Τοπικές Ειδήσεις

Κατέθεσε ο δήμαρχος Ρόδου για τις ανανεώσεις των συμβάσεων υπεκμίσθωσης του «ΡΟΝΤΑ» και του «ΕΛΛΗ»

Υπόμνημα έγγραφων εξηγήσεων σε συνέχεια καταθέσεων αιρετών του Δήμου Ρόδου και των εκκαθαριστών της ΡΟΔΩΝ ΑΕ υπέβαλε ενώπιον του Πταισματοδίκη Ρόδου ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου της ΙΚΕ “Sig-Safe in Greece” και τον διακριτικό τίτλο “SIG IKE”, η οποία εδρεύει στην Αθήνα, και η οποία θεωρεί ότι δεν είναι νόμιμες οι ανανεώσεις των συμβάσεων υπεκμίσθωσης του «ΡΟΝΤΑ» και του «ΕΛΛΗ».
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», τo παράδοξο στην υπόθεση είναι ότι καλούνται για εξηγήσεις αιρετοί του Δήμου Ρόδου, όταν τα ακίνητα έχουν παραχωρηθεί με χρησιδάνειο και τα διαχειρίζεται η υπό εκκαθάριση ΡΟΔΩΝ ΑΕ, ενώ κλήθηκε σε κατάθεση και ο δήμαρχος Ρόδου για υπόθεση που δεν έχει καν αρμοδιότητα.
Ολοι οι αιρετοί έχουν εξάλλου καταστήσει σαφές ότι είναι παντελώς αναρμόδιοι και ότι δεν είχαν καμία σχέση με τις επίμαχες μισθώσεις, ενώ οι τρεις εκκαθαριστές της ΡΟΔΩΝ ΑΕ υπεραμύνθηκαν της νομιμότητας των συμβάσεων.
Οπως τόνισαν δυνάμει των υπ΄αριθμό 6747/2007 και 3784/2007 αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου της Ρόδου, παραχωρήθηκε από τον Δήμο Ρόδου στην ανώνυμη εταιρία την οποία ο ίδιος συνέστησε με την επωνυμία «ΡΟΔΩΝ ΑΕ» η διαχείριση και εκμετάλλευση των αναφερομένων στις αποφάσεις αυτές ακινήτων, για τους λόγους, οι οποίοι επίσης αναφέρονται στις εγκριθείσες από τα αρμόδια όργανα παραπάνω αποφάσεις.
Αυτή (η διαχείριση) παρέμεινε στην εταιρία και μετά την υπαγωγή της στο καθεστώς της εκκαθάρισης ώστε με τα έσοδα από τις μισθώσεις να καλύπτονται οι στοιχειώδεις ανάγκες της λειτουργίας της εκκαθάρισης και ιδίως η εξόφληση των πάσης φύσεως οφειλών της, προς τρίτους, πρωτίστως προς τον Δημόσιο Φόροι, ΦΠΑ, κ.λπ. έως ότου αυτή ολοκληρωθεί.
Υπό το καθεστώς αυτό, λειτούργησαν οι παραπάνω συμβάσεις, για όλο το μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο ήταν εκκαθαριστής ο κ. Μάριος Μαραβέλιας, συνεχίσθηκε δε και μετά την ανάληψη των καθηκόντων των τριών νέων εκκαθαριστών από την τελευταία δημοτική αρχή, η οποία προέκυψε από τις εκλογές του Μαΐου 2019 και ανέλαβε καθήκοντα σύμφωνα με τη νομοθεσία την 1η Σεπτεμβρίου 2019.
Ειδικότερα ως νέοι εκκαθαριστές ανέλαβαν καθήκοντα την 24/10/2019, όταν η υπ΄αριθμό 790/2019 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και το υπ΄αριθμό 17/27-09-2019 πρακτικό του, δημοσιεύθηκαν στο ΓΕΜΗ σύμφωνα με την υπ’ αριθμό 1443/24/10/2019 ανακοίνωσή του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων τους, χειρίστηκαν μεταξύ των άλλων και τις εν λόγω υποθέσεις παράτασης της διάρκειας των αναφερομένων παρακάτω συμβάσεων μίσθωσης, των ακινήτων τα οποία είχαν μισθωθεί στην υπό εκκαθάριση εταιρία, ήτοι των ακινήτων «ΡΟΝΤΑ» και «ΕΛΛΗ», με υπομισθωτές την Ο.Ε. με την επωνυμία «ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΡΓΕΛΛΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.» και την Ε.Ε. με την επωνυμία «ΡΩΜΑΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.».
Εν όψει του ό,τι οι παραπάνω υπομισθωτές είχαν υποβάλει αιτήσεις για παράταση της διάρκειας των συμβάσεών τους, κάνοντας χρήση των διατάξεων του άρθρου 41 του Νόμου 4605/2019, αρχές Ιουνίου του 2020, απευθύνθηκαν στους νομικούς συμβούλους της εκκαθάρισης κ.κ. Γεώργιο Μαυρομμάτη και Δημήτριο Δημητριάδη, προκειμένου να έχουν τη νομική τους άποψη, αναφορικά με την νομιμότητα της ενδεχόμενης κατάρτισης συμβάσεων παράτασης της διάρκειας των εν λόγω συμβάσεων, ενόψει του ό,τι οι οικονομικοί όροι (μίσθωμα, αναπροσαρμογή, άυλη αξία και λοιπά ανταποδοτικά οφέλη), σε περίπτωση που υλοποιείτο η παράταση ήταν ιδιαίτερα επωφελείς για τις οικονομικές ανάγκες της εκκαθάρισης, σύμφωνα με όσα είχαν ζητήσει από τους υπομισθωτές και είχαν αποδεχθεί αυτοί.
Πράγματι, ο νομικός σύμβουλος, μετά από το προφορικό ερώτημα και τις εκτενείς συζητήσεις που είχαν σχετικά με τα παραπάνω, συνέταξε και παρέδωσε την από 30/6/2020 γνωμοδότησή του, που καθιστούσε σαφές ότι είναι νόμιμες οι παρατάσεις.
Τέλος, και στις δύο συμβάσεις έχει συμφωνηθεί και ετήσια αναπροσαρμογή του μισθώματος στο ύψος του ετησίου πληθωρισμού.
Μετά από τα παραπάνω προχώρησαν στην υπογραφή των από 20/7/2020 και 6/7/2020 ιδιωτικών συμφωνητικών, τα οποία υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά στο σύστημα TAXISNET με αριθμό 33761644/29/7/2020 και 33432861/20/7/2020, με τους άκρως επωφελείς για τις ανάγκες της εκκαθάρισης και του Δήμου της Ρόδου όρους, οι οποίοι τηρούνται ευλαβικά παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία έως σήμερα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου