Μετά την διεθνή έκθεση τουρισμού ΙΤΒ στο Βερολίνο, η αβεβαιότητα για την έκβαση της φετινής σεζόν μετατράπηκε σε αισιοδοξία. Η Ρόδος αποτελεί δημοφιλή προορισμό στις τουριστικές αγορές και η όποια υστέρηση κρατήσεων αναμένεται να βελτιωθεί στο προσεχές διάστημα.
Η ΙΤΒ αποτελεί τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη τουριστική έκθεση στην Ευρώπη, όπου αποτυπώνονται οι τάσεις της γερμανικής αγοράς και η πορεία κρατήσεων των tour operators, δίνοντας το στίγμα για τη σεζόν που ξεκινά. Στο Βερολίνο απεδείχθη ότι η Γερμανία αποτελεί τη βασικότερη «δεξαμενή» τουριστών, τείνοντας να καταλάβει την πρώτη θέση στη Ρόδο και να εκτοπίσει από την πρώτη θέση την Αγγλία.
Γενικότερα η Ελλάδα ποντάρει το 2019 στα 5 εκατομμύρια αφίξεις από τη Γερμανία σε σύγκριση με τα 4,4 εκατομμύρια αφίξεις πέρυσι, προκειμένου να διατηρηθεί το «τουριστικό θαύμα» που ζει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα.
Ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Βάσος Μηναΐδης, άριστος γνώστης της γερμανικής αγοράς, προβλέπει ότι παρά την μείωση των κρατήσεων, τα νούμερα στο τέλος θα είναι ικανοποιητικά. Προβλέπει ότι οι αφίξεις θα κυμανθούν τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα.
«Τελικά απεδείχθη στο Βερολίνο ότι τα πράγματα είναι πιο αισιόδοξα απ’ ό,τι περιμέναμε. Η μείωση των κρατήσεων σταδιακά καλύπτεται και πιστεύω ότι στο τέλος θα φθάσουμε στα περσινά επίπεδα, τουλάχιστον. Προσωπικά δεν βλέπω να μένουν κενά. Τα τρία τελευταία χρόνια κινηθήκαμε ανοδικά επειδή οι ανταγωνιστές μας είχαν πρόβλημα. Φέτος που έχουν ανοίξει και πάλι οι ανταγωνιστικές αγορές φαίνεται ότι θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτή την μεγάλη δυναμική που αναπτύχθηκε στα τελευταία χρόνια. Η Τουρκία έχει ήδη γεμίσει λόγω των φθηνών τιμών με τουρίστες χαμηλότερης οικονομικής στάθμης. Εμείς προσελκύουμε ένα ποιοτικότερο κοινό, που δεν θα επισκεπτόταν την Τουρκία ούτως ή άλλως. Η Ρόδος ήταν και παραμένει ένας δημοφιλής προορισμός για τους Γερμανούς», δήλωσε ο κ. Μηναΐδης στη «δημοκρατική».
Και ενώ τα μηνύματα από τη Γερμανία είναι ενθαρρυντικά, αποτελεί γρίφο η αγορά της Ρωσίας με την μείωση των αφίξεων να θεωρείται δεδομένη. Ο μέχρι στιγμής όγκος κρατήσεων είναι ιδιαίτερα χαμηλός και όπως επισημαίνουν τουριστικοί επιχειρηματίες, δεν επιτρέπει προβλέψεις, θετικές ή αρνητικές, αφού σε μόλις μια βδομάδα τα δεδομένα μπορούν να ανατραπούν. Οπότε οι όποιες αναφορές για μεγάλες αυξήσεις ή μειώσεις της κίνησης που ενδέχεται να μεταφέρονται από ταξιδιωτικά γραφεία της Ρωσίας δεν μπορούν να είναι αξιόπιστες λόγω του μικρού (ακόμα) όγκου κρατήσεων. Στη διεθνή έκθεση τουρισμού MITT που άνοιξε χθες τις πύλες της και όπου συμμετέχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με δικό της περίπτερο αναμένεται να σχηματισθεί πιο συγκεκριμένη εικόνα. Η μείωση των αεροπορικών θέσεων από τη Ρωσία για τη Ρόδο κυμαίνεται πάντως στο 10%.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ