Συνεντεύξεις

Zωή Pάπτη: «Η επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία” στα νησιά μας εξελίσσεται πολύ καλά με ταχείς ρυθμούς»

Η κα Ζωή Ράπτη, υφυπουργός Υγείας, είναι αρμόδια για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις. Έχοντας ένα πλουσιότατο βιογραφικό, είχε 16ετή θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου διετέλεσε: πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και αντιδήμαρχος του Δήμου Ψυχικού, μέλος της Γ.Σ. της ΚΕΔΕ, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Council of European Municipalitiesand Regions (CEMR) και πρόεδρος του Συνδέσμου (ΣΛΑΠ) για την Προστασία και Ανάπλαση των Τουρκοβουνίων.
Είχε επίσης μια μακρά πολιτική πορεία, ενώ στις 7/7/2019 εξελέγη για δεύτερη φορά βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών και ανέλαβε καθήκοντα αναπληρώτριας κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας. Τον Αύγουστο 2020 ορκίστηκε υφυπουργός Υγείας με αρμοδιότητες την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις.
Σήμερα, μιλάει στην «δημοκρατική» με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή της σε Ρόδο και Καστελλόριζο για θέματα της αρμοδιότητάς της, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως ‘Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας καταγράφονται και στα ερευνητικά δεδομένα’.
Όσον αφορά την λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, ξεκαθαρίζει πως:
– Δεν κλείνει το ΚΕΘΕΑ.
– Δεν αλλάζει το θεραπευτικό μοντέλο του.
– Δεν καταργείται κανένα Θεραπευτικό Πρόγραμμα.
Τέλος, αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών, η υφυπουργός Υγείας εμφανίζεται βέβαιη λέγοντας πως
«Η επιχείρηση ‘Γαλάζια Ελευθερία’ στα νησιά μας εξελίσσεται πολύ καλά με ταχείς ρυθμούς. Ήδη, στέλνουμε υπερπολλαπλάσιες εμβολιαστικές γραμμές και εμβόλια mRNA Pfizer στα νησιά, έτσι ώστε να τονώσουμε ακόμα περισσότερο την εμβολιαστική κίνηση».

• Κυρία Ράπτη, πρόσφατα επισκεφθήκατε τη Ρόδο όπου είχατε συναντήσεις με τον δήμαρχο Ρόδου και τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου για τη δημιουργία νέων και την ενίσχυση των υφιστάμενων δομών παροχής ψυχικής υγείας. Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αυτούς τους τομείς.
Πράγματι, προκειμένου να δω ιδίοις όμμασι και να καταγράψω τις ανάγκες των δομών ψυχικής υγείας, έχω πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων σε όλη την χώρα. Πρόσφατα στη Ρόδο και στο Καστελλόριζο κάναμε σημαντικά βήματα με στόχο την ενίσχυση του ψυχιατρικού τομέα. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η κυβέρνησή μας δεν ξεχνά τη νησιωτική – ακριτική Ελλάδα.
Στην όμορφη Ρόδο, επισκέφθηκα το Γενικό Νοσοκομείο και ενημερώθηκα για τη λειτουργία του Νοσοκομείου και της Ψυχιατρικής Κλινικής, και δεσμεύτηκα για ενίσχυση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε δομές και προσωπικό.
Στο Καστελλόριζο, θέσαμε σε λειτουργία Μονάδα Τηλεψυχιατρικής στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μεγίστης, με την οποία παρέχονται πλέον και στο ακριτικό αυτό νησί, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, εκτίμησης και διάγνωσης των ασθενών, τακτικής παρακολούθησής τους, συνταγογράφησης φαρμάκων, αντιμετώπισης οξέων περιστατικών καθώς και υπηρεσίες έκδοσης πιστοποιητικών. Οι υπηρεσίες θα παρέχονται μέσω διαδικτύου, από εξειδικευμένους επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας (ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό), όλο το 24ωρο, επτά (7) ημέρες την εβδομάδα. Το έργο υλοποιείται από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «ΚΛΙΜΑΚΑ».
Η συνεργασία μας με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι αγαστή και παραμένει στενή. Δεν θα μπορούσαμε, άλλωστε, να προχωρήσουμε σε οποιοδήποτε έργο δίχως την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Η γόνιμη συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποδεικνύεται από τον κοινό στόχο για δημιουργία δομών Ψυχικής Υγείας με την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου εθνικού και ευρωπαϊκού πόρου, προς όφελος των πολιτών και ειδικότερα όσων έχουν ανάγκη.
• Η περίοδος του εγκλεισμού με τα λοκντάουν, δημιούργησαν πολλά προβλήματα σε προσωπικό, ψυχολογικό και ενδο-οικογενειακό επίπεδο. Θα ήθελα το σχόλιό σας. Πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι την επιβολή μέτρων και περιορισμών;

Τα αναπόφευκτα μέτρα προστασίας, περιορισμού ή και lockdown που πήρε η χώρα μας, αλλά και όλες οι χώρες του πλανήτη, έχουν αλλάξει δραματικά τη ζωή και την καθημερινότητά μας και ανέτρεψαν οτιδήποτε θεωρούσαμε δεδομένο και ασφαλές.
Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας καταγράφονται και στα ερευνητικά δεδομένα. Στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ψυχική Υγεία φαίνεται οτι η πανδημία της Covid-19 οδήγησε σε μια μεγάλη αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα στους νέους, τους ανέργους , ενώ επηρέασε ακόμη περισσότερο όσους υπέφεραν ήδη από ψυχικά προβλήματα στη διάρκεια της ζωής τους.
Στο Υπουργείο Υγείας υλοποιούμε σειρά δράσεων με σκοπό την αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεών της πανδημίας στους πολίτες. Μεταξύ άλλων, λειτουργούμε σε 24ωρη βάση τη δωρεάν τηλεφωνική γραμμή 10306 για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη του γενικού πληθυσμού. Επίσης, υλοποιούμε ειδικό πρόγραμμα παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία της χώρας, στις οικογένειές τους και στο υγειονομικό μας προσωπικό. Το Πρόγραμμα ονομάστηκε «Κανένας μόνος στην Πανδημία», και ξεκίνησε στις αρχές του έτους. Όλοι οι πολίτες μπορούν να βρουν αναλυτικές συμβουλές ψυχολογικής στήριξης και αντιμετώπισης της δοκιμασίας που περνάμε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.
Στα της πανδημίας του κορωνοϊού, διαπιστώνεται μειωμένο ενδιαφέρον για τους εμβολιασμούς. Πώς εκτιμάτε την επιδημιολογική εξέλιξη στη χώρα μας και τι θα συνιστούσατε στους πολίτες;
Διαφωνώ με την άποψή σας. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, όχι μειωμένο. Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» στα νησιά μας εξελίσσεται πολύ καλά με ταχείς ρυθμούς. Ήδη, στέλνουμε υπερπολλαπλάσιες εμβολιαστικές γραμμές και εμβόλια mRNA Pfizer στα νησιά, έτσι ώστε να τονώσουμε ακόμα περισσότερο την εμβολιαστική κίνηση.
Καθημερινά πραγματοποιούνται πάνω από 100.000 εμβολιασμοί στη χώρα, ενώ ήδη έχουμε ξεπεράσει τους 6.500.000 εμβολιασμούς συνολικά.
Παρατηρούμε αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων, ενώ ο δείκτης θετικότητας είναι σταθερά χαμηλός, κάτω από το 3%.
Συνιστώ και σήμερα αυτό που συνιστώ διαρκώς. Οι πολίτες να εμβολιαστούν, ώστε σύντομα να χτίσουμε το τείχος ανοσίας.
• Τι θα γίνει τελικά με την αναδιάρθρωση του ΚΕΘΕΑ;
Ο λαός, στον οποίον πρέπει να δίνουν λόγο για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους όσοι ασκούν πάσης φύσεως εξουσία πρέπει να γνωρίζει ότι:
– Δεν κλείνει το ΚΕΘΕΑ.
– Δεν αλλάζει το θεραπευτικό μοντέλο του.
– Δεν καταργείται κανένα Θεραπευτικό Πρόγραμμα.
Γίνεται μια αμιγώς διοικητική αναδιοργάνωση του ΚΕΘΕΑ, για να επιτευχθεί η συντονισμένη και πιο αποτέλεσμα λειτουργία του. Στόχος μας είναι η περαιτέρω επέκταση του θεραπευτικού του έργου. Ένα προσχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕ.Θ.Ε.Α. τέθηκε σε διαβούλευση εντός του Οργανισμού. Το προσχέδιο αυτό, σε καμία περίπτωση δεν αποσκοπεί στην κατάργηση του θεραπευτικού του μοντέλου. Το ΚΕ.Θ.Ε.Α. είναι και θα παραμείνει ένας από τους κύριους πυλώνες της πολιτικής μας στη μάχη κατά των εξαρτήσεων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου