ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το μισό της αξίας τους έχασαν τα ακίνητα σε 5 χρόνια

news room 1 λεπτό ανάγνωση
πολυκατοικιες

Η αγορά ακι­νή­των στην Ελ­λά­δα έκλει­σε πέντε δύ­σκο­λα χρό­νια με συ­νε­χή πτώση των τιμών, έχο­ντας πλέον χάσει τα ακί­νη­τα το ήμισυ -κατά μέσο όρο – της αξίας τους, σύμ­φω­να με τα συ­μπε­ρά­σμα­τα της ετή­σιας πα­νελ­λα­δι­κής έρευ­νας της RE/MAX για την αγορά ακι­νή­των έτους 2014

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του δι­κτύ­ου της RE/MAX, οι τιμές των ακι­νή­των ση­μεί­ω­σαν πε­ραι­τέ­ρω πτώση το 2014 σε σχέση με το προη­γού­με­νο έτος.

Σε πα­νελ­λα­δι­κό επί­πε­δο οι τιμές των με­τα­χει­ρι­σμέ­νων μειώ­θη­καν κατά 9,5% , ενώ των νε­ό­δμη­των κατά 7%. Στην Ατ­τι­κή αντί­στοι­χα εί­χα­με για τα με­τα­χει­ρι­σμέ­να πτώση 11% και τα νε­ό­δμη­τα 7,5% ακο­λού­θως στη Θεσ­σα­λο­νί­κη για τα με­τα­χει­ρι­σμέ­να πτώση 10% και τα νε­ό­δμη­τα 12,5% και τέλος για την υπό­λοι­πη χώρα για τα με­τα­χει­ρι­σμέ­να πτώση 4% και τα νε­ό­δμη­τα 1,5%.

Τα επί­πε­δα τιμών όπως έχει ανα­φερ­θεί και σε αντί­στοι­χες έρευ­νες προη­γού­με­νων ετών, δια­μορ­φώ­νο­νται από πολ­λούς πα­ρά­γο­ντες. Οι τιμές είναι δια­πραγ­μα­τεύ­σι­μες σε με­γά­λο βαθμό και επη­ρε­ά­ζο­νται από τις ιδιαί­τε­ρες οι­κο­νο­μι­κές συν­θή­κες καθώς και από τα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά της κάθε πε­ριο­χής, τη ζή­τη­ση αλλά και τα ποιο­τι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά των ακι­νή­των.

Το 2014 το κύριο εν­δια­φέ­ρον των αγο­ρα­στών στρά­φη­κε στις με­τα­χει­ρι­σμέ­νες κα­τοι­κί­ες μι­κρού σχε­τι­κά εμ­βα­δού (ακο­λού­θη­σε την τάση των προη­γου­μέ­νων ετών) λόγω των πιο προ­σι­τών τιμών τους και των μειω­μέ­νων εξό­δων (θέρ­μαν­σης, φόρων κλπ).

Σε όλη τη χώρα, σύμ­φω­να με την έρευ­νας, πάνω από 8 στα 10 των πω­λη­θέ­ντων ακι­νή­των ήταν κα­τοι­κί­ες (δια­με­ρί­σμα­τα & μο­νο­κα­τοι­κί­ες/με­ζο­νέ­τες), ενώ τα οι­κό­πε­δα καθώς και τα επαγ­γελ­μα­τι­κά ακί­νη­τα είχαν μικρά με­ρί­δια (πο­σο­στό 5% & 12% αντί­στοι­χα).

Στην Ατ­τι­κή άνω του 80% των πω­λη­θέ­ντων ακι­νή­των ήταν κα­τοι­κί­ες. Τα οι­κό­πε­δα/αγρο­τε­μά­χια έφθα­σαν μόλις στο 3%, ενώ ση­μα­ντι­κή ήταν η συμ­με­το­χή των επαγ­γελ­μα­τι­κών ακι­νή­των στο 14% επί του συ­νό­λου των πω­λη­θέ­ντων ακι­νή­των.

Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη οι αγο­ρα­πω­λη­σί­ες επι­κε­ντρώ­θη­καν σχε­δόν απο­κλει­στι­κά (κατά 92%) στις κα­τοι­κί­ες, ενώ η συμ­με­το­χή των επαγ­γελ­μα­τι­κών ακι­νή­των μόλις έφθα­σε μόλις στο 4%, ενώ απου­σί­α­ζαν εντε­λώς τα οι­κό­πε­δα/αγρο­τε­μά­χια.

Στην υπό­λοι­πη Ελ­λά­δα (εκτός Ατ­τι­κής & Θεσ­σα­λο­νί­κης) οι κα­τοι­κί­ες ήταν κι εδώ η δη­μο­φι­λέ­στε­ρη κα­τη­γο­ρία με πο­σο­στό 81%. Τα επαγ­γελ­μα­τι­κά ακί­νη­τα ήταν το 13%, ενώ τα οι­κό­πε­δα-αγρο­τε­μά­χια πε­ριο­ρί­σθη­καν στο 6%.

Συ­νε­χί­ζο­ντας την τάση των προη­γου­μέ­νων ετών προ­τι­μή­θη­καν πα­λαιές κα­τοι­κί­ες (άνω της 5ετίας) σε πο­σο­στό 89%, ένα­ντι των νε­ό­δμη­των & νέων (μέχρι 5ετίας) που μόλις συ­γκέ­ντρω­σαν το 11% (αδια­φο­ρία για τα νε­ό­δμη­τα, που τα προ­τί­μη­σαν μόλις το 3% των αγο­ρα­στών). Έντο­νο ήταν το εν­δια­φέ­ρον για κα­τοι­κί­ες 6 έως 15 ετών (36% του συ­νό­λου), ενώ πρώτη στις προ­τι­μή­σεις των αγο­ρα­στών ανα­δεί­χθη­κε η κα­τη­γο­ρία των πα­λαιών άνω των 25 ετών (39%).

Στην Ατ­τι­κή, πε­ρί­που 1 στα 2 (47%) ακί­νη­τα που πω­λή­θη­καν ήταν πα­λαιά (άνω 25ετίας). Τα νε­ό­δμη­τα μαζί με τα νέα (έως 5ετίας) μόλις έφτα­σαν το 6%, ενώ τα 6 έως 15 ετών συ­γκέ­ντρω­σαν το σχε­δόν το 1/3 των προ­τι­μή­σε­ων (31%) και τέλος η εν­διά­με­ση κα­τη­γο­ρία 16 έως 25 ετών μόλις ξε­πέ­ρα­σε το 15%.

Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη έχου­με πλήρη κυ­ριαρ­χία των άνω 25ετίας κα­τοι­κιών (σχε­δόν 6 στις 10), ενώ τα νε­ό­δμη­τα μαζί με τα έως 10ετίας συ­γκέ­ντρω­σαν το 36%.

Αξιο­ση­μεί­ω­το είναι το ότι απου­σιά­ζει εντε­λώς η κα­τη­γο­ρία 11-20 ετών.

Στις πε­ριο­χές της Υπό­λοι­πης Ελ­λά­δας (εκτός Ατ­τι­κής και Θεσ­σα­λο­νί­κης) πα­ρα­τη­ρού­με δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις σε σχέση με τα με­γά­λα αστι­κά κέ­ντρα. Έτσι βλέ­που­με ότι οι κα­τοι­κί­ες έως 15 ετών προ­τι­μή­θη­καν σχε­δόν από 6 στους 10 αγο­ρα­στές (57%) (50+% πε­ρισ­σό­τε­ροι σε σχέση με την Ατ­τι­κή και τη Θεσ­σα­λο­νί­κη). Οι πα­λαιές κα­τοι­κί­ες (άνω των 25 ετών) έφθα­σαν το 36%. Ιδιαί­τε­ρη προ­τί­μη­ση έδει­ξε το 1/3 των αγο­ρα­στών στις κα­τοι­κί­ες 6-10 ετών, ενώ ανύ­παρ­κτο ήταν πρα­κτι­κά το εν­δια­φέ­ρον για τα νε­ό­δμη­τα (μόλις το 2%).

Οι με­σαί­ες κα­τοι­κί­ες (δηλ. εμ­βα­δού 71-110τμ.) προ­τι­μή­θη­καν από το 43% των αγο­ρα­στών, ενώ αρ­κε­τό εν­δια­φέ­ρον είχαν οι κα­τη­γο­ρί­ες 1-50τμ και 51-70τμ (16% και 15% αντί­στοι­χα), όπως και τα με­γά­λα σπί­τια άνω των 130τμ (15%).

Στην Ατ­τι­κή προ­τι­μή­θη­καν από τους μι­σούς πε­ρί­που αγο­ρα­στές (49%) επί­σης οι με­σαί­ες κα­τοι­κί­ες (δηλ. εμ­βα­δού 71-110τμ.) με δη­μο­φι­λέ­στε­ρη την κα­τη­γο­ρία των 91-110τμ. με 30%. Αξιό­λο­γη είναι η πα­ρου­σία των με­γά­λων κα­τοι­κιών (άνω των 150τμ) σε πο­σο­στό 20%, που είναι υπερ­δι­πλά­σιο του πα­νελ­λα­δι­κού μέσου όρου.

Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη η δη­μο­φι­λέ­στε­ρη κα­τη­γο­ρία ήταν από 51-70τμ που την προ­τί­μη­σαν 1 στους 3 αγο­ρα­στές, με δεύ­τε­ρη επι­λο­γή τα δια­με­ρί­σμα­τα έως 91- 110τμ (20%). Ψηλά στις προ­τι­μή­σεις ήταν και οι κα­τη­γο­ρί­ες 71-90τμ και 111-130τμ (από 16% κάθε μια).

Στην υπό­λοι­πη Ελ­λά­δα (εκτός Ατ­τι­κής και Θεσ­σα­λο­νί­κης) πα­ρα­τη­ρού­με έντο­νη προ­τί­μη­ση από σχε­δόν 1 στους 3 αγο­ρα­στές στα μικρά δια­με­ρί­σμα­τα (ως 50τμ.), ενώ πάνω από το 40% επέ­λε­ξε την κα­τη­γο­ρία 71-110τμ . Μικρό (6%) ήταν το εν­δια­φέ­ρον για τις με­γά­λες κα­τοι­κί­ες (άνω των 150τμ).

thepressproject.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.