Συνέντευξη στη
Μαίρη Φώτη

Το στίγμα της πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει ως περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, δίνει σήμερα με συνέντευξή του στη «δ», ο κ. Μανώλης Γλυνός με έμφαση στο «συμβόλαιο συνεργασίας» που επιθυμεί να συνάψει με τους πολίτες. Ο κ. Γλυνός σήμερα μιλά για την πορεία προς τις κάλπες, τους υποψηφίους συμβούλους του, τις θέσεις της παράταξής του, υπεραμύνεται του ανεξάρτητου χαρακτήρα του συνδυασμού του και αναλύει το όραμά του για την Περιφέρεια των Τεσσάρων Εποχών.

• Κύριε Γλυνέ, η αλλαγή του έτους σηματοδότησε ως προς τις πολιτικές εξελίξεις και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου άτυπα μεν αλλά το βλέμμα όλων των υποψηφίων είναι στραμμένο προς την κάλπη. Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το κλίμα;
Μπορεί για όσους επιλέξαμε να ασχοληθούμε με τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο χρόνος να μετρά αντίστροφα αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πολίτες έχουν πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουν και βιώνουν μια δύσκολη καθημερινότητα. Γι αυτό θεωρώ ότι οφείλουμε να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους αποφεύγοντας τις ανούσιες αντιπαραθέσεις και τις συζητήσεις χωρίς περιεχόμενο και πολιτικό προσανατολισμό. Εμείς δεν σκοπεύουμε να πάμε προς τις κάλπες δημιουργώντας συνθήκες πόλωσης. Αντιθέτως επιθυμούμε να αξιοποιήσουμε τον χρόνο για να ακούσουμε τους πολίτες, από την μια άκρη της Περιφέρειας ως την άλλη, να τους παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας και να συνάψουμε «συμβόλαιο συνεργασίας» μαζί τους. Οι νησιώτες δεν έχουν ανάγκη από πολιτικούς που απλώς μιλάνε ανέξοδα αλλά από πολιτικούς που ξέρουν να ακούν. Κι εμείς αυτό θέλουμε να κάνουμε, να τους ακούσουμε και να αναζητήσουμε μαζί τις λύσεις στα προβλήματά τους.
• Τι εννοείτε όταν λέτε «συμβόλαιο συνεργασίας»;
Ακούστε κυρία Φώτη, στα χρόνια της θητείας μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είχα πάντοτε ως απαράβατη αρχή μου ότι πρέπει να είσαι έτοιμος να συγκρουσθείς με κατεστημένα και με στρεβλές αντιλήψεις αν θες να παράξεις έργο μετρήσιμο και όχι απλώς να διαχειρίζεσαι μια κατάσταση. Να είσαι χρήσιμος στην κοινωνία ώστε να έχεις τη συνείδησή σου καθαρή και να μπορείς να κοιτάς τους πολίτες στα μάτια. Αυτή την αρχή θα ακολουθήσω και ως περιφερειάρχης. Οι πολίτες έχουν κουραστεί να παρακολουθούν πολιτικούς που ρίχνουν τις ευθύνες από την μια βαθμίδα αυτοδιοίκησης στην άλλη και όλοι μαζί στο κεντρικό κράτος. Αν ως πολιτικός δεν μπορείς να αναλάβεις τις ευθύνες που σου αναλογούν τότε, απλώς θα ανακυκλώνεις ένα μοντέλο πολιτικής που έχει πια –δικαίως – κουράσει τον κόσμο. Απαιτείται να ξανακτίσουμε την εμπιστοσύνη μας με τους πολίτες και για να γίνει αυτό πρέπει να μπορείς να τους κοιτάς στα μάτια, να τους ακούς και να μην λες μεγάλα λόγια. Αυτό για εμένα είναι το «συμβόλαιο συνεργασίας». Ακούμε, προτείνουμε, συναποφασίζουμε, υλοποιούμε, με τους πολίτες ενεργούς σε όλη αυτή τη διαδικασία. Σε εκείνους λογοδοτούμε και σε εκείνους απευθυνόμαστε τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου.
• Μιας και αναφερθήκατε στους συνεργάτες σας, έχετε αποφασίσει πότε θα ανακοινώσετε επισήμως τους υποψηφίους σας και τις θέσεις της παράταξής σας;
Το ψηφοδέλτιό μας είναι σχεδόν έτοιμο και κριτήριό μας είναι η αυτοτέλεια και η ανεξαρτησία της παράταξής μας. Από την αρχή είχαμε ξεκαθαρίσει ότι το ψηφοδέλτιό μας θα είναι ανεξάρτητο και θα το διαπιστώσετε κατά την παρουσίαση των υποψηφίων μας που θα γίνει σταδιακά ξεκινώντας μέσα στο επόμενο διάστημα. Η παράταξή μας κινείται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο απ΄όπου προέρχονται και οι υποψήφιοί μας. Γι΄αυτό και ξεκαθαρίσαμε από την αρχή ότι απευθυνόμαστε στην κοινωνία από την οποία και αντλούμε τη δύναμή μας.
• Χωρίς χρίσμα από κόμματα;
Βεβαίως και χωρίς χρίσματα. Αυτά είναι πλέον ξεπερασμένα μοντέλα τα οποία δεν αρμόζουν σε μια παράταξη με προοδευτικό πρόσημο, όπως η δική μας. Δεν διεκδικούμε κανένα χρίσμα από κανένα κόμμα. Αν υπάρχουν φορείς που επιθυμούν να στηρίξουν τις θέσεις μας και τον συνδυασμό μας, είναι ευπρόσδεκτοι. Αλλά τίποτα παραπάνω. «Συμφωνίες», «συναλλαγές», «νουθεσίες» και παλαιοκομματικές τακτικές κάθε είδους, δεν αφορούν την παράταξή μας. Αυτά θα τα δείτε αποτυπωμένα και στις θέσεις μας που πολύ σύντομα θα τις παρουσιάσουμε στους πολίτες της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για να τους καταστήσουμε κοινωνούς της προσπάθειάς μας. Οι αποφάσεις θα είναι συμμετοχικές και οι πολίτες θα έχουν φωνή στη δική μας περιφερειακή αρχή.
Από τις επαφές που πραγματοποιείτε στα νησιά, τι εισπράττετε, τι ζητούν οι πολίτες;
Να τους ακούσουμε. Αυτό ζητούν, να αισθανθούν ότι δεν απευθύνονται σε πολιτικάντηδες που παραμονεύουν να αρπάξουν την ψήφο τους αλλά σε πολιτικούς που θα είναι δίπλα τους και την επομένη ημέρα των εκλογών, και κάθε μέρα. Ολο αυτό το διάστημα που επισκέπτομαι τα νησιά μας, διαπιστώνω ότι οι συμπατριώτες μας αισθάνονται ξεχασμένοι, απομονωμένοι, ξεκομμένοι και βεβαίως απογοητευμένοι. Υπάρχουν πολλά κοινά θέματα που απασχολούν τους νησιώτες, αλλά το κάθε νησί ξεχωριστά έχει ιδιαιτερότητες. Πρέπει με προσοχή να ακούσουμε τους κατοίκους που ζουν εκεί κάθε μέρα, τι έχουν να μας πουν όσοι βιώνουν τα προβλήματα και όσοι ξέρουν τις ανάγκες του κάθε νησιού και τις τέσσερις εποχές του χρόνου.
Επιμένετε πάντως να αναφέρεστε στην «Περιφέρεια των Τεσσάρων Εποχών».
Βεβαίως και δεν θα κουραστώ να το λέω, γιατί το πιστεύω και γιατί το αξίζουμε και γιατί μπορούμε να κάνουμε το Νότιο Αιγαίο από μια Περιφέρεια Χειμερίας Νάρκης σε μια Περιφέρεια Τεσσάρων Εποχών. Για εμάς, το Νότιο Αιγαίο δεν μόνο είναι η Ρόδος, η Κως ή η Σύρος. Για εμάς το Νότιο Αιγαίο είναι και η Ρόδος και η Κως και η Σύρος και η Ανάφη και το Αγαθονήσι και η Κάσος. Για εμάς το πρόβλημα του κατοίκου του Αγαθονησίου που αγωνιά για την ύπαρξη γιατρού, του Καλύμνιου σφουγγαρά που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό, του Σαντορινιού που φοβάται την ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη, του κατοίκου της Φολεγάνδρου που νιώθει ότι το χειμώνα δεν ενδιαφέρεται κανείς για αυτόν, είναι και δικό μας πρόβλημα. Αυτό που χρειάζονται οι κάτοικοι της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου είναι ένα σοβαρό πρόγραμμα που θα κληθούν να υλοποιήσουν άνθρωποι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Απλά και ξεκάθαρα. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν έχει ανάγκη από πολιτικούς που προωθούν την προσωπική τους προβολή για να εξυπηρετήσουν πολιτικές τους φιλοδοξίες, με αποσπασματικές παρεμβάσεις και πολιτικές φρου-φρου κι αρώματα. Στο ψηφοδέλτιό μας θα δείτε υποψηφίους που είναι επιτυχημένοι ο καθένας στον τομέα του ακριβώς επειδή εργάζονται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
• Κλείνοντας θα ήθελα να σας ζητήσω να μου περιγράψετε το όραμά σας για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.
Ο χαρακτηρισμός «όραμα» παραπέμπει συνήθως σε κάτι αόριστο και σε ένα «ασφαλές καταφύγιο» για ένα υποψήφιο λόγω και της ασάφειας που το διέπει. Όμως εμείς δεν έχουμε μόνο όραμα, σας λέμε ότι έχουμε και σχέδιο και η αναφορά της προσπάθειάς μας δεν εδράζεται μόνο στο σήμερα. Αφορά και στην επόμενη γενιά. Η μεγάλη πρόκληση λοιπόν είναι να καταστήσουμε όλοι μαζί την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε Περιφέρεια Τεσσάρων Εποχών που κάθε Ελληνας και κάθε Ελληνίδα θα θέλει να ζει εδώ. Να απολαμβάνουν οι κάτοικοι των νησιών αλλά και οι επισκέπτες μας και το καλοκαίρι, και τον χειμώνα, και την άνοιξη και το φθινόπωρο στα νησιά μας. Να παράγουμε δημιουργικά όλο τον χρόνο στην πιο τουριστική Περιφέρεια της χώρας και σε ένα προορισμό που μετρά χιλιάδες χρόνια ιστορίας. Να μην χρειαστεί να επιλέξουμε την μια προοπτική εις βάρος της άλλης…

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ