Τοπικές Ειδήσεις

Αντώνης Καμπουράκης: «Μηδενική ανοχή σε συμπεριφορές που πληγώνουν τον Δήμο Ρόδου»

Ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου  με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την ανάκληση των υπ’ αριθ. 1120/2017 και 505/2018 αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και παραπομπή στην Οικονομική Επιτροπή για τη λήψη νομικών μέτρων.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης το δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης δήλωσε σφόδρα δυσαρεστημένος στην «δημοκρατική» τονίζοντας ότι θα επιδείξει «μηδενική ανοχή σε συμπεριφορές που πληγώνουν τον Δήμο Ρόδου»

Οπως έγραψε η «δημοκρατική» με την πρώτη απόφαση είχε εγκριθεί κατά πλειοψηφία η εκχώρηση προϊόντος (τίμημα διαλογής και μεταφοράς) της σύμβασης συνεργασίας Δήμου Ρόδου και ΕΕΑΑ Α.Ε. (με ημερομηνία 1.11.2016 και αριθμό πρωτοκόλλου 52367) για το χρονικό διάστημα ισχύος της παραπάνω σύμβασης στην κοινοπραξία «W.A.T.T. Α.Ε. – ENACT Α.Ε. – ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.».

Με την δεύτερη απόφαση έγινε τροποποίηση της από 01-11-2016 σύμβασης συνεργασίας μεταξύ Δήμου Ρόδου και της ΕΕΑΑ Α.Ε. για την εναλλακτική διαχείριση δημοτικών αποβλήτων αρ.πρωτ. 2/29737/2018.
Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία έχει προβεί την 7η Αυγούστου 2020 σε δήλωση διακοπής παροχής εργασιών και υπηρεσιών της μέχρι να ανανεωθεί η μεταξύ τους σύμβασης και κάλεσε τον Δήμο Ρόδου εντός 24 ωρών να παραλάβει τον χώρο, τον εξοπλισμό και τα μηχανήματα.

Εισαγωγικά για το θέμα τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης που ανέφερε τα εξής:

«Το θέμα είναι σύνθετο όσο είναι και απλό. Υπεγράφη μία σύμβαση για την ιδιωτικοποίηση των σκουπιδιών όπου περιλαμβάνεται η αποκομιδή, χορτοκοπή, δεντροκοπή… και επίσης περιλαμβάνεται ένα μέρος του ΚΔΑΥ. Ανάδοχοι της προκήρυξης εγκρίθηκαν ότι είναι η κοινοπραξία enact και stirixis. Στην προκήρυξη και στη σύμβαση που ακολούθησε περιλαμβάνονται σαφέστατες ρυθμίσεις για πράγματα που πρέπει να τηρήσουμε και δεν έχουμε δικαίωμα να μη τα τηρούμε. Λίγο καιρό αργότερα, στο ΚΔΑΥ συγκεκριμένα, παίρνεται μία απόφαση κατόπιν εισήγησης του τότε αντιδημάρχου, κ. Παλαιολόγου ο οποίος εισηγείται να εκχωρηθεί σε νέα κοινοπραξία WAT, ENACT, STIRIXIS το έργο του ΚΔΑΥ. Στα χαρτιά που σας έχουν δοθεί, υπάρχουν οι τέσσερις αποφάσεις, της οικονομικής επιτροπής, του ελεγκτικού συνεδρίου που δέχθηκε την προκήρυξη, η απόφαση 1120 του 12.2017 και η απόφαση 505 του 5.2018.

Δεν βρίσκω πουθενά εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, δεν βρίσκω επίσης σε αυτά που αναφέρονται ως το σκεπτικό της εισηγήσεως του τότε αντιδημάρχου Μιχάλη Παλαιολόγου, στοιχεία τα οποία να εδράζονται σε προβλέψεις της προκήρυξης και της συμβάσεων. Κάποια στιγμή με τη ΕΑΑ υπογράφεται από το δήμο Ρόδου μία σύμβαση η οποία παραχωρεί πλήρως όλη τη σχέση δήμου με ΕΑΑ καθώς και το τίμημα που ορίζεται σαφέστατα στην προκήρυξη στο 50% της αποζημίωσης από την ΕΑΑ προς το δήμο. 320.000 προϋπολογίζεται, άρα  160.000 δικαιούται να πάρει ο δήμος. 10% του προϋπολογισμού άρα 71.700 ευρώ από τα 717.000 στα οποία ανέρχεται ο προϋπολογισμός θα πρέπει να παίρνει ο δήμος. Και τέλος θα πρέπει να πληρώνει η εταιρεία enact-stirixis ως ανάδοχη της σύμβασης αποκομιδής πρασίνου και ΚΔΑΥ το ρεύμα του ΚΔΑΥ, ήτοι 50.000 ευρώ. Το ρεύμα δεν πληρώθηκε ποτέ τα τρία τελευταία χρόνια. τα χρήματα από την ΕΑΑ δεν ήρθαν ποτέ πίσω. Και το 10%, οι 71.000 δεν ήρθαν ποτέ στο δήμο. Η σύμβαση που υπεγράφη από το δήμο Ρόδου με την ΕΑΑ και την τάχα κοινοπραξία WAT.A.E κλπ, εκχωρεί στην 1120 την αρμοδιότητα διαχείρισης του ΚΔΑΥ και στην 505 τους χαρίζει και όλο το ποσό αυτό.

Για μένα παραμονή παναγίας δεν υπάρχει καλύτερο δώρο από το να εκμεταλλευθώ πολιτικά αυτό που σύμφωνα με την ευγενέστερη έκφραση που μπορώ να χρησιμοποιήσω, θα το χαρακτήριζα ατόπημα. Είμαι όμως διατεθειμένος εάν θεωρήσατε ότι ξεγελαστήκατε, δεν το διαβάσατε, δεν το είδατε, κάτι δεν υπέπεσε στην αντίληψή σας… Να δεχθώ ότι επηρεάζει πάντα ένας δήμαρχος ο οποίος δεν ψηφίζει και με εμπιστοσύνη στην εισήγηση που εδόθη ψηφίσατε θετικά… και πράξατε παρά την νομιμότητα πράγματα τα οποία δεν θα έπρεπε να έχουν ψηφιστεί, Είναι παράνομα, καταχρηστικά και ζημιογόνα για το ροδιακό λαό και το δήμο. Εάν κάποιος θέλει να υποστηρίξει τη νομιμότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε…. δηλαδή στο συμβόλαιο που έχει υπογραφεί με την ΕΑΑ μεταξύ του δήμου, εκπροσωπούμενο από τον τότε δήμαρχο και την ΕΑΑ… Δεν θα έπρεπε να είναι η 505 στη σύμβαση αυτή αλλά η 1120. Αυτή είναι η απόφαση δημοτικού συμβουλίου που εκχωρούσε τη λειτουργία του ΚΔΑΥ σε μία ανύπαρκτη  για εμένα κοινοπραξία τριών. Εάν αποφασίσει κάποιος να υποστηρίξει όλα όσα συνέβησαν, σημαίνει ότι θα κληθεί να τα υποστηρίξει ως νόμιμα γι αυτόν εκεί όπου εγώ θα συνεχίσω να απευθύνομαι… στη νομιμότητα στην τάξη και σε αυτό που λέγεται το συμφέρον του ροδιακού λαού

Δε νομίζω ότι υπάρχουν απορίες…»

Σε άλλο σημείο των τοποθετήσεων του ο Δήμαρχος Ρόδου ήταν ιδιαίτερα οξύς:

« Η απόφαση που λάβατε εσείς ελήφθη για να μην φαίνονται τα χρήματα προς την εταιρεία φάντασμα. Σκοπίμως δεν ανανεώθηκε η σύμβαση με την ΕΝΑΚΤ από εμάς. Το πλιάτσικο έλαβε τέλος όπως και η ληστεία των δημοτικών ταμείων. Σταμάτησα τις διαδικασίες για να αναλάβει ο δήμος που θα είχε την ευθύμη. Διέκοψα την αμαρτωλή διαδρομή μεταξύ της εταιρείας και της εταιρείας φάντασμα», υποστήριξε.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου