Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε χθες μετά την απολογία του, με ομόφωνη απόφαση της Ανακρίτριας και της Εισαγγελέως Υπηρεσίας, ένας 56χρονος Τούρκος που συνελήφθη την 8η Αυγούστου 2019 και περί ώραν 18.30 στη θαλάσσια περιοχή της Αγίας Μαρίνας Σύμης από λιμενικούς του οικείου Λιμενικού Σταθμού για παράνομη είσοδο στη χώρα και για παράνομη μεταφορά και διακίνηση στην χώρα παράτυπων μεταναστών.

Πιο συγκεκριμένα την 8η Αυγούστου 2019 το λιμενικό, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών εντόπισε ιστιοφόρο σκάφος, χρώματος λευκού, με όνομα «CARNASSERIE», σημαίας Η.Π.Α. εντός ελληνικών χωρικών υδάτων να κινείται με κατεύθυνση τα τούρκικα χωρικά ύδατα.
Ταυτόχρονα κλιμάκιο λιμενικών εντόπισε στον όρμο Πέδι στην ξηρά τρία παράτυπα εισερχόμενα άτομα, υπήκοους Τουρκίας και στη συνέχεια τέσσερα παράτυπα εισερχόμενα άτομα, ομοεθνείς τους, στον λιμένα Γυαλό.
Οι αλλοδαποί αυτοί δήλωσαν ότι κατέβαλαν το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ για να μεταφερθούν από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Κατά την προανάκριση οι ανωτέρω αναγνώρισαν τον διακινητή-κυβερνήτη, τούρκικης υπηκοότητας, ο οποίος συνελήφθη και το ιστιοφόρο σκάφος, το οποίο και κατασχέθηκε.
Ο ίδιος απολογούμενος υποστήριξε ότι πήγε στη Ντάτσα για να δουλέψει σαν καπετάνιος στο ιστιοφόρο σκάφος.
Την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019 το μεσημέρι στις 14.00 ξεκίνησε από τη Ντάτσα για δρομολόγιο προς το Μαρμαρίς με τέσσερις γυναίκες υπηκόους Τουρκίας. Κάποια στιγμή το απόγευμα η μία γυναίκα δεν αισθανόταν καλά και αποφάσισε να τις αφήσει στο πιο κοντινό σημείο που θα υπήρχε κάποιος γιατρός. Για το λόγο αυτό τις άφησε στη Σύμη και ξεκίνησε να επιστρέφει προς την Ντάτσα.
Σε ό,τι αφορά χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή του υποστήριξε ότι 5.000€ ήταν δικά του και τα υπόλοιπα τού τα έδωσαν οι τέσσερις γυναίκες για να τους τα κρατάει.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη η δικηγόρος κ. Βαλεντίνα Βαβούλη.
-Σήμερα θα απολογηθεί ενώπιον της Ανακρίτριας Υπηρεσίας ένας 34χρονος Τούρκος διακινητής που συνελήφθη την 10η Αυγούστου 2019 και ώρα 08:40 στην θαλάσσια περιοχή της νήσου Νίμου Σύμης.
Την 10η Αυγούστου 2019 και περί ώρα 08:40 σκάφος του λιμενικού, ενώ βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ένα αλιευτικό σκάφος, σημαίας Τουρκίας, με όνομα «YADIGAR DOGAN».
Στο σκάφος επέβαινε ικανός αριθμός παράτυπα εισερχόμενων ατόμων. Ο κυβερνήτης, τουρκικής υπηκοότητας, προσπάθησε να διαφύγει προς τα τούρκικα χωρικά ύδατα αλλά ακινητοποιήθηκε.
Στο σκάφος βρέθηκαν 20 μετανάστες (υπήκοοι Συρίας. Αιγύπτου, Κουβέιτ και Τουρκίας).
Επιπροσθέτως κατόπιν ελέγχου εντός του σκάφους βρέθηκε μία καραμπίνα με εμφανή σημάδια οξείδωσης, καθώς και είκοσι δύο Φυσίγγια των 70ΜΜ έκαστο. Οι μετανάστες δήλωσαν ότι κατέβαλαν το χρηματικό ποσό των δύο 2.000 ευρώ έκαστος για να μεταφερθούν από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Κατά την προανάκριση οι ανωτέρω αναγνώρισαν τον διακινητή-κυβερνήτη, τούρκικης υπηκοότητας, ο οποίος συνελήφθη.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρίσταται η δικηγόρος κ. Μαρία Μανώλακα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ