Τοπικές Ειδήσεις

Αποκατάσταση και αξιοποίηση Υπαίθριας Αγοράς Λέρου, ύψους 2 εκατ. ευρώ

Η Ειδική Γραμματέας ΕΤΠΑ & ΤΣ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ευγενία Φωτονιάτα υπέγραψε την ένταξη του έργου «Αποκατάσταση, Επαναχρησιμοποίηση και Ανάδειξη Υπαίθριας Αγοράς Λέρου» με δικαιούχο τον Δήμο Λέρου και συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό 2.014.800,00€ στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020.

Με την ένταξη σειράς έργων καθημερινά στο πλαίσιο της δράσης, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αποδεικνύει την έμπρακτη συμβολή του στην τοπική ανάπτυξη και ειδικότερα την αξιοποίηση και ανάδειξη εμβληματικών δημοτικών κτιρίων ως εστιών τουριστικής, πολιτιστικής αλλά και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Πρόκειται για δράσεις που παράγουν πολυσήμαντα αποτελέσματα στην κοινωνική και οικονομική ζωή των περιοχών παρέμβασης.

Στο πλαίσιο του έργου χρηματοδοτείται η αποκατάσταση του κτιρίου της Υπαίθριας Αγοράς στο Λακκί της Λέρου και η επαναλειτουργία του ως Διαδραστικό Μουσείο Αγροδιατροφής. Οι χώροι του μουσείου θα αναπτυχτούν σε 5 επίπεδα:

-Στον ισόγειο χώρο, θα λειτουργεί η υποδοχή, η Ακαδημία, που θα φιλοξενεί εργαστήρια για την εκπαίδευση των επισκεπτών σε θέματα διατροφής, ένας ειδικός χώρος παιχνιδιού για τα σχολεία που θα επισκέπτονται το Μουσείο καθώς και κυλικείο με τοπικά προϊόντα και πωλητήριο εκθεμάτων.

-Στον Α’ Όροφο θα αναπτύσσεται ο κύριος χώρος της έκθεσης που θα επεκτείνεται και στο δώμα της λότζιας καθώς και στο δώμα του Β΄ ορόφου.

-Στον Β΄ όροφο θα φιλοξενείται ο κήπος του Μουσείου (200 τ.μ.) με εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

-Στον Γ’ όροφο του Πύργου θα διαμορφωθεί ο χώρος της βιβλιοθήκης και του αρχείου για την ιστορία της Λέρου ενώ στον Δ’ όροφο θα διαμορφωθεί αίθουσα συνεδριάσεων.

-Περιμετρικά της στοάς, στο ισόγειο του κτιρίου, θα υπάρχει χώρος έκθεσης και προβολής τοπικών προϊόντων. Στο χώρο αυτό πρόκειται να μισθωθούν πάγκοι σε τοπικές επιχειρήσεις για την προβολή, προώθηση αλλά και πώληση τοπικών προϊόντων. Οι πάγκοι αυτοί θα βρίσκονται ανάμεσα στα κατακόρυφα συστήματα έκθεσης της στοάς με σκοπό την ένταξη και ενσωμάτωση της ιστορίας, του πολιτισμού και της διατροφής σε ένα ενιαίο σύνολο.

Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων,  το κτίριο θα είναι πλήρως λειτουργικό ως ένας σύγχρονος πολιτιστικός πολυχώρος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, δίνοντας μια σημαντική ώθηση στην πολιτιστική ζωή του νησιού.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου