Αθώος λόγω αμφιβολιών κρίθηκε χθες από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου ένας κάτοικος της Ρόδου, που είχε κριθεί πρωτοδίκως, ερήμην, ένοχος, για απάτη εις βάρος του αδελφού του και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 7 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα υπό τον όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 5.000 ευρώ.
Το δικαστήριο δεν πείστηκε ότι ο κατηγορούμενος γνώριζε ότι είχε ανακληθεί πληρεξούσιο που του είχε χορηγηθεί με αποτέλεσμα να τον απαλλάξει.
Το ιστορικό της υπόθεσης φέρεται να έχει ως εξής:
Με πληρεξούσιο που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 1989 ένας κάτοικος της Ρόδου παρέσχε την εντολή και πληρεξουσιότητα στον αδελφό του — κατηγορούμενο, μεταξύ άλλων, να πωλεί, διανέμει, ανταλλάσσει, δωρίζει σε οποιονδήποτε ακόμα και στον εαυτό του με αυτοσύμβαση ακίνητά του, οπουδήποτε στη νήσο Ρόδο.
Δυνάμει του πληρεξουσίου αυτού, ο κατηγορούμενος με συμβόλαιο αγοραπωλησίας τον Φεβρουάριο του 2007 μεταβίβασε με αυτοσύμβαση τα 253.562/279.283 μερίδια αγρού εξ αδιαιρέτου και κυριότητος εκτάσεως 5871 τμ στο Κανδυλί, αντί αναγραφόμενου τιμήματος 15.700 ευρώ. Ομοίως, με άλλο συμβόλαιο αγοραπωλησίας μεταβίβασε σε έναν τρίτο τα 253.562/279.283 μερίδια αγρού εξ αδιαιρέτου στην ίδια περιοχή αντί αναγραφόμενου τιμήματος 14.500 ευρώ.
Ο ιδιοκτήτης των ακινήτων, αφού πληροφορήθηκε τις ενέργειες του αδελφού του, οι οποίες εξέφευγαν του σκοπού χορήγησης του πληρεξουσίου, άσκησε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, εμπράγματη αγωγή.
Το Νοέμβριο του 2007 προέβη σε ανάκληση του πληρεξουσίου κοινοποιώντας το στον κατηγορούμενο.
Ωστόσο, παρά την ανωτέρω ανάκληση ο κατηγορούμενος προέβη σε δωρεάν προς τον εαυτό του των ιδανικών μεριδίων των υπόλοιπων ακινήτων του αδελφού του με τη μορφή της αυτοσύμβασης.
Ειδικότερα, τον Μάρτιο του 2008 και ενώ οι σχέσεις των δύο αδελφών είχαν ήδη διαρρηχθεί και τα υπόλοιπα αδέλφια είχαν προειδοποιήσει ρητά τον κατηγορούμενο να μην προβεί σε άλλες μεταβιβάσεις της περιουσίας του αδελφού τους, όπως είχε κάνει στο παρελθόν, πριν την ανάκληση του πληρεξουσίου, εκείνος προέβη στη μεταβίβαση των 253.562/279.183 μεριδίων κυριότητος αγρών στο Κανδυλί εκτάσεως 4.230 τμ, αξίας 250.000 ευρώ και εκτάσεως 2467,40 τμ, αξίας 180.000 ευρώ.
Το πρώτο εκ των ανωτέρω ακινήτων μεταβίβασε περαιτέρω με πωλητήριο συμβόλαιο σε έναν κάτοικο της Ρόδου και κατά τη διενέργεια της αυτοσύμβασης εφέρετο να απέκρυψε από το συμβολαιογράφο το γεγονός ότι η πληρεξουσιότητα με την οποία ενεργούσε είχε ήδη ανακληθεί.
Ως συνήγορος υπεράσπισης του παρέστη ο δικηγόρος κ. Γιάννης Παπαϊωάννου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ