Ποινή κάθειρξης 5 ετών επέβαλε χθες το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου στον κατηγορούµενο για κατοχή και µεταφορά ναρκωτικών E. H. του Α. 26 ετών, υπήκοο Αλβανίας, που συνελήφθη από λιµενικούς του Τµήµατος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιµεναρχείου Ρόδου την 11η Νοεμβρίου 2012.
Περί ώραν 10.30 της 11ης Νοεμβρίου 2012, µετά τον κατάπλου του πλοίου «Blue Star» στον λιµένα της Ακαντιάς, οι λιµενικοί ξεκίνησαν ελέγχους σε επιβάτες. Ένας 26χρονος υπήκοος Αλβανίας κίνησε τις υποψίες των λιµενικών και όταν τον πλησίασαν για να τον υποβάλουν σε έλεγχο τράπηκε σε φυγή, κατευθυνόµενος προς την έξοδο του φυλασσόµενου χώρου της Ακαντιάς. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξής του από τους λιµενικούς, ο 26χρονος κατόρθωσε να πετάξει στα µπλόκια του µόλου µια πλαστική συσκευασία, σκοπεύοντας να καταλήξει στη θάλασσα.
Οι λιµενικοί τον ακινητοποίησαν, τον µετέφεραν στο φυλάκιο του λιµενικού και ξεκίνησαν έρευνα για την ανεύρεση της συσκευασίας. Μετά από ώρα µπόρεσαν και βρήκαν µέσα στα βράχια ένα πλαστικό δέµα µε ηρωίνη βάρους 1.051 γραµµαρίων. Τα ναρκωτικά είχε κρύψει σε συσκευασία µε γαριδάκια σε µια πλαστική τσάντα.
Ο 26χρονος υποστήριξε ότι ήταν «βαποράκι» και ότι µετέφερε τα ναρκωτικά για λογαριασµό ενός οµοεθνή του, ονόµατι «Γκάς», για να τα παραδώσει σε εξάδελφο του τελευταίου στην Κω, ονόµατι «Ναθανάσι». Κατέθεσε ότι θα ελάµβανε ως αµοιβή το χρηµατικό ποσό των 300 ευρώ, προανακριτικά, ενώ ενώπιον του κ. Ανακριτή ισχυρίστηκε ότι θα ελάµβανε ως αµοιβή 10 δόσεις ηρωίνης. Δήλωσε δε εξαρτηµένος χρήστης ηρωίνης.
Οι λιµενικοί µετέβησαν στην Κω, αφού έκλεισαν ραντεβού µε τη συνδροµή του 26χρονου για την παράδοση των ναρκωτικών. Ο παραλήπτης δεν εµφανίστηκε στο ραντεβού.
Απολογούμενος ισχυρίστηκε ότι αμοιβή του για τη μεταφορά των ναρκωτικών θα ήταν 10 γραμμάρια ηρωίνης και ότι ο «Γκας» του είχε δώσει ένα γραμμάριο για να κάνει χρήση στο πλοίο. Εκανε, όπως είπε, χρήση και αποκοιμήθηκε με αποτέλεσμα να μην κατεβεί στην Κω, που ήταν ο προορισμός του αλλά στη Ρόδο…
Προέκυψε εξάλλου ότι ήταν τοξικομανής.
Ως συνήγορος υπεράσπισης του παρέστη η δικηγόρος κ. Μαρία Κρικοπούλου.
-Το ίδιο δικαστήριο έκρινε ατιμώρητο ως τοξικομανή τον ημεδαπό Ε. Α. του Ε. 28 ετών, που ενεπλάκη σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών.
Στον πρώτο βαθμό είχε επιβληθεί στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 3 ετών και βαριές ποινές στους συγκατηγορούμενους του.
Πιο συγκεκριμένα ποινή κάθειρξης 10 ετών και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ επιβλήθηκε στον Α. Κ. του R., 28 ετών, υπήκοο Αλβανίας και ποινή κάθειρξης 6 ετών και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ στον ομοεθνή του Α. Κ. του P., 21 ετών, που συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών την 2α Μαρτίου 2012 για διακίνηση ηρωίνης.
Συνοπτικά το ιστορικό της υπόθεσης:
Στους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου περιήλθε πληροφορία που έφερε τον τρίτο να κατέχει και να διακινεί μεγάλες ποσότητες ηρωίνης κατ’ εντολή του πρώτου.
Οι αστυνομικοί έθεσαν την κατοικία του, στην οδό Παρθενόπης, την 2α Μαρτίου 2012, σε διακριτική επιτήρηση.
Από την έρευνα φέρεται να προέκυψε ότι ο δεύτερος αγόρασε από άγνωστο τουλάχιστον 200 γραμμάρια ηρωίνης και περί τα τέλη του Φεβρουαρίου κάλεσε τον τρίτο στο κινητό του τηλέφωνο και του έδωσε εντολή να παραλάβει την ποσότητα και να την πωλήσει σε τοξικομανείς. Του υπέδειξε δε τηλεφωνικά το σημείο που ήταν κρυμμένη η ποσότητα, στην Ιαλυσό.
Ο δεύτερος εντοπίστηκε στην οδό Καποδιστρίου και συνελήφθη. Σε σωματική έρευνα που του έγινε βρέθηκε το χρηματικό ποσό των 150 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο.
Ο τρίτος φέρεται από την πώληση εκάστου γραμμαρίου ηρωίνης να εισέπραττε ως αμοιβή το χρηματικό ποσό των 3,5 ευρώ και συνολικά να είχε συμφωνήσει με τον πρώτο να εισπράξει 700 ευρώ.
Ακινητοποιήθηκε έξω από την οικία του και με τη συνδρομή του αστυνομικού σκύλου-ανιχνευτή ναρκωτικών ουσιών ανευρέθηκαν, σε υπαίθριο σημείο πλησίον της οικίας του, δύο αυτοσχέδιες πλαστικές συσκευασίες με ηρωίνη, συνολικού μικτού βάρους 19,2 γραμμαρίων. Ο ίδιος υπέδειξε στους αστυνομικούς και δεύτερο υπαίθριο σημείο που χρησιμοποιούσε ως «καβάτζα” και εκεί βρέθηκαν δέκα ανισοβαρείς-αυτοσχέδιες πλαστικές συσκευασίες με ηρωίνη συνολικού μικτού βάρους 101,8 γραμμαρίων. Επιπλέον, ανευρέθη και ποσότητα ηρωίνης, καθαρού βάρους 9 γραμμαρίων.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, στην οικία του τρίτου κατηγορουμένου, εμφανίστηκε ο ημεδαπός και ακινητοποιήθηκε. Σε σωματική έρευνα, που διενεργήθηκε βρέθηκε στην κατοχή του το χρηματικό ποσό των 330 ευρώ, το οποίο κατασχέθηκε, ως προοριζόμενο, για την αγορά ναρκωτικών ουσιών.
Ως συνήγορος υπεράσπισης του παρέστη η δικηγόρος κ. Κατερίνα Βολονάκη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ