ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μητσοτάκης: Το σχέδιο εξόδου από την κρίση και τα ραντεβού με Μέρκελ-Σόιμπλε

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μέρκελ Μητσοτάκης

Η χημεία τους πλέον είναι καλή. Ο δίαυλος είναι ανοι­κτός και υπάρχει μια στέρεα σχέση. Η φιλο­ξε­νία στο…«σπίτι» της θα είναι το επι­στέ­γα­σμα αυτής της καλής επαφής και επι­κοι­νω­νίας. Στις 13.00 το μεση­μέρι, ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης θα γίνει δεκτός στα κεντρικά γραφεία του Κόμ­μα­τος CDU. 

Η Γερ­μα­νίδα Καγκε­λά­ριος Άνγκελα Μέρκελ θα τον υπο­δε­χθεί ως οικο­δέ­σποινα και θα έχει την ευκαι­ρία για μια ειλι­κρινή και σε βάθος συζή­τηση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αυτή η συνά­ντησή τους είναι η τέταρτη σε ένα χρόνο που ο Κυρ. Μητσο­τά­κης είναι στο τιμόνι της Ν.Δ., αλλά είναι η πρώτη φορά που η συνά­ντηση θα γίνει σε γερ­μα­νικό έδαφος και συγκε­κρι­μένα στο κέντρο της γερ­μα­νι­κής κυβέρ­νη­σης.

Ο Κυρ. Μητσο­τά­κης δίνει μεγάλη βαρύ­τητα σε αυτή τη συνά­ντηση, καθώς θα έχει την ευκαι­ρία να της εξη­γή­σει κατ’ ιδίαν και εκτενώς το δικό του σχέδιο εξόδου από την κρίση. Στις προη­γού­με­νες συνα­ντή­σεις έθεσε επί της ουσίας τις βάσεις για μια ειλι­κρινή, αδια­με­σο­λά­βητη και στέρεα επι­κοι­νω­νία, αλλά πλέον ο στόχος είναι να παρου­σιά­σει και το νέο πολι­τικό αφήγημα της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης που βασί­ζε­ται στο σχέδιο +2% πλε­ό­να­σμα και +4% ανά­πτυξη με μείωση φόρων και δαπανών και προ­ώ­θηση μεταρ­ρυθ­μί­σεων.

Ο Κυρ. Μητσο­τά­κης δίνο­ντας έμφαση στη φράση ότι «η Ν.Δ. είναι το κατε­ξο­χήν ευρω­παϊκό κόμμα στην Ελλάδα που ουδέ­ποτε δια­πραγ­μα­τεύ­τηκε τον ευρω­παϊκό του προ­σα­να­το­λι­σμό» ανα­μέ­νε­ται να επι­μεί­νει ότι μόνο η αξιω­μα­τική αντι­πο­λί­τευση είναι ικανή να προ­ω­θή­σει τις μεταρ­ρυθ­μί­σεις.

Που στο­χεύει ο Κυριά­κος

Η επί­σκεψη στο Βερο­λίνο έχει και το στόχο να ενι­σχυ­θεί παράλ­ληλα και η αξιο­πι­στία της Ελλάδας και να κατα­στή­σει ο ίδιος στο γερ­μα­νικό παρά­γο­ντα ότι η σημε­ρινή εικόνα της χώρας δεν χαρα­κτη­ρί­ζει το μέλλον και τις προ­ο­πτι­κές της πατρί­δας μας και ότι με τις σωστές κινή­σεις μπορεί γρήγορα να σταθεί ξανά στα πόδια της και να απο­κτή­σει ισχυρή ανα­πτυ­ξιακή δυνα­μική.

Επί της ουσίας αυτό που θα ανα­φέ­ρει ο Κυρ. Μητσο­τά­κης στην Άνγκελα Μέρκελ αλλά και στον Γερμανό υπουργό Οικο­νο­μι­κών Βόλφ­γκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο επίσης θα συνα­ντή­σει σε ξεχω­ρι­στή ώρα και τοπο­θε­σία, είναι ότι μόνο η Ν.Δ. μπορεί να εγγυ­η­θεί την επα­να­φορά της Ελλάδας στην οδό της κανο­νι­κό­τη­τας και να προ­χω­ρή­σει με πείσμα τις ανα­γκαίες μεταρ­ρυθ­μί­σεις.

Όμως, βασική προ­ϋ­πό­θεση κατά τον πρόεδρο της Ν.Δ., όπως θα ανα­φέ­ρει και στην Γερ­μα­νίδα Καγκε­λά­ριο, είναι να υπάρξει κυβερ­νη­τική αλλαγή, καθώς η συγκυ­βέρ­νηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει απο­τύ­χει και δεν μπορεί να υλο­ποι­ή­σει τις ανα­γκαίες μεταρ­ρυθ­μί­σεις και η νέα κυβέρ­νηση, πέρα από την προ­σπά­θεια να απο­κα­τα­στή­σει το κύρος και την αξιο­πι­στία της χώρας να επι­χει­ρή­σει να υπάρξει μια νέα συμ­φω­νία με τους εταί­ρους όπου στον πυρήνα της θα υπάρχει ένα δια­φο­ρε­τικό μίγμα πολι­τι­κής.

Ο πρό­ε­δρος της Ν.Δ. ανα­μέ­νε­ται να εξη­γή­σει ποιο είναι κατά τον ίδιο το πλαίσιο για αυτό το δια­φο­ρε­τικό μίγμα πολι­τι­κής και θα παρου­σιά­σει το σχέδιό του για ρυθμούς ανά­πτυ­ξης 4%, μικρό­τερα πρω­το­γενή πλε­ο­νά­σματα, μείωση δαπανών και φόρων και επί­σπευση των διαρ­θρω­τι­κών αλλαγών της οικο­νο­μίας.

Οι θέσεις που θα παρου­σιά­σει

Ο Κυρ. Μητσο­τά­κης στις συνα­ντή­σεις του με Μέρκελ και Σόιμπλε θα παρου­σιά­σει τις πάγιες θέσεις της Ν.Δ. για την έξοδο από την κρίση: Οι άξονες που θα κινηθεί είναι οι εξής:

Α) Οι θυσίες των Ελλήνων δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Μετά από 7 δύσκολα χρόνια, η Ελλάδα πρέπει να βγει ορι­στικά από την κρίση και να μην μπει σε μία νέα περι­δί­νηση. Στην προ­σπά­θεια αυτή, θα χρεια­στεί τη στήριξη των εταίρων της. Μια στήριξη, που δεν θα ωφε­λή­σει μόνο την Ελλάδα, αλλά θα συμ­βάλ­λει και στην ενί­σχυση της ευρω­παϊ­κής συνοχής σε μια δύσκολη περίοδο για την Ευρω­παϊκή Ένωση.

Β) Η Ν.Δ. και ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης έχουν το δικό τους, εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ένα σχέδιο με σαφείς μεταρ­ρυθ­μί­σεις – που πάνε πέρα και πάνω από τα Μνη­μό­νια – και δια­φο­ρε­τικό μείγμα πολι­τι­κής. Με μείωση των φόρων και των εισφο­ρών και παράλ­λη­λες μειώ­σεις δαπανών. Το σχέδιο θα συνο­δεύ­ε­ται από εμπρο­σθο­βα­ρείς αλλαγές σε όλους τους τομείς (Παιδεία, Δημόσια Διοί­κηση Δικαιο­σύνη, Υγεία, κ.α.). Αυτό το σχέδιο θα δώσει ανα­πτυ­ξιακή ώθηση στην ελλη­νική οικο­νο­μία.

Γ) Η Ελλάδα χρειά­ζε­ται δημο­σιο­νο­μικό «αέρα». Ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης θεωρεί ότι με ένα τέτοιο σχέδιο, ελλη­νι­κής έμπνευ­σης και ιδιο­κτη­σίας, η χώρα θα μπορεί να διεκ­δι­κή­σει δημο­σιο­νο­μικό «αέρα» από τους δανει­στές πετυ­χαί­νο­ντας μείωση των πρω­το­γε­νών πλε­ο­να­σμά­των για τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα επι­τρέ­ψει να μειω­θούν, περαι­τέρω, οι φόροι και έτσι να απο­κτή­σει η χώρα ακόμα μεγα­λύ­τερη ανα­πτυ­ξιακή δυνα­μική. Κάτι τέτοιο,μπορεί να επι­τευ­χθεί, αλλά μόνο από μία αξιό­πι­στη, μεταρ­ρυθ­μι­στική κυβέρ­νηση.

Εκτός των ζητη­μά­των της οικο­νο­μίας, ο Κυρ. Μητσο­τά­κης θα θέσει και το προ­σφυ­γικό – μετα­να­στευ­τικό ζήτημα, όπου θα ζητήσει μεγα­λύ­τερη στήριξη της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης στη δια­χεί­ρισή του.

Η Ν.Δ. θεωρεί ότι η δια­χεί­ριση του προ­σφυ­γι­κού – μετα­να­στευ­τι­κού σε προη­γού­με­νες περιό­δους έχουν πλήξει την αξιο­πι­στία της χώρας μας. Για τη Ν.Δ., η φύλαξη των ελλη­νι­κών συνόρων είναι πρω­τί­στως δική μας ευθύνη. Η Ελλάδα χρειά­ζε­ται τη συν­δρομή και της Frontex και του ΝΑΤΟ, αλλά δεν μπορεί να εξαρ­τά­ται από αυτούς. Η καλύ­τερη φύλαξη των ελλη­νι­κών και ευρω­παϊ­κών συνόρων είναι καθήκον της ίδιας της Ελλάδας. Επίσης, θα πρέπει ως χώρα να δεί­ξουμε μεγα­λύ­τερη δια­χει­ρι­στική επάρ­κεια στην υλο­ποί­ηση των σχε­τι­κών συμ­φω­νιών.

Με ταχύ­τε­ρες δια­δι­κα­σίες δια­χω­ρι­σμού προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, με ταχύ­τε­ρες δια­δι­κα­σίες από­κτη­σης ασύλου, ταχύ­τε­ρες επα­να­προ­ω­θή­σεις όσων δεν δικαιού­νται άσυλο. Και η Ε.Ε. από τη μεριά της οφείλει να στη­ρί­ξει υλικά και πολι­τικά την Ελλάδα και ειδικά τις περιο­χές που σηκώ­νουν το βάρος της δια­χεί­ρι­σης αυτού του μεί­ζο­νος ζητή­μα­τος.

Στα πλαίσια της επί­σκε­ψής του στο Βερο­λίνο ο Κυρ. Μητσο­τά­κης θα μεταβεί στην Μπού­ντε­σταγκ όπου θα έχει εκτενής συζή­τηση με βου­λευ­τές του Χρι­στια­νο­δη­μο­κρα­τι­κού Κόμ­μα­τος, ενώ θα συνο­μι­λή­σει και με μέλη της επι­χει­ρη­μα­τι­κής κοι­νό­τη­τας και ανα­μέ­νε­ται να συνα­ντη­θεί με το CDU Wirtschaftsrat, οργα­νι­σμό που αντι­προ­σω­πεύει 13.000 μεσαίες και μεγάλες επι­χει­ρή­σεις.

Ο Κυρ. Μητσο­τά­κης θα μεταβεί απευ­θείας στο Βερο­λίνο και δεν θα πάει τελικά στη Μαδρίτη, καθώς ο Ισπανός Πρω­θυ­πουρ­γός Μαριάνο Ραχόι ακύρωσε όλες τις συνα­ντή­σεις του με ξένους ηγέτες στα πλαίσια του κατα­στα­τι­κού συνε­δρίου του Ισπα­νι­κού Λαϊκού Κόμ­μα­τος και ως εκ τούτου και ο πρό­ε­δρος της Ν.Δ. τρο­πο­ποί­ησε το πρό­γραμμά του.

Το πρό­γραμμα της επί­σκε­ψης

Τη Δευτέρα 13 Φεβρουα­ρίου, στις 13:00, ο κ. Μητσο­τά­κης θα έχει συνά­ντηση με την καγκε­λά­ριο της Γερ­μα­νίας κυρία Angela Merkel, στα κεντρικά γραφεία του Κόμ­μα­τος CDU.

Στις 17:30, ο Πρό­ε­δρος της Νέας Δημο­κρα­τίας θα συνα­ντη­θεί στη γερ­μα­νική Βουλή με βου­λευ­τές του Κόμ­μα­τος CDU.

Την Τρίτη 14 Φεβρουα­ρίου, θα συνα­ντη­θεί, στις 11:30, με τον Υπουργό Οικο­νο­μι­κών της Γερ­μα­νίας κ. Wolfgang Schauble, στο Υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών.

Στις 13:00, ο κ. Μητσο­τά­κης θα παρα­κα­θί­σει σε γεύμα εργα­σίας με εκπρο­σώ­πους επι­χει­ρη­μα­τι­κών και βιο­μη­χα­νι­κών φορέων της Γερ­μα­νίας.

thetoc.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.