Του Παναγιώτη Στάθη

Πρώτοι σε ανεργία αλλά και στις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης (γεγονός απόλυτα συναρτώμενο με την μειωμένη επιχειρηματικότητα και τις μειωμένες θέσεις εργασίας) μεταξύ 26 χωρών της ΕΕ είμαστε ως χώρα, όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί.

Τα στοιχεία για τη βραδύτητα απονομής δικαιοσύνης παρουσίασε το Σάββατο στην ετήσια γενική συνέλευση η προεδρος των Δοικητικών Δικαστών, Ειρήνη Γιανναδάκη. Οι διοικητικοί δικαστες μάλιστα είναι οι καθ΄ύλην αρμόδιοι δικαστες – εμμέσως- και για τα έσοδα του κράτους αφού από κεί περνούν και κρίνονται όλες οι φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις, απ΄τις οποίες ως γνωστόν αναμένει δισεκατομμυρια το δημόσιο ταμείο.

Τι κάνει το Δημόσιο

Η αποκάλυψη όμως αφορά ένα γεγονός που καταδεικνύει και την παθογένεια του κράτους απέναντι στα φαινόμενα βραδύτητας και απώλειας εσόδων. Δεκάδες νομοθετήματα έχουν ψηφιστεί προκειμένου να ανασχεθεί το φαινόμενο των αναβολών. Προσφατα μάλιστα ψηφίστηκε το νέο παράβολο που επιβλήθηκε στους διαδίκους σε περιπτώσεις αναβολής εκδίκασης των υποθέσεων, το γνωστό “αναβολόσημο”.

Η απάντηση όμως ήρθε από την κα Γιανναδάκη, και ηταν αποστομωτική για το ίδιο το δημόσιο αφού όπως είπε ευθύνεται για το μεγαλυτερο μερος των αναβολών στα διοικητικά δικαστήρια:

“Θεσμοθετήθηκε  και  η καταβολή παραβόλου όταν το δικαστήριο  κρίνει νόμιμο το αίτημα  χορήγησης  αναβολής, διάταξη που εξυπηρετεί ταμειακές  ανάγκες του ΤΑΧΔΙΚ  και όχι τον σκοπό του νόμου,  δηλαδή  την επιτάχυνση εκδίκασης των υποθέσεων,  ενώ  παραβλέπεται  το γεγονός ότι η εκδίκαση των υποθέσεων αναβάλλεται  σε ποσοστά που φθάνουν το  60 και  70%  επειδή η διοίκηση δεν προσκομίζει τον φάκελο της υπόθεσης και τις απόψεις της”.

7 χρόνια…

Οι αγωγές που κατατίθενται σήμερα στα Διοικητικά Δικαστήρια προσδιορίζονται μετά από 7 χρόνια, καθώς προτεραιότητα έχουν οι φορολογικές υποθέσεις έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει εισροή χρημάτων στον κρατικό κορβανά.  Ως προς τις εκκρεμείς υποθέσεις  η πρόεδρος της Ένωσης ανέφερε:

“Η χώρα μας είναι η πρώτη από 26 χώρες της Ε.Ε. με τον μεγαλύτερο  αριθμό εκκρεμών διοικητικών υποθέσεων, γιατί  στη  Διοικητική Δικαιοσύνη μεταφέρονται  κατά βάση τα προβλήματα λειτουργίας  του κράτους.

Στα  Διοικητικά Δικαστήρια εκκρεμούν  σήμερα  288.229 υποθέσεις από τις οποίες 245.795  εκκρεμούν στα Πρωτοδικεία   και  42.434 στα Εφετεία.

Από αυτές το σύνολο των εκκρεμών  φορολογικών  υποθέσεων που  κατά κανόνα  προκαλούν το ενδιαφέρουν  είναι 58.082, ενώ  οι εκκρεμείς  υποθέσεις που αφορούν άλλα αντικείμενα είναι 230.147.

Στο μεγαλύτερο  Πρωτοδικείο, της Αθήνας, οι  εκκρεμείς υποθέσεις φαίνεται να περιορίζονται   σημαντικά  από  103.490  το 2015  σε 91.453 το 2016, από τις οποίες   δεν έχει ακόμη   προσδιοριστεί  δικάσιμος για  44.000 έναντι 72.000 το 2015.

Αλλά και σ΄ αυτό το ζήτημα δεν  έγινε καμιά προσπάθεια  να θεραπευτούν  τα αίτια αλλά μόνο να αμβλυνθούν  οι  επιπτώσεις .

Μόνο τα τελευταία χρόνια ψηφίστηκαν, 38  νόμοι  για την επιτάχυνση  απονομής της Δικαιοσύνης,  αλλά  το πρόβλημα δεν λύθηκε, αφού οι όποιες δικονομικές  ρυθμίσεις  δεν πλήττουν την ρίζα του προβλήματος”.

Έκλεψαν το… κουδούνι από τα δικαστήρια

Αναφερόμενη στην  ανυπαρξία φύλαξης των δικαστηρίων, με τις όποιες συνέπειες αυτό έχει, η κυρία Γιανναδάκη δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι την περασμένη εβδομάδα, στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά,  “άγνωστοι έκλεψαν  το κουδούνι  της έδρας  του δικαστηρίου” και προσέθεσε με νόημα: “Μικρή η ζημιά  αλλά είναι πιθανόν να προκύψουν  μεγάλες”.

capital.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ