Ειδήσεις

Κλήθηκαν σε απολογία οι διοικήσεις της ΔΕΥΑΡ

Σε απολογία καλεί η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου τους αιρετούς, που τα τελευταία χρόνια έχουν διατελέσει πρόεδροι ή μέλη των διοικήσεων της ΔΕΥΑΡ.
Το σχετικό έγγραφο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επιδόθηκε χθες στο δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά και σε άλλους αιρετούς που διετέλεσαν πρόεδροι της συγκεκριμένης επιχείρησης στα πλαίσια πειθαρχικού ελέγχου, ο οποίος διενεργείται για να διαπιστωθεί αν έχει τελεστεί το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ή της υπέρβασης των αρμοδιοτήτων τους, σύμφωνα με το νόμο 3852/2010, που διέπει τον Καλλικράτη.

Όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο η κ. Χριστιάνα Καλογήρου έλαβε υπόψη την έκθεση του μέλους του ΑΣΕΠ κ. Κωνσταντίνου Σιδέρη αναφορικά με τη νομιμότητα απασχόλησης προσωπικού στη ΔΕΥΑ Ρόδου, που προέρχεται από την πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού.
Τόσο ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς όσο και οι υπόλοιποι αιρετοί που διετέλεσαν πρόεδροι της ΔΕΥΑΡ έχουν περιθώριο δεκαπέντε ημερών να απολογηθούν εγγράφως για το πειθαρχικό παράπτωμα, που τους αποδίδεται, βάσει της έκθεσης του ΑΣΕΠ.
Η εξέλιξη αυτή δυσαρέστησε πολύ το δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά που χθες το πρωί, συνοδευόμενος από τους νομικούς συμβούλους της ΔΕΥΑΡ, επισκέφθηκε τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών κ. Κωνσταντίνο Μπούτσικο και του περιέγραψε όσα συνέβησαν προχθές και έγιναν η αιτία να μην πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης.

«Συζητήσαμε για όλα όσα έχουν γίνει στη ΔΕΥΑΡ και τα προβλήματα που προέκυψαν προχθές και δεν πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Ο Εισαγγελέας, παρουσία των νομικών μας συμβούλων και του κ. Στέργου Στάγκα, ζήτησε να συμβάλουμε όλοι ώστε να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση. Δεν είναι δυνατό υπό το κράτος των απειλών και των διενέξεων να μην μπορούμε να συζητήσουμε ένα τόσο σοβαρό θέμα και να λάβουμε αποφάσεις. Ο κ. Μπούτσικος ζήτησε να προχωρήσουμε με ψυχραιμία και ηρεμία», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου.

Δεν αποκλείεται η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ να πραγματοποιηθεί παρουσία αστυνομικής δύναμης σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν εντάσεις και επεισόδια.
Σε ερώτηση σχετικά με την κλήση σε απολογία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε:
«Πράγματι λάβαμε το σχετικό έγγραφο που αναφέρει πως θα πρέπει να απολογηθούμε για πειθαρχικά αδικήματα. Με πολύ γρήγορο τρόπο κινούνται οι διαδικασίες για να ασκηθεί δίωξη στο δήμαρχο. Δεν κατανοώ τη βιασύνη στο θέμα αυτό».

Την άποψη ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους 61 εργαζόμενους της πρώην ΔΕΥΑΙ, εξέφρασε χθες, ομιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρώην δήμαρχος Ιαλυσού και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Στέργος Στάγκας.
Μετά την επίσκεψη στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ο κ. Στάγκας είχε συνάντηση με το δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά για το συγκεκριμένο θέμα. Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι κκ Ηλίας Μπούκλας και Βασίλης Καρνάβας.
Ο κ. Στάγκας ζήτησε από το δήμαρχο Ρόδου να μην προβεί στη λήψη αποφάσεων για τους εργαζόμενους της πρώην ΔΕΥΑΙ προκειμένου να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στους νομικούς για να προβούν στις απαραίτητες κινήσεις και να προωθήσουν την αίτηση θεραπείας για την έκθεση του ΑΣΕΠ καθώς και την τροπολογία.
«Εντός των επομένων ημερών θα καταθέσουμε τις θέσεις μας σχετικά με το ποινικό ζήτημα που προβάλλει η έκθεση του ΑΣΕΠ.

Θεωρώ πως δεν υπάρχει δόλος τόσο από εμένα όσο και από τα υπόλοιπα μέλη των διοικήσεων της ΔΕΥΑΡ, το δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά και τους πρώην προέδρους Μανώλη Καμπουρόπουλο και Παναγιώτη Κυριακούλη», δήλωσε ο κ. Στέργος Στάγκας και πρόσθεσε πως κακώς εξέτασε την συγκεκριμένη υπόθεση το Εφετείο Αθηνών.
«Σύμφωνα με το πόρισμα του ΑΣΕΠ το Εφετείο Αθηνών δεν είναι αρμόδιο για να εξετάζει υποθέσεις που σχετίζονται με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Την Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, θα καταθέσουμε και την ένσταση μας. Παράλληλα θα υποβληθεί ερώτημα στο νομικό συμβούλιο του κράτους για όσα ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης. Εκτιμούμε πως με τα έγγραφα που έχουμε και την αίτηση θεραπείας μπορούμε να απαντήσουμε σε όσα υποστηρίζονται από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού», δήλωσε ο κ. Στέργος Στάγκας.

Ο πρώην δήμαρχος Ιαλυσού αναφέρθηκε και στις απαντήσεις που θα πρέπει να δοθούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου στα πλαίσια του πειθαρχικού ελέγχου.
«Ζητάμε να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό τροπολογία στη Βουλή και να λυθεί το πρόβλημα. Πιστεύουμε πως μπορεί το ζήτημα να αντιμετωπιστεί, όπως έγινε και με τους εργαζόμενους της πρώην ΑΔΕΚΤ. Για το λόγο αυτό ζητάμε πίστωση χρόνου από το δήμαρχο. Σε διαφορετική περίπτωση ο κ. Κουσουρνάς θα έχει την ευθύνη για όσα θα γίνουν. Θεωρώ πως θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου και το πρόβλημα θα αγγίξει και άλλους εργαζόμενους. Οι υπάλληλοι της πρώην ΔΕΥΑΙ είναι σε θέση άμυνας και δεν μπορεί κανείς μετά από δέκα χρόνια να τους αφαιρέσει το δικαίωμα της απασχόλησης. Κανείς δεν αναφέρει πως η απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το θέμα ήταν εκπρόθεσμη κατά 90 ημέρες και δεν είχε ισχύ. Η απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ όμως είναι σε πλήρη ισχύ και δεν έχει ανακληθεί. Ελέγχθηκε μάλιστα και από τις αρμόδιες αρχές», εξήγησε ο κ. Στάγκας.

Σε ερώτηση σχετικά με τη μισθοδοσία του προσωπικού της ΔΕΥΑΡ ο κ. Στάγκας δήλωσε πως ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς κακώς επέλεξε να ακούσει τις απόψεις των στελεχών της ΔΕΥΑΡ.
«Η μισθοδοσία με ένταλμα τύπου Α εγκρίνεται άμεσα και χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτό είχαμε αποφασίσει την προηγούμενη Παρασκευή. Αν όμως εκδοθεί ένταλμα τύπου Β τότε παραπέμπεται στο ελεγκτικό συνέδριο και ο δήμαρχος υποχρεούται να δώσει εξηγήσεις για τις μεταβολές που έχουν γίνει και δεν αφορούν τη ΔΕΥΑΙ. Εμείς μπορούμε να αποδείξουμε πως το θέμα έχει τεράστιες διαστάσεις και δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους που ήρθαν από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ιαλυσού», δήλωσε ο κ. Στάγκας.

Ο κ. Στάγκας τόνισε πως άμεσα μπορούν να πληρωθούν οι 123 εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΡ και να γίνει έλεγχος για τους υπόλοιπους.
Σε ερώτηση σχετικά με τις ενστάσεις που έχει και το Σωματείο Εργαζόμενων της ΔΕΥΑΡ για την έκδοση ενός και μόνο εντάλματος ο κ. Στάγκας δήλωσε:
«Από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για όλους τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΡ. Στις 7 Φεβρουαρίου με έγγραφό μου ζήτησα να δοθούν τα στοιχεία. Τη διενέργεια ελέγχου για τις προσλήψεις από το 1997 ζήτησαν και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων της επιχείρησης».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου