Τοπικές Ειδήσεις

Ματαιώθηκε η αγωγή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κατά του Δήμου Ρόδου

Ματαιώθηκε χθες η συζήτηση ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, με την τακτική διαδικασία, της αγωγής που άσκησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατά του Δήμου Ρόδου για την αποπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ.
Η Περιφέρεια δεν εκπροσωπήθηκε χθες στη δίκη και αναμένεται να επανέλθει με κλήση για τη συζήτηση της αγωγής της.
Με απόφαση της 26ης Διεύθυνσης Συντονισμού και Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το έτος 2015 έγινε δεκτή η προσφυγή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την επίλυση διαφωνίας που ανέκυψε με την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου Δωδεκανήσου για τη θεώρηση εντάλματος πληρωμής και την εξόφληση οφειλής της απελθούσης διοίκησης της Περιφέρειας σε εργοδοτικές εισφορές υπαλλήλων της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ.
Το ζήτημα είχε προκαλέσει μείζον θέμα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που αδυνατούσε να εξασφαλίσει ασφαλιστική ενημερότητα λόγω χρέους προς το ΙΚΑ, την εξόφληση του οποίου δεν ενέκρινε η Υ.Δ.Ε.
Κατόπιν απόφασης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατέβαλε τα οφειλόμενα και εξασφάλισε ενημερότητα που της επέτρεψε να λάβει την πρώτη από μια σειρά επιχορηγήσεων ύψους 1 εκατ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο.
Θυμίζουμε ότι η Περιφέρεια με την προσφυγή της ενώπιον των αστικών δικαστηρίων ουσιαστικά προσέβαλε την προγραμματική σύμβαση που είχε με το Δήμο Ρόδου για τη λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και διεκδικεί την καταβολή των οφειλομένων σε ασφαλιστικές εισφορές του προσωπικού της. Η εκκρεμότητα αυτή, που αφορά στην Προγραμματική Σύμβαση που είχε υπογραφεί τον Αύγουστο του 2013, μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου για την απασχόληση εργαζομένων της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, χρονολογείται από τον Φεβρουάριο του 2013, ωστόσο, δεν διευθετήθηκε εγκαίρως και η περιφερειακή αρχή μόλις ανέλαβε καθήκοντα τον Σεπτέμβριο του 2014, ενημερώθηκε τυχαία ότι η ΠΝΑΙ στερείται ασφαλιστικής ενημερότητας, ως απόρροια της εμπλοκής.
Το έτος 2013 το Ελεγκτικό Συνέδριο σε δεύτερο βαθμό δεν ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση και την αποπληρωμή των χρηματικών υποχρεώσεων σε μισθούς και σε ασφαλιστικές εισφορές του προσωπικού. Στο πλαίσιο της σύμβασης ο Δήμος Ρόδου είχε αναλάβει τη χρηματοδότηση της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ για την υλοποίηση του έργου της.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο της ίδιας σύμβασης, φερόταν υπεύθυνη για την πρόσληψη του προσωπικού.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε επιστρέψει αθεώρητο το πρώτο ένταλμα πληρωμής ποσού 99.122,26 ευρώ, οικονομικού έτους 2013 του Δήμου ΡΟΔΟΥ, στην αναφερόμενη σ’ αυτό δικαιούχο Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που αφορούσε στην πληρωμή μέρους της δαπάνης της προγραμματικής σύμβασης συνολικού προϋπολογισθέντος ποσού 200.000 ευρώ, μεταξύ του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, διότι κρίθηκε ότι δεν εκκαθαρίστηκε και εντέλλεται νόμιμα η δαπάνη. Οι 59 υπάλληλοι δεν μπορούσαν να εισπράξουν τα δεδουλευμένα τους και η υπόθεση έγινε στην κυριολεξία “μύλος” μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Ρόδου.
Προκειμένου οι εργαζόμενοι να εισπράξουν τα δεδουλευμένα, προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας, εξέδωσαν διαταγή πληρωμής και εν συνεχεία η Οικονομική Επιτροπή με δύο αποφάσεις της, προχώρησε στην πληρωμή τους. Παρέμεινε όμως η εκκρεμότητα με το ΙΚΑ που δεν διευθετήθηκε.
Την υπόθεση χειρίζεται για τον Δήμο Ρόδου ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Σαλαμαστράκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου