ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκικές αντιδράσεις για τις δηλώσεις Χούπη από τους Δελφούς – «Σκανδαλώδης η ομιλία του»

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΧΟΥΠΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τη δυσα­ρέ­σκειά τους για την ομιλία του Δημή­τριου Χούπη στο πλαίσιο του 10oυ Οικο­νο­μι­κού Φόρουμ των Δελφών εξέ­φρα­σαν τουρ­κικά ΜΜΕ, με την εθνι­κι­στική «Hurriyet» να χαρα­κτη­ρί­ζει τις δηλώ­σεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ «σκαν­δα­λώ­δεις» σε άρθρο της με τίτλο «Η Τουρκία είναι απειλή για εμάς! Μπο­ρούμε να επέμ­βουμε σε 5 λεπτά».

Θυμί­ζουμε πως ο Δ. Χούπης ανέφερε από τους Δελφούς ότι «η Τουρκία παρα­μέ­νει απειλή για τη χώρα μας» και πως «προ­σπα­θεί καθη­με­ρινά με μια ανα­θε­ω­ρη­τική τακτική να βάλει στη συζή­τηση διάφορα θέματα, για εμάς όμως το θέμα είναι μόνο η υφα­λο­κρη­πίδα και η ΑΟΖ» τονί­ζο­ντας ότι «οι ένοπλες δυνά­μεις είναι πανέ­τοι­μες για το οτι­δή­ποτε και σε καμία περί­πτωση ο Έλληνας πολίτης δεν πρέπει να αισθά­νε­ται στο παρα­μι­κρό ανα­σφα­λής για τις ψυχο­λο­γι­κές, θα έλεγα, σε πολύ μεγάλο βαθμό δηλώ­σεις».

Οι δηλώ­σεις αυτές από την πλευρά της Τουρ­κίας, όπως σημεί­ωσε, έχουν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την ανοχή μας, αλλά σε καμία περί­πτωση δεν θα έχουν τη συμ­με­τοχή μας. «Είμαστε απο­φα­σι­σμέ­νοι χωρίς αν και αλλά, στο πεντά­λε­πτο να αντα­πο­κρι­θούμε, αν και οπου­δή­ποτε χρεια­στεί», επι­σή­μανε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Ερω­τη­θείς για τη γεω­πο­λι­τική αστά­θεια, ο Δ. Χούπης υπο­γράμ­μισε πως όλα τα τόξα έχουν ένα γεω­πο­λι­τικό ομφαλό που είναι η Μεσό­γειος, που ουσια­στικά ταυ­τί­ζε­ται με τον χώρο γεω­πο­λι­τι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος της χώρας μας. Υπο­στή­ριξε δε πως η ισχύς είναι ο μόνος απο­τε­λε­σμα­τι­κός τρόπος για να εξα­σφα­λι­στεί η απο­τροπή απέ­να­ντι και σε απειλές με υβρι­δικά χαρα­κτη­ρι­στικά.

«Ένας αρχηγός δεν κοι­μά­ται ποτέ ήσυχος», σχο­λί­ασε, επι­ση­μαί­νο­ντας πως τα μεγάλα κενά στον επι­χει­ρη­σιακό σχε­δια­σμό, που δημιουρ­γή­θη­καν κατά τη διάρ­κεια της οικο­νο­μι­κής κρίσης, έχουν καλυ­φθεί σε μεγάλο βαθμό, με τον σχε­δια­σμό να βρί­σκε­ται σε πολύ καλύ­τερο επίπεδο. Εξήγησε πως τα διδάγ­ματα από τους πρό­σφα­τους πολέ­μους έχουν φέρει κάποιες δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις στο σκέλος της τρο­πο­ποί­η­σης δομής δυνά­μεων, που έχουν ενσω­μα­τω­θεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στο νέο εξο­πλι­στικό πρό­γραμμα.

Κατόπιν τόνισε ότι για πρώτη φορά υπάρχει 12ετης σχε­δια­σμός, με έμφαση στην αξιο­ποί­ηση των τεχνο­λο­γι­κών εξε­λί­ξεων, όπως τα drones, που παίζουν πια κατα­λυ­τικό ρόλο, σημειώ­νο­ντας πως «η τεχνο­λο­γία προχωρά παράλ­ληλα με την αντι-τεχνολογία».

Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» ανα­πτύσ­σε­ται σε πέντε παρα­μέ­τρους

Στα­χυο­λο­γώ­ντας το νέο εξο­πλι­στικό πρό­γραμμα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ υπο­γράμ­μισε ότι πηγάζει από τα προ­βλή­ματα, τις παρα­δο­χές και τα διδάγ­ματα κι ανα­πτύσ­σε­ται σε πέντε παρα­μέ­τρους.

Την αύξηση της δια­θε­σι­μό­τη­τας των υφι­στά­με­νων συστη­μά­των και την επι­χει­ρη­σιακή αξιο­ποί­ηση, την από­κτηση νέων μονάδων για το Πολε­μικό Ναυτικό και την Πολε­μική Αερο­πο­ρία, την υλο­ποί­ηση της «Ασπίδας του Αχιλλέα», ώστε ο γεω­πο­λι­τι­κός χώρος του αρχι­πε­λά­γους και της Ανα­το­λι­κής Μεσο­γείου να απο­τε­λέ­σει πραγ­μα­τικά την ασπίδα, αλλά και το δόρυ πληγ­μά­των, την απε­λευ­θέ­ρωση της Αερο­πο­ρίας και του Ναυ­τι­κού σε περιο­χές γεω­πο­λι­τι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος, χωρίς να απα­ξιώ­νε­ται η δράση τους και την αξιο­ποί­ηση των μεγάλων εδα­φι­κών πλε­ο­νε­κτη­μά­των που δίνουν τα χερσαία τμήματα στα νησιά μας.

Ανα­φο­ρικά με το γιατί οι νέοι να επι­λέ­ξουν να πάνε σε μία στρα­τιω­τική σχολή, ο κ. Χούπης σημεί­ωσε πως θα πρέπει να γνω­ρί­ζουν ότι απο­τε­λεί ένα λει­τούρ­γημα και ότι τους εξα­σφα­λί­ζε­ται μία αξιο­πρε­πής δια­βί­ωση, προ­κει­μέ­νου να είναι ταγ­μέ­νοι στον σκοπό των Ενόπλων Δυνά­μεων.

Υπο­γράμ­μισε, τέλος, ότι ο αξιω­μα­τι­κός μπορεί να έχει διττό ρόλο και ως αξιω­μα­τι­κός και ως επι­στή­μο­νας, προ­κει­μέ­νου να υπε­ρα­σπι­στεί την πατρίδα, που απο­τε­λεί το μεγα­λύ­τερο δια­κύ­βευμα για όλους όσοι υπη­ρε­τούν στις Ένοπλες Δυνά­μεις.

Πηγή: newsbreak.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.