Τοπικές Ειδήσεις

Στον «αέρα» οι εργαζόμενοι στον τουρισμό – επισιτισμό αν ανοίξουν αργότερα τα ξενοδοχεία

Η πανδημία του κορωνοϊού επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα πολλούς παραγωγικούς τομείς με τον τουρισμό να είναι ένας από τους κλάδους που πλήττονται. Έντονη είναι η ανησυχία των εργαζόμενων σε τοπικό αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο, οι οποίοι βλέπουν τη φετινή σεζόν να συρρικνώνεται και ζητούν μέτρα στήριξης από το κράτος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, κ. Παναγιώτη Εγγλέζο, αρκετά είναι τα ξενοδοχεία που έχουν μεταθέσει ή που σκέφτονται τουλάχιστον να μεταθέσουν την έναρξη της λειτουργίας τους στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου, σημειώνοντας ότι ακόμη κανείς εργαζόμενος δεν έχει προσκληθεί στην εργασία του. Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία προσλήψεων των ξενοδοχοϋπαλλήλων στη Ρόδο είναι η 25η Μαΐου, ωστόσο ο κύριος όγκος των προσλήψεων ολοκληρώνεται συνήθως τον Απρίλιο, λίγο πριν ή μετά το Πάσχα των Καθολικών.
«Μέχρι τέλος Μαρτίου επρόκειτο να ανοίξουν πολλά από τα ξενοδοχεία. Πλέον όμως η λειτουργία τους μετατίθεται για τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. Χάνεται εν ολίγοις η περίοδος του Πάσχα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη ξενοδοχοϋπαλλήλου. Κανείς δεν έχει προσκληθεί για να παρουσιαστεί στους χώρους εργασίας. Γενικότερα επικρατεί ανησυχία στον κλάδο, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι το 90% του εργατικού δυναμικού στο νησί απασχολείται στον τουρισμό. Γι’ αυτό το Εργατικό Κέντρο Ρόδου από κοινού με το Εργατικό Κέντρο της Κρήτης ζητήσαμε από το Υπουργείο Εργασίας να δοθεί παράταση στη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, το οποίο να ανέλθει στο ποσό των 718 ευρώ, όπως ζητά και η Γ.Σ.Ε.Ε για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση».
Σημειώνεται ότι μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης ζητά και η διοίκηση της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου. Έπειτα από συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΞΡ, με αποκλειστικό θέμα τον κορωνοϊό, ασχολήθηκε με αρκετά από τα θέματα που απασχολούν τους ξενοδόχους, ιδιαίτερα αναφορικά με τα ξενοδοχεία τα οποία προγραμματίζουν το άνοιγμά τους στο προσεχές χρονικό διάστημα.
Ζητά μεταξύ άλλων να μειωθεί ο αριθμός των απαιτούμενων ημερών εργασίας των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό κλάδο για την λήψη επιδόματος ανεργίας, κατά 30 ημέρες σε όλες τις περιπτώσεις, με παράλληλη αύξηση των ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας από 400 σε 500 στην τετραετία, ειδικά για το έτος 2021».
Ο κ. Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), τονίζει ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να βάλει στο κάδρο των ευνοϊκών ρυθμίσεων και τους απασχολούμενους.
«Σαφέστατα και έχει πληγεί ο τουρισμός από την τρέχουσα κατάσταση. Βέβαια φθάνουμε στο άλλο άκρο της υπερβολής καθώς υπάρχει χιονοστιβάδα τροποποιήσεων των συμβάσεων εργασίας. Πώς θα υποχωρήσει ο ιός, εάν δεν τηρηθούν οι συμβάσεις εργασίας; Θα πρέπει λοιπόν η πολιτεία να βάλει στο κάδρο των ευνοϊκών ρυθμίσεων τους εργαζόμενους και όχι μόνο εργοδότες. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να εξετασθεί και η παράταση του επιδόματος ανεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων και εποχικά απασχολούμενων…..», τόνισε ο κ. Χότζογλου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου