Σε συμβολικό αποκλεισμό της Επιθεώρησης Εργασίας, που στεγάζεται στο κτήριο της ΔΟΥ προέβησαν χθες τα μέλη της τοπικής γραμματείας του ΠΑΜΕ, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση τη Δευτέρα στη Βουλή και θα καταφέρει «βαρύ πλήγμα» στις απεργίες.

Στο πολυνομοσχέδιο, που ψηφίζεται τη Δευτέρα, υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις» περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι αλλαγές στην προκήρυξη απεργιών από πρωτοβάθμια σωματεία. Το πολυνομοσχέδιο καταφέρνει βαρύ πλήγμα στα εργατικά δικαιώματα καθώς έπειτα από 36 χρόνια αλλάζει ο «εμβληματικός» νόμος 1264/82 για τις απεργίες.
Η διάταξη προβλέπει πως για την κήρυξη απεργίας απαιτείται να είναι σύμφωνο το 50% των οικονομικά ενεργών μελών πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης. Ειδικότερα, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης.
Τη Δευτέρα στις 5.30 το απόγευμα το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στην Πλατεία Κύπρου στη Ρόδο και καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος. «Οι δράσεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου σε πανελλαδικό επίπεδο και τοπικά θα συνεχισθούν στο επόμενο διάστημα. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραδώσουμε κατακτήσεις για τις οποίες χύθηκε αίμα, όπως είναι οι απεργίες. Σε μία σειρά από νέα μέτρα που έρχονται άμεσα, η απεργία αποτελεί το βασικό μέτρο. Εμείς καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο στις 5.30 τη Δευτέρα στην Πλατεία Κύπρου», δήλωσε ο κ. Τάκης Πότσος, μέλος της τοπικής γραμματείας του ΠΑΜΕ.
Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΠΑΜΕ στη Ρόδο και πρόεδρος του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων, κ. Μιχάλης Κατσουράκης τόνισε: «Αυτή η κυβέρνηση πήρε όλα τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που δεν τόλμησε καμία κυβέρνηση να πάρει. Τα πήρε μία δήθεν αριστερή κυβέρνηση. Αυτά τα μέτρα ήταν απαίτηση των εργοδοτών μέχρι σήμερα. Κάναμε μία συμβολική κινητοποίηση στην επιθεώρηση εργασίας και τη Δευτέρα θα κάνουμε συλλαλητήριο στην Πλατεία Κύπρου. Η απεργία είναι κεκτημένο δικαίωμά μας και για να αποκτηθεί αυτό το δικαίωμα αγωνίστηκε πολύς κόσμος. Δεν μένει παρά να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα κεκτημένα δικαιώματά μας».
Την Δευτέρα η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως και τη λήξη του ωραρίου. Το Εργατικό Κέντρο Ρόδου με ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα σημειώνοντας ότι θα πάρει μέρος σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις, που θα προκηρύξει η Γ.Σ.Ε.Ε μετά τη συνεδρίαση του γενικού της συμβουλίου.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ