρκώς σε επικοινωνία με το Δήμο Ρόδου, τη Διεύθυνση Πρωτογενούς Τομέα και την εντεταλμένη σύμβουλο κα Αποστολίδη Πάττα για την περισυλλογή και διάσωση των ζώων. Από το πρωί έως το βράδυ πηγαινοερχόμουν σε διαφορετικά σημεία όπου μας ενημέρωναν να περισυλλέξουμε κάποιο ζωάκι. Βεβαίως υπήρχαν εθελοντές οι οποίοι με βοηθούσαν καθώς ήταν αδύνατο να βρίσκομαι ταυτόχρονα παντού. Συντονιζόμασταν ούτως ώστε να καταφέρουμε να επεμβαίνουμε όπου υπήρχε ανάγκη.
Απεγκλωβίστηκαν πάνω από 100 σκύλοι που μεταφέρθηκαν σε κτηνιατρεία, σε οικογένειες που τα φιλοξένησαν προσωρινά ενώ ένα μέρος των ζώων αυτών, βρήκε καταφύγιο στο κυνοκομείο. Πολλά από τα ζώα, επέστρεψαν στους ιδιοκτήτες τους που τα αναζήτησαν μετά τις φωτιές.
Είναι άδικο να λέει κανείς ότι ο δήμος ήταν αμέτοχος την περίοδο των πυρκαγιών και ότι δεν μερίμνησε για την προστασία των ζώων.


• Υπήρξαν ζώα που κινδύνευσαν από τις φλόγες;
Φυσικά και κινδύνευσαν. Υπήρχαν πολλά δεμένα ζώα, τα λεγόμενα βαρελόσκυλα που οι ιδιοκτήτες τους αφήνουν πίσω στα βουνά. Ήταν ζώα τρομαγμένα και αβοήθητα. Η αλήθεια είναι ότι οι ιδιοκτήτες τους πάνω στην ταραχή τους έφυγαν χωρίς να σκεφτούν ή χωρίς να προλάβουν να τα ελευθερώσουν. Κάποιοι τα απελευθέρωσαν, κάποιοι όμως τα ξέχασαν… Αν δεν τα ελευθερώναμε και δεν μεταφέραμε σε ασφαλές καταφύγιο, πολλά από αυτά δεν θα είχαν καταφέρει να επιβιώσουν.
• Είναι υπαρκτό το πρόβλημα των αδέσποτων στη Ρόδο; Πώς δημιουργείται το φαινόμενο;
Αυτό που έγινε τις ημέρες που έκαιγαν οι φωτιές, το κάνω κάθε μέρα. Καθημερινά μαζεύω αδέσποτα ζώα που περιφέρονται στο δρόμο.
Το αδέσποτο δεν γεννήθηκε αδέσποτο. Το φαινόμενο προκαλείται από τον άνθρωπο. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ζώων που φιλοξενούνται στο δημοτικό καταφύγιο, είναι κυνηγόσκυλα. Αυτά τα ζώα στειρώνονται σπάνια, εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους, ζευγαρώνουν και αναπαράγονται ανεξέλεγκτα.
• Πώς αντιμετωπίζουν το Κυνοκομείο του δήμου Ρόδου και η Φιλοζωική το φαινόμενο;
Με την εποπτεία του Δήμου μπορέσαμε και κάναμε στειρώσεις σε 100 σκυλιά του δημοτικού κυνοκομείου τα οποία ήταν αδέσποτα… Το πρόγραμμα είχε τη στήριξη ιδιωτών Γερμανών, οι οποίοι παρακολουθούν το έργο του Δημοτικού Καταφύγιου Αδέσποτων Ζώων και της Φιλοζωικής και θέλησαν να το στηρίξουν. Προθυμοποιήθηκαν να συμβάλουν ώστε να στειρωθούν αδέσποτα ζώα και αυτό το έργο συντονίστηκε από τη Διεύθυνση Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Ρόδου.
Κακά τα ψέματα, το πρόβλημα στο νησί είναι υπαρκτό. Πρέπει κάποια στιγμή να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι ώστε όλα τα σκυλιά να είναι καταγεγραμμένα… τουλάχιστον τα ιδιόκτητα… Δεν νοείται να έχει κανείς σκυλί χωρίς βιβλιάριο υγείας. Αν έχεις ένα δεσποζόμενο σκύλο θα πρέπει να φροντίζεις ώστε να κάνει κανονικά τα εμβόλιά του.
Καθημερινά βρίσκω μωρά σκυλιά σε σκουπίδια, χαρτόκουτες, παρατημένα στο δρόμο. Το χειμώνα που μας πέρασε μάζεψα σε μία μόνο μέρα από διαφορετικά σημεία… 52 κουτάβια… Αυτά τα 52 κουτάβια σε τρεις τέσσερις μήνες γίνονται ολόκληρα σκυλιά που αναπαράγονται διαρκώς. Γι’ αυτό λοιπόν είναι αναγκαίες οι στειρώσεις για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τον πληθυσμό των αδέσποτων.


• Δίνονται ζώα προς υιοθεσία; Υπάρχει ενδιαφέρον;
Γίνονται αρκετές υιοθεσίες στη Ρόδο και στο εξωτερικό… Ωστόσο ενώ μπορεί σε μία μέρα να δώσουμε δύο σκυλιά για υιοθεσία και την ίδια στιγμή να μαζέψουμε 15 νέα αδέσποτα από το δρόμο.
Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που εφαρμόζεται όταν δεχόμαστε μία αίτηση υιοθεσίας. Γίνεται έλεγχος στο χώρο που θα μένει το ζώο και ακολουθούνται κάποιες άλλες διαδικασίες μέχρι την υπογραφή του συμβολαίου υιοθεσίας. Θα τοποθετηθεί ηλεκτρονική σήμανση στο ζώο με το όνομα του νέου ιδιοκτήτη και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε πώς είναι οι συνθήκες διαβίωσής του.
Να επισημάνουμε ότι δεν δίνουμε σκυλιά για υιοθεσία σε καμία άλλη πόλη εκτός της Ρόδου ή σε νησιά. Στο εξωτερικό συνεργαζόμαστε με φιλοζωικές οργανώσεις και μέσω του συστήματος TRACES, προχωρούμε σε υιοθεσίες ζώων.
• Υπάρχουν περιπτώσεις υιοθεσίας ή εγκατάλειψης ζώου που σας έχουν κάνει εντύπωση;
Μου έφεραν ένα γέρικο σκυλάκι που ήταν τυφλό και κουφό…, τον Τσάρλι. Μίλησα με συνεργάτες μας στο εξωτερικό, ευαισθητοποιήθηκαν και βρήκαν οικογένεια στη Γερμανία η οποία είχε άλλο ένα τυφλό σκυλάκι. Οι άνθρωποι αυτοί συγκινήθηκαν με την ιστορία του Τσάρλι και προθυμοποιήθηκαν να τον υιοθετήσουν. Εγώ λοιπόν ζήτησα από τους ανθρώπους εάν είναι δυνατό να έρθουν να το παραλάβουν οι ίδιοι από τη Ρόδο. Δέχθηκαν, τους φιλοξενήσαμε στο σπίτι μας… τους γνωρίσαμε. Είναι υπέροχοι άνθρωποι οι οποίοι προσφέρουν στον Τσάρλι ένα ζεστό σπιτικό και απεριόριστη αγάπη.
Αυτές οι πράξεις είναι τόσο συγκινητικές και μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε. Κακά τα ψέματα, είναι τόσα πολλά αυτά που αντιμετωπίζουμε καθημερινά που υπάρχουν στιγμές στις οποίες λυγίζουμε.
Προχθές έβγαλα από λαγούμια ποντικών μωράκια κουταβάκια που είχαν παρατήσει. Ήταν γεμάτα τσιμπούρια και σκουλήκια… Αυτά τα σκυλάκια βρίσκονται πλέον στο κυνοκομείο.
Δεν το βλέπω ως δουλειά. Το αγαπάω αυτό που κάνω, με γεμίζει… Έχω φύγει από οικογενειακό τραπέζι για να πάω στα Μαριτσά να μαζέψω σκυλάκι που κινδύνευε. Το θεωρώ υποχρέωσή μου αυτό το πράγμα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου