Τοπικές Ειδήσεις

Πιο επικίνδυνος από τον κορωνοϊό είναι ο ιός της παραπληροφόρησης! Mε fake news βομβαρδίζεται η ροδιακή κοινωνία

Ο ιός της… παραπληροφόρησης και των fake news έχει σπείρει τον φόβο και τον πανικό τις τελευταίες ώρες στη Ρόδο, καθώς μέσω του διαδικτύου ανώνυμα και επώνυμα, διαδίδονται «πληροφορίες» περί εμφάνισης επιβεβαιωμένων (!) κρουσμάτων κορωνοϊού «που δεν ανακοινώνονται για να μην γίνει ζημιά στον τουρισμό», όπως χαρακτηριστικά διακινείται τις τελευταίες ώρες.
Άλλοι κάνουν λόγο για δήθεν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα, άλλοι για επτά, άλλοι για 13 και ο κάθε ένας που διασπείρει ψευδείς ειδήσεις, επικαλείται… γνωστό γνωστού που ξέρει αλλά δεν δημοσιοποιεί τις πληροφορίες, με αποτέλεσμα να έχουν σπάσει κυριολεκτικά τα τηλέφωνα ιατρών αλλά και δημοσιογράφων προκειμένου να “διασταυρωθούν” οι δήθεν εμπιστευτικές πληροφορίες.
Μάλιστα, πολλοί έφτασαν στο σημείο να επικαλούνται δημοσίως ονόματα ιατρών εκθέτοντάς τους χωρίς οι ίδιοι να έχουν ιδέα, εμπλέκοντας ακόμα και συγγενικά τους πρόσωπα ότι δήθεν έχουν νοσήσει (!) και για το λόγο αυτό δεν το ανακοινώνουν.
Η ανευθυνότητα με την οποία διακινούνται ψευδείς ειδήσεις και πληροφορίες περί δήθεν κρουσμάτων κορωνοϊού έχουν προκαλέσει πανικό στη Ρόδο, καθώς άνθρωποι που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες προσπαθούν με κάθε τρόπο να διασταυρώσουν τις πληροφορίες για να προστατευθούν.
Την ίδια ώρα στο διαδίκτυο έχει στηθεί “πάρτι” διακίνησης ψευδών ειδήσεων με τους αριθμούς των δήθεν επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού, να είναι διαφορετικοί και να στοχοποιούνται επωνύμως άνθρωποι αλλά και περιοχές στης Ρόδου όπου δήθεν βρίσκονται οι ασθενείς.
Η μέθοδος του… σπασμένου τηλεφώνου και η άκριτη υιοθέτηση όσων γράφονται στο διαδίκτυο, έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στην τοπική κοινωνία αλλά και στους ανθρώπους που εμπλέκονται οι οποίοι δέχονται καταιγισμό τηλεφωνημάτων από συγγενείς και φίλους που καλούν για να δουν αν όντως είναι φορείς του ιού οι ίδιοι ή και συγγενείς τους.
Κι ενώ στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, όπως είναι για παράδειγμα οι εφημερίδες, ο υπογράφων το άρθρο φέρει την ευθύνη για τις πληροφορίες και τα γεγονότα που παραθέτει και ακολουθείται η ιεραρχία της έγκρισης μέχρι την δημοσιοποίηση ενός άρθρου -με τη νομοθεσία για τα περί τύπου αδικήματα να είναι ιδιαίτερα αυστηρή- οι πληροφορίες στο διαδίκτυο κυκλοφορούν “αφιλτράριστες” και χωρίς κανένα όριο πολιτικό ή κοινωνικό μέσα από διάφορες σελίδες που φέρουν τον μανδύα του “ενημερωτικού μέσου”. Ο στόχος είναι η εξόντωση του αντιπάλου με κάθε τρόπο και κάθε μέσο.
Οι ψευδείς πληροφορίες αναπαράγονται με ταχύτητες… φωτός και τα σενάρια συνωμοσιολογίας περί “δεκάδων κρουσμάτων” στη Ρόδο πολλαπλασιάζονται την ίδια ώρα που μέχρι χθες δεν υπήρχε κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στη Ρόδο και τα αποτελέσματα από το Ινστιτούτο Παστέρ για όσα δείγματα εστάλησαν από το νησί μας ήταν αρνητικά.
Όπως αποδεικνύεται πιο επικίνδυνος από τον κορωνοϊό είναι ο ιός της παραπληροφόρησης. Η ευκολία με την οποία τέτοιες «ειδήσεις» και δήθεν διασταυρωμένες πληροφορίες μπορούν να φτάσουν σε έναν χρήστη του διαδικτύου, σε συνδυασμό με την υπερπληθώρα -ήδη διαθέσιμων και νέων- πληροφοριών, καθιστά τη διάδοσή τους εξαιρετικά εύκολη.
Η ευκολία αυτή αυξάνεται κατακόρυφα με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προσφέροντας έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό δίαυλο επικοινωνίας τέτοιων ειδήσεων με τον τελικό αποδέκτη τους. Λόγω της ευκολίας δημιουργίας τους, μπορούν αυτές να είναι εξαιρετικά πειστικές κι αληθοφανείς. Την ίδια στιγμή, οι ειδήσεις αυτές είναι δύσκολο να διασταυρωθούν και να επιβεβαιωθούν, λόγω του ήδη μεγάλου αριθμού πληροφοριών διαθέσιμων στο διαδίκτυο, και της δεδομένης δυσκολίας “φιλτραρίσματος” αυτών, από το μέσο χρήστη διαδικτυακών μέσων.
Οι ψευδείς ειδήσεις (fake news) είναι ιστορίες οι οποίες παρουσιάζονται κυρίως ως δημοσιογραφικές, είναι όμως κατασκευασμένες εσκεμμένα για να εξυπηρετήσουν κάποιο σκοπό και στην προκειμένη περίπτωση είτε κάποιοι ασυνείδητοι βρήκαν τρόπο να σπείρουν πανικό είτε να διασκεδάσουν ταλαιπωρώντας συμπολίτες μας.
Ο όρος “κακή παραπληροφόρηση” (misinformation) χρησιμοποιείται για λανθασμένες πληροφορίες ή/και παραπλανητικές πληροφορίες. Η κακή πληροφορία δεν προέκυψε αναγκαστικά με την πρόθεση να εξαπατήσει ή να παραπλανήσει τον χρήστη. Από την άλλη, παραπληροφόρηση (disinformation) είναι σκοπίμως λανθασμένες πληροφορίες με σκοπό να βλάψουν τον παραλήπτη από τον πάροχο πληροφοριών, να τον οδηγήσουν σε λάθος πράξεις και ψευδαισθήσεις.

Aρνητικά τα αποτελέσματα για τον ασθενή
από τον Eμπωνα
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής», αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα από το Ινστιτούτο Παστέρ για τον ασθενή από τον Eμπωνα, ο οποίος βρισκόταν σε καραντίνα στο σπίτι του, καθώς εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα.
O ασθενής, ο οποίος προσφάτως επισκέφθηκε την Iταλία, είχε απευθυνθεί στο Kέντρο Yγείας Eμπωνα έπειτα από την εμφάνιση συμπτωμάτων που παρέπεμπαν σε πιθανό κρούσμα κορωνοϊού και το K.Υ. με τη σειρά του ενημέρωσε αρμοδίως το νοσοκομείο της Pόδου. H απάντηση από το Iνστιτούτο Παστέρ, πως ο ασθενής δεν έχει προσβληθεί από κορωνοϊό, γνωστοποιήθηκε το βράδυ της Tετάρτης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου