Τοπικές Ειδήσεις

«Τα οικονομικά του Δήμου Ρόδου είναι μια τεράστια γκρίζα ζώνη»

Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε για τον προϋπολογισμό του 2020 του Δήμου Ρόδου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Τηλέμαχος Καμπούρης.
Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 200εκ. ευρώ περίπου ενώ θα έρθει σύντομα προς έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή και μετά στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, σε ημερομηνίες που αναμένεται να ανακοινωθούν.
«Ο προϋπολογισμός, διαμορφώνεται σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο και πρέπει να είναι ισοσκελισμένος. Αυτό σημαίνει ότι αυτό που καθορίζει το ύψος των δαπανών δεν είναι η βούληση της εκάστοτε δημοτικής αρχής αλλά το ύψος των εσόδων του Δήμου Ρόδου –είτε πρόκειται για ίδιους πόρους (που προέρχονται από τέλη και φόρους), είτε για κρατικές χρηματοδοτήσεις (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ κ.λπ.). Υπάρχουν σημαντικά ανελαστικά έξοδα, όπως η μισθοδοσία, οι κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία και την Δ.Ο.Υ. και οι πάγιες δαπάνες της καθημερινότητας για την εύρυθμη λειτουργία του.
Ο προϋπολογισμός είναι ένα εργαλείο και όχι αυτοσκοπός: αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τροποποιείται και να διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται.
Για εμάς, ο προϋπολογισμός του πρώτου έτους της θητείας μας, αποτελεί εργαλείο για την τοποθέτηση των βάσεων που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση μεγάλων σχεδίων. Για να υλοποιηθεί π.χ. ένα μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο, πρέπει ο μηχανισμός του Δήμου Ρόδου, να λειτουργεί. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αναπλάσεις χωρίς να έχουμε ένα όχημα ή απαραίτητες προμήθειες.
Σε αυτό το πλαίσιο εργαζόμαστε για όλο το νησί, σε κάθε κοινότητα και ενότητα. Κάνουμε μια μεγάλη ‘τομή’ και καταρτίζουμε τον προϋπολογισμό υπό μορφή τέτοια, ώστε κάθε δημοτική κοινότητα θα έχει στην διάθεσή της, τις προμήθειες, τις συμβάσεις της, με επιτροπές παραλαβής έργων, τα υλικά που χρειάζονται κ.λπ. Πρόκειται για μια ουσιαστική οικονομική αποκέντρωση» όπως είπε.
Ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι κάθε κοινότητα θα γνωρίζει επακριβώς τα έργα που σχεδιάζονται γι αυτήν και με τα αναλογούντα ποσά. «Επιπλέον αυξήσαμε τις επιχορηγήσεις στα ΝΠΔΔ (ΔΟΠ, ΔΟΠΑΡ, Σχολικές Επιτροπές). Ωστόσο, το μεγάλο αγκάθι είναι οι ανείσπρακτες οφειλές που ξεπερνούν τα 70εκ. ευρώ. Από τα τελευταία στοιχεία φαίνεται ότι τα πραγματικά έσοδα είναι γύρω στα 100-110εκ. ευρώ. Ως προς τις δαπάνες είναι γύρω στα 80εκ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εισέρχονται πόροι που μένουν στο ‘συρτάρι’. Στοίχημά μας είναι αυτό να αλλάξει και να αξιοποιούνται οι πόροι για δράσεις και ενέργειες. Το 1/3 αφορά δαπάνες προσωπικού, το 1/5 επιχορηγήσεις ΝΠΔΔ και προνοιακά επιδόματα και ανελαστικές δαπάνες. Μας απομένουν 25 εκ. ευρώ για επενδυτικούς σκοπούς (Τεχνικό Πρόγραμμα και Προμήθειες)». Ειδικά για τα ‘ανείσπρακτα’ ο αντιδήμαρχος είπε ότι κατά κύριο λόγο προέρχονται από τους πρώην καποδιστριακούς δήμους: «Είναι δεκάδες εκατομμύρια που είτε θα έπρεπε να έχουν παραγραφεί είτε ο πρώην δήμος χρωστάει στον… εαυτό του (πρώην ΔΕΥΑ κ.λπ.) Εμείς πρέπει να το δούμε σύντομα για το ποια ποσά έχουν παραγραφεί διότι δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, τίποτε».
Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανείσπρακτων προέρχονται από χρέη ιδιωτών: «Πρέπει να κάνουμε διαχείριση μιας κατάστασης που κληρονομήσαμε από τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα έχει μπει το μαχαίρι στο… κόκκαλο. Κάποια στιγμή, οι οφειλές πρέπει να εισπραχθούν» όπως είπε. Ο κ. Καμπούρης τόνισε πως οι προθεσμίες για ρυθμίσεις οφειλών προς τον Δήμο Ρόδου είναι σε ισχύ αλλά η ανταπόκριση δεν είναι πολύ μεγάλη –πλην κάποιων μεγάλων οφειλετών που έχουν δείξει ενδιαφέρον.
Ο κ. Καμπούρης, είπε ακόμη ότι «πριν αναλάβω, διάβαζα διθυραμβικά σχόλια για τα οικονομικά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως αιχμή του δόρατος κατά την προεκλογική περίοδο. Μας έλεγαν ότι υπάρχουν λεφτά στο ταμείο του Δήμου, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ανακαλύπτω προσωρινά απενεργοποιημένες βόμβε! Τα οικονομικά είναι μια τεράστια γκρίζα ζώνη. Το οικονομικό είναι ναρκοθετημένο. Δεν μας μίλησε ποτέ κανείς για τις οφειλές, γι αυτά που χρωστάμε κ.λπ. Κάθε μέρα γίνομαι αποδέκτης μιας νέας υπόθεσης ενώ υπάρχουν πολλές τελεσίδικες αποφάσεις. Κι όταν ρωτάω ‘γιατί;’ η απάντηση είναι ότι δεν έβρισκαν ποτέ άκρη και τα χαρτιά δεν έφταναν ποτέ στο… Ταμείο. Το γιατί, λοιπόν, θα το βρούμε εν ευθέτω χρόνω!!! Το στοίχημα είναι να λυτρώσουμε τους πολίτες από τα δεσμά του παρελθόντος όπως ο διακανονισμός με τα χρέη στο ΙΚΑ. Τα χρέη μεταφέρονταν με τρόπο ανεύθυνο. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βελτιωθεί η κατάσταση» όπως ξεκαθάρισε –αφήνοντας σαφείς αιχμές για συγκεκριμένα πρόσωπα και ευθύνες, οι οποίες και θα αποδωθούν.
Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ
ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ
Κληθείς να σχολιάσει την μεταφορά των αποθεματικών στην ΤτΕ ο αντιδήμαρχος είπε ότι δεν έχουν μεταφερθεί ακόμη αλλά πρέπει να γίνει αφού αυτό λέει ο νόμος και οι αποφάσεις της ΚΕΔΕ και ΠΕΔ Ν.Αιγαίου.
ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ
ΚΑΙ Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ
«Η προσοχή μας είναι στραμμένη στο να αποκαταστήσουμε τις ζημιές που προκλήθηκαν από την θεομηνία της 25ης Νοεμβρίου. Υπάρχουν γύρω στα 30 συνεργεία σε συνεργασία με την ΠΝΑι για την αποκατάσταση των ζημιών.
Νομίζω ότι ανταποκριθήκαμε επαρκώς στα αιτήματα των τοπικών συμβουλίων. Σε μια έκτακτη οικονομική επιτροπή εξετάσαμε την αποκατάσταση της βατότητας, της αγροτικής οδοποιίας με αναθέσεις που έγιναν για να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες και την διαχείριση της κατάστασης –όπως διαμορφώθηκε».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου