Συνεντεύξεις

Φώτης Mάγγος: «Χρειαζόμαστε την πολιτεία να ενσκήψει στην ουσία των προβλημάτων μας»

To νησί των Λειψών, είναι γνωστό για τις μοναδικές του ομορφιές και την πρωτοπορία του σε πολλούς τομείς. Πίσω από την πρωτοπορία των Λειψών βρίσκεται, ο δήμαρχος Φώτης Μάγγος, ο οποίος δεν δίστασε να πρωταγωνιστήσει ακόμη και σε μουσικό βίντεο κλιπ για να προβάλει και να αναδείξει το νησί, εισπράττοντας το θαυμασμό όλων.
«Ως δήμαρχος, σκέφτομαι καθημερινά πώς μπορώ να βοηθήσω τον τόπο μου με όλες τις δυνάμεις και τα “όπλα” που έχω στη διάθεσή μου. Η επιλογή για το βιντεοκλίπ δεν είχε τίποτα το επιτηδευμένο ή στημένο. Ήταν μία αυθόρμητη κατάθεση ψυχής και αγάπης για τον τόπο μου που υπέφερε όλους αυτούς τους μήνες, λόγω των παρεπόμενων της πανδημίας», δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Μάγγος στη «δ» για τη συμμετοχή του στο βίντεο κλιπ και συμπληρώνει: «Στον Δήμο Λειψών αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Πετυχαίνουμε όλοι μαζί γιατί είμαστε μία ομάδα που ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των Λειψών».

• Κύριε δήμαρχε, είναι γνωστή η αγάπη σας για τη μουσική. Ήταν όμως μία ευχάριστη έκπληξη το μουσικό βίντεο κλιπ στο οποίο πρωταγωνιστείτε ο ίδιος με στόχο να προβάλετε τις ομορφιές των Λειψών. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;
Στις μέρες που διανύουμε, οφείλουμε με ευρηματικότητα και φαντασία να υπερβαίνουμε τα τετριμμένα και να προσπερνάμε τη μιζέρια και τα αδιέξοδα της εποχής. Ως δήμαρχος, σκέφτομαι καθημερινά πώς μπορώ να βοηθήσω τον τόπο μου με όλες τις δυνάμεις και τα «όπλα» που έχω στη διάθεση μου. Η επιλογή για το βιντεοκλίπ (https://www.youtube.com/watch?v=OecK0Yq-5d4&feature=youtu.be) δεν είχε τίποτα το επιτηδευμένο ή στημένο. Ήταν μία αυθόρμητη κατάθεση ψυχής και αγάπης για τον τόπο μου που υπέφερε όλους αυτούς τους μήνες, λόγω των παρεπόμενων της πανδημίας. Ωστόσο πίσω από το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν ήμουν μόνος. Ένα πλήθος ανθρώπων που αγαπούν τη μουσική και τους Λειψούς, προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς και εξίσου παθιασμένα και τελικά συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε η ιδέα να γίνει πράξη. Επιτρέψτε μου λοιπόν να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη στην εταιρεία WRE GROUP, μέγα χορηγό της παραγωγής του CD, το συγκρότημα ΕΜΜΕΛΟΝ, την εταιρεία μουσικής παραγωγής ΔΙΚΤΥΟ, την τραγουδίστρια Μαρίνα Μανωλάκου και φυσικά τον επιτυχημένο σκηνοθέτη Γιώργο Γκάβαλο με το VIEW STUDIO, καθώς και το STUDIO MASTER SOUND για την ηχογράφηση.
Ο Δήμος Λειψών υλοποιεί πάντα στοχευμένες δράσεις-καμπάνιες τουριστικής προβολής και προώθησης. Τι άλλο σχεδιάζετε;
Από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου από την πρώτη μου θητεία αλλά και στη συνέχεια κατά τη δεύτερη, μέλημά μου ήταν να δημιουργήσω μία ομάδα που να σκεφτόμαστε συνεχώς και να υλοποιούμε διαφορετικές δράσεις για την πρωτοποριακή ανάδειξη των Λειψών. Δεν είναι τυχαίο πως μετά τη δημοσιοποίηση του βιντεοκλίπ η κορυφαία Ιταλική εφημερίδα La Repubblica των εκατομμυρίων αναγνωστών, (https://www.repubblica.it/viaggi/2020/11/24/news/grecia_dodecaneso_isola_di_lipsi_il_sindaco_canta_battisti_per_i_turisti-275443068/) ενδιαφέρθηκε για το θέμα και δημιούργησε εκτεταμένο αφιέρωμα για τον προορισμό. Στον ίδιο πνεύμα, είμαστε από τους ελάχιστους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου που διασφαλίσαμε τη δωρεάν συμμετοχή μας σε κορυφαίες virtual παγκόσμιες δράσεις στον τουρισμό, όπως η έκθεση WTM Virtual Expo 2020, στη διάρκεια της οποίας προκαλέσαμε τον ενθουσιασμό στους συμμετέχοντες με την παρουσίαση και του βιντεοκλίπ μας. Η επόμενη ημέρα μάς βρίσκει προς το παρόν με την πανδημία μέσα στα δεδομένα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Με βεβαιότητα λοιπόν, η εικόνα, το βίντεο, η χρήση της virtual τεχνολογίας, η επαφή με ανθρώπους –«κλειδιά» της αγοράς αλλά και η αναζήτηση του αντισυμβατικού, θα είναι τα βασικά συστατικά για το πρόγραμμα του επόμενου έτους.
• Πώς ήταν η τουριστική σεζόν για τους Λειψούς, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και πόσο εύκολος ή δύσκολος είναι ο χειμώνας για τους κατοίκους και επιχειρηματίες του νησιού;
Παρά τις αντιξοότητες και τις ακραίες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, κατορθώσαμε να διατηρήσουμε μεγάλο μέρος του μεριδίου μας κατά την περίοδο της τουριστικής αιχμής με επίκεντρο τις κύριες εβδομάδες του Αυγούστου που η πληρότητά μας, άγγιξε μέχρι και το 100%! Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε πως οι προσπάθειές μας για βελτίωση των υπηρεσιών, ανάπτυξη του νησιού και πρωτότυπη προβολή δικαιώνονται. Μετά από πολυετή προσπάθεια, είμαι σε θέση να υποστηρίξω πως οι Λειψοί έχουν αρχίσει να εδραιώνονται στην αντίληψη του σύγχρονου ταξιδιώτη. Από την άλλη πλευρά, οι Λειψοί παραμένουν ένας ακριτικός τόπος με δυσκολίες και προβλήματα που πολλαπλασιάζονται τον χειμώνα, πόσο μάλλον επί εποχής Covid-19. Η συνδεσιμότητα, η δημόσια υγεία, η παιδεία και άλλα πολλά είναι ακόμη για τα ακριτικά νησιά «αδύναμοι κρίκοι» μίας «αλυσίδας» καθημερινότητας και ευημερίας που τα αστικά κέντρα και άλλες περιοχές πιο κοντά στην Αθήνα, θεωρούν αυτονόητο να απολαμβάνουν.
• Οι Λειψοί είναι ένα νησί απαλλαγμένο από τον Covid-19. Πώς το καταφέρατε αυτό; Οφείλεται στην πειθαρχία των κατοίκων και στη σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας;
Πειθαρχία, αγάπη για τον τόπο, αλληλεγγύη, υπευθυνότητα και συλλογική συνείδηση. Εδώ, είμαστε σαν μια μεγάλη οικογένεια που ζούμε κάτω από την ίδια «στέγη», η οποία ακούει στο όνομα «Λειψοί». Προσέχουμε και στηρίζουμε ο ένας τον άλλο, όμως δεν τρέφουμε και αυταπάτες. Η συγκεκριμένη απειλή είναι ασύμμετρη και αόρατη. Δεν επαναπαυόμαστε καθώς ο κορωνοϊός μπορεί να εισχωρήσει ανά πάσα στιγμή.
• Οι Λειψοί είναι ένα πανέμορφο νησί, απομακρυσμένο από το κέντρο. Σας έκανε η πανδημία του κορωνοϊού να αισθανθείτε ανασφάλεια, καθώς η πρόσβαση στις δομές υγείας δεν είναι συνήθως εύκολη;
Χαίρομαι που μου απευθύνετε το ερώτημα αυτό. Δεν θα ωραιοποιήσω καταστάσεις. Η καθημερινότητα στους Λειψούς όπως και στις υπόλοιπες ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, είναι από μόνη της μία πρόκληση. Λογικό είναι πως κάθε νέος εξωγενής παράγοντας με αρνητικό αντίκτυπο όπως επί του προκειμένου ο Covid-19, πολλαπλασιάζει τις δυσκολίες και μεγεθύνει το χάσμα με τις πιο ανεπτυγμένες περιοχές της Ελλάδας. Χάρη στις δράσεις και πρωτοβουλίες του Δήμου μαζί με την υπεύθυνη στάση των κατοίκων, και την αφοσίωση των επαγγελματιών κερδίζουμε καθημερινά, μικρές μάχες. Όμως για αυτόν τον «πόλεμο», αλλά και για άλλους που θα ακολουθήσουν, χρειαζόμαστε ισχυρούς συμμάχους. Χρειαζόμαστε την πολιτεία να ενσκήψει στην ουσία των προβλημάτων μας και μέσα από τομές να συμβάλει δραστικά στη μόνιμη θεραπεία τους.
• Το νησί των Λειψών είναι από τα μικρά νησιά με μεγάλη αναλογία σε παιδιά. Υπήρξαν προβλήματα όσον αφορά στην πρόσβαση των μαθητών στις πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης; Διαθέτουν όλα τα νοικοκυριά σύνδεση στο διαδίκτυο και τα απαιτούμενα μέσα τεχνολογίας;
Ευτυχώς υπήρξαμε προνοητικοί με αφορμή το κλείσιμο των σχολείων κατά την περασμένη άνοιξη. Κατόπιν ενεργειών μας εξασφαλίσαμε 15 ταμπλέτες για το δημοτικό, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, και εσχάτως άλλες τόσες για το Γυμνάσιο-Λυκειακές τάξεις. Η σύνδεση, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα υπήρξε προβληματική τις πρώτες μέρες αλλά στη συνέχεια ομαλοποιήθηκε. Όσα παιδιά δεν είχαν ίντερνετ βρήκαμε τρόπο έτσι ώστε να συμμετέχουν κανονικά στην τελεκπαίδευση. Ως εκ τούτου κανένα παιδί του νησιού δεν έμεινε εκτός της διαδικασίας η οποία συνεχίζεται κανονικά. Οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά προσαρμόστηκαν πολύ γρήγορα έτσι ώστε να μη χαθεί ούτε στιγμή απ την πολύτιμη μαθησιακή διαδικασία.
• Κλείνοντας, κύριε δςήμαρχε, οι Λειψοί πρωτοπορούν σε πολλούς τομείς όπως καθαριότητα και ανακύκλωση. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να παράγει έργο ένας μικρός νησιωτικός δήμος με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες; Πόσους κόπους και θυσίες συνεπάγεται ο ρόλος του δημάρχου;
Όπως αναφερθήκαμε και παραπάνω στους Λειψούς είμαστε μία οικογένεια. Εγώ προσωπικά έχω την τύχη και την τιμή να είμαι πολύτεκνος οικογενειάρχης. Δεν σας κρύβω όμως πως από το 2014 που πρωτοεξελέγην δήμαρχος, θεωρώ μέσα μου βαθιά πως απέκτησα ένα ακόμη παιδί! Αγαπώ τον τόπο μου και τους συνδημότες μου και σε καθημερινή βάση αντλώ δύναμη από την αγάπη που εισπράττω σε αφθονία γύρω μου για να πετύχω το κάτι παραπάνω. Στον Δήμο είμαστε μια ομάδα. Από την επαγγελματική πολυετή εμπειρία μου και ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής σας δηλώνω με πάσα βεβαιότητα πως όταν κάποιο μέλος σημειώσει καλές επιδόσεις σε ένα αγώνισμα, τότε όλη η ομάδα εμπνέεται, παίρνει κουράγιο, αποκτά κίνητρο και ανεβάζει ρυθμούς. Στον Δήμο Λειψών αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Πετυχαίνουμε όλοι μαζί γιατί είμαστε μία ομάδα που ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των Λειψών! Η όποια κόπωση εξαφανίζεται όταν παράγουμε έργο και πολύ περισσότερο όταν αυτό το έργο είναι όχι απλώς αποτελεσματικό αλλά προïοντικό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου