ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρχονται 80.000 εργάτες από τρίτες χώρες στην Ελλάδα – Οι τεράστιες ανάγκες της αγοράς και η γραφειοκρατία

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΙΝΔΟΙ ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Έτοιμη να επι­τρέ­ψει την άφιξη επι­πλέον 80 χιλιά­δων εργατών από τρίτες χώρες προ­κεί­με­νου να καλυ­φθούν τα κενά σε κομ­βι­κούς κλάδους της εθνικής οικο­νο­μίας φαί­νε­ται πως είναι η κυβέρ­νηση, σύμφωνα με τα όσα ανα­φέ­ρει στο TheTOC ο Βαγ­γέ­λης Κανελ­λό­που­λος, διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος της WorkInGreece.io.

Αυτό ανα­μέ­νε­ται να γίνει μέσω της νέας κοινής υπουρ­γι­κής από­φα­σης, η οποία εκτι­μά­ται πως θα υπο­γρα­φεί στα τέλη του έτους, και συνο­λικά μαζί με αυτή που εκδό­θηκε στα τέλη του 2024 ο αριθμός των νεών εργα­ζο­μέ­νων στην Ελλάδα από χώρες εκτός της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης θα ανέρ­χε­ται περίπου στις 160.000.

Ωστόσο, ακόμα και αν αυτό το νούμερο θα φάνταζε ικα­νο­ποι­η­τικό σε κάποιους, η πραγ­μα­τι­κό­τητα είναι δια­φο­ρε­τική καθώς οι ανάγκες στους κλάδους των κατα­σκευών, του του­ρι­σμού, τη βιο­μη­χα­νίας και του αγρο­τι­κού τομέα είναι πολύ μεγα­λύ­τε­ρες. Αυτές ανέρ­χο­νται μεταξύ των 300 και 500 χιλιά­δων εργατών με απο­τέ­λε­σμα και οι δύο ΚΥΑ να ανέρ­χο­νται στο πιο αισιό­δοξο σενάριο στο 50% των αναγκών και στο πιο μετριο­πα­θές στο ένα τρίτο.

Όπως ανα­φέρ­θηκε κατά τη διάρ­κεια ημε­ρί­δας που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε χθες στην Πρε­σβεία του Βιετνάμ στο Νέο Ψυχικό, οι ανάγκες για εργα­τικά χέρια, και όχι ανα­γκα­στικά για ανει­δί­κευ­τους εργάτες, αυξά­νο­νται κατα­κό­ρυφα στη χώρα μας την ίδια στιγμή που μειώ­νε­ται σημα­ντικά ο αριθμός γεν­νή­σεων και ως εκ τούτου δεν μπορεί να δημιουρ­γη­θεί το απα­ραί­τητο ταλέντο που θα δημιουρ­γή­σει μεταξύ άλλων και τις συν­θή­κες για την ανά­δειξη ενός πιο απο­δο­τι­κού παρα­γω­γι­κού μοντέ­λου.

Ουρές ανα­μο­νών έως και 9 μήνες για την άφιξη – Τα εμπόδια

Την ίδια ώρα που η αγορά “καί­γε­ται” να βρει εργα­ζό­με­νους, το μέτρο της μετά­κλη­σης εργα­ζο­μέ­νων από τρίτες χώρες θα μπο­ρούσε να παρου­σιά­σει τις επι­θυ­μη­τές λύσεις. Ωστόσο, έρχεται αντι­μέ­τωπο με το μεγα­λύ­τερο “τέρας” της ελλη­νι­κής πραγ­μα­τι­κό­τη­τας. Αυτό δεν είναι άλλο από την ελλη­νική γρα­φειο­κρα­τία σε συν­δυα­σμό με την υπο­στε­λέ­χωση των προ­ξε­νείων στις χώρες που δεί­χνουν ενδια­φέ­ρον καθώς των αρμό­διων υπη­ρε­σιών στη χώρα μας.

Στο πρό­βλημα αυτό ανα­φέρ­θηκε εκτενώς η δικη­γό­ρος της Ernst & Young, κα. Μαρία Ρηγάκη, τονί­ζο­ντας πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει το απα­ραί­τητο οικο­σύ­στημα για τη μετα­νά­στευση. Αυτό το γεγονός, εκτός από την παρά­νομη μετα­νά­στευση, δημιουρ­γεί σημα­ντι­κές κωλυ­σιερ­γίες στις δια­δι­κα­σίες με απο­τέ­λε­σμα να σημειώ­νε­ται οπι­σθο­δρό­μηση στην οικο­νο­μική ανά­πτυξη της Ελλάδας.

Πρό­σθεσε, δε, πως παρά το γεγονός ότι υπάρ­χουν οι νομο­θε­τι­κές πρω­το­βου­λίες, δεν υπάρχει η αντί­στοιχη ταχύ­τητα στις δια­δι­κα­σίες που θα έφερνε και την επι­θυ­μητή δια­φά­νεια, και ως εκ τούτου για την άφιξη ενός μετα­κλη­τού χρειά­ζο­νται από 3 έως και 9 μήνες.

Η καθυ­στέ­ρηση αυτή εκτός από τους κανόνες που θέτει η συμ­φω­νία Σένγκεν, οφεί­λε­ται και σε άλλες αρρυθ­μίες της ελλη­νι­κής γρα­φειο­κρα­τίας που θέτουν περισ­σό­τερα εμπόδια στην ανάληψη των καθη­κό­ντων, όπως για παρά­δειγμα η μη ανα­γνώ­ριση των αδειών οδή­γη­σης που έχουν εκδοθεί στις πατρί­δες των μετα­κλη­τών.

Ένα άλλο σημα­ντικό ζήτημα είναι οι καθυ­στε­ρή­σεις στις πλη­ρω­μές των μετα­κλη­τών, καθώς ο ΑΜΚΑ δεν εκδί­δε­ται ψηφιακά όπως το ΑΦΜ, γεγονός και το οποίο σημαί­νει καθυ­στε­ρή­σεις έως και 20 ημέρες στις πλη­ρω­μές.

Όλα τα παρα­πάνω σύμφωνα πάντοτε με την κα. Ρηγάκη πρέπει να αντι­με­τω­πι­στούν, καθώς το μόνο που πετυ­χαί­νουν είναι να καθυ­στε­ρούν την ένταξη των μετα­κλη­τών στην παρα­γωγή.

Πηγή: thetoc.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.