Η Κεντροαριστερά, όπως όλα δείχνουν, κερδίζει το στοίχημα της συμμετοχής, καθώς μέχρι στιγμής ο αριθμός όσων ψήφισαν για την εκλογή νέας ηγεσίας έχει ξεπεράσει τις 200.000. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών Δεοντολογίας καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος Νίκος Αλιβιζάτος, το φράγμα των 200.000 συμμετεχόντων έσπασε. «Είναι μεγάλη επιτυχία ανεξάρτητα από τον νικητή» σημείωσε ο κ. Αλιβιζάτος και πρόσθεσε: «Ο κόσμος έδειξε ότι θέλει κάτι γνήσια μεταρρυθμιστικό ανάμεσα στην ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το σημερινό είναι η καλύτερη απάντηση στους κυνικούς και όσους ειρωνεύονταν» τη διαδικασία.

Η υψηλή συμμετοχή έχει δημιουργήσει έντονη αισιοδοξία για το μέλλον του εγχειρήματος. Ενδεικτικό της μεγάλης κινητοποίησης είναι το γεγονός ότι ενώ στις 6 το απόγευμα ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν στις 170.000, στις 6.45 το απόγευμα είχε ανέβει στις 185.000. Η Επιτροπή Αλιβιζάτου έχει δώσει οδηγία, όπου χρειαστεί, όπου δηλαδή υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που περιμένουν να ψηφίσουν, να δοθεί παράταση κατά μία ώρα ως τις 9.00. Αυτό ισχύει για εκείνα τα εκλογικά κέντρα που η ψηφοφορία επρόκειτο να λήξει στις 8, δηλαδή στα εκλογικά κέντρα εκτός Αθηνών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να υπάρξει, λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κόσμου, και κάποια μικρή καθυστέρηση στην ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων που ήταν προγραμματισμένα για τις 10.30.

Η εικόνα της συμμετοχής ανά περιφέρεια έχει μέχρι στιγμής ως εξής: Aττική: 57.000, K. Mακεδονία: 24.000, Kρήτη: 15.000, Δυτική Ελλάδα: 12.000, Θεσσαλία: 10.000, Πελοπόννησος: 9.000, Aν. Μακεδονία: 7.500, Στερεά Ελλάδα: 6.500, Ηπειρος: 6.200, N. Aιγαίο: 4.500, Δ. Μακεδονία: 4.200, Iόνιο: 3.000, B. Aιγαίο: 2.500

Η ιδιαίτερα υψηλή συμμετοχή είχε διαφανεί από νωρίς το πρωί, καθώς στις 10.30 είχαν ψηφίσει ήδη 20.000 άτομα. Νωρίς το απόγευμα, ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών Δεοντολογίας καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε ικανοποιημένος από τον τρόπο που εξελίσσεται η διαδικασία και χαρακτήρισε τη συμμετοχή ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια που γίνεται. Υπενθυμίζεται ότι εννέα είναι οι υποψήφιοι που διεκδικούν την ηγεσία. Με αλφαβητική σειρά:  κ. Νίκος Ανδρουλάκης, Κωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματά,Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Τζιώτης.

Μεταξύ των χιλιάδων ψηφοφόρων και ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Στο ίδιο εκλογικό κέντρο αναμένεται και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Νίκος Αλιβιζάτος: «Δεν φανταζόμασταν τέτοια προσέλευση»

Στο TheTOC μίλησε για τη διαδικασία στην εκλογική αναμέτρηση για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς ο επικεφαλής της επιτροπής οργάνωσης Ν. Αλιβιζάτος.

Στο ερώτημα για την υψηλή προσέλευση του κόσμου και την πορεία της διαδικασίας, καθώς και για το πώς αισθάνεται, ο κ. Αλιβιζάτος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευτυχής. Έκανε μάλιστα λόγο για “δυσκολία διαχείρισης της ευτυχίας”. Εξήγησε συγκεκριμένα ότι λόγω της μεγάλης προσέλευσης, ο κόσμος παιδεύτηκε, σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές και χρειάστηκε να τυπωθούν ακόμη και νέα ψηφοδέλτια.

«Δεν φανταζόμασταν τέτοια προσέλευση, έπρεπε να είχαμε κάνει περισσότερα εκλογικά τμήματα» είπε χαρακτηριστικά στο TheTOC.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι αυτός (σσ. η μεγάλη προσέλευση του κόσμου) ήταν και ο λόγος που δόθηκε παράταση. Ωστόσο όπως σημείωσε, δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερες καθυστερήσεις στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, παρά την παράταση.

Εάν κινηθούν όλα καλά θα έχουμε αποτελέσματα στις 11.00, συμπλήρωσε.

 

Γεννηματά: Να στείλουν οι πολίτες μήνυμα ενότητας

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ψήφισε  στην Καλλιθέα.  «Θέλω να προσκαλέσω για άλλη μια φορά τους προοδευτικούς πολίτες να στείλουν με την ψήφο τους ένα μήνυμα ενότητας της παράταξης, ένα μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό αυτής της κυβέρνησης. Ένα μήνυμα αντίδρασης στη συντήρηση και στη λιτότητα».  «Αλλά και ένα μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας, εθνικής αυτοπεποίθησης», προσέθεσε. «Τολμάμε για την παράταξη, τολμάμε για τη χώρα μας και όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε τη νέα αλλαγή» κατέληξε στις δηλώσεις της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Καμίνης: Σήμερα δεν φτιάχνουμε ένα μικρό κόμμα αλλά μία μεγάλη παράταξη

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του, στο Πνευματικό Κέντρο της πρωτεύουσας δήλωσε: «Οι εκλογές αφορούν κάθε πολίτη της χώρας. Σήμερα δεν φτιάχνουμε ένα μικρό κόμμα αλλά μία μεγάλη παράταξη που θα αλλάξει την Ελλάδα τονισε ο Γιώργος Καμίνης.

Γιάννης Ραγκούσης: Η ώρα των πολιτών

Σε εκλογικό κέντρο στον Χολαργό ψήφισε ο πρώην υπουργός. «Σήμερα ζούμε την πιο ευγενική και πολιτικά όμορφη ημέρα ενότητας στο προοδευτικό χώρο εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα είναι η ώρα των πολιτών που αποφασίζουν- αλλά και θα αποφασίζουν- για όλα και για όλους μας» τόνισε και πρόσθεσε: «Αύριο είναι ημέρα δουλειάς, πολλή δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να βρεθούμε ξανά κοντά στους αβοήθητους Έλληνες, τις παραγωγικές ηλικίες και στη νέα γενιά» δήλωσε.

Κάλπες και μαραθώνιος για τον Σταύρο Θεοδωράκη

O Σταύρος Θεοδωράκης ψήφισε στην Αγία Βαρβάρα, στη γειτονιά που μεγάλωσε. Στο εκλογικό κέντρο τον υποδέχτηκαν παιδικοί του φίλοι και υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του. Μετά την έξοδο από το εκλογικό τμήμα, δήλωσε:

«Πιστεύω ότι θα το κερδίσουμε το στοίχημα. Ξέρετε έχω πει ότι πρέπει να ψηφίσουν πάνω από 200.000 πολίτες. Πρέπει να δώσουμε μία απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, στα λάθη της κυβέρνησης, στον λαϊκισμό που ζούμε και να καταλάβουν ότι έχει κι άλλο δρόμο αυτή η χώρα. Αρκεί να βρεθούν στο τιμόνι, άνθρωποι που έχουν δουλέψει, άνθρωποι που γνωρίζουν, άνθρωποι που τολμάνε και είναι της λογικής και όχι των ψεύτικων ιδεολογιών”.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέχεια θα επισκεφτεί εκλογικά τμήματα στον Κορυδαλλό, το Περιστέρι, το Αιγάλεω.

Ο Γιάννης Μανιάτης ψήφισε στο εργατικό Κέντρο του Άργους

«Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για τη Δημοκρατική Παράταξη. Ενώνουμε το χώρο και ανατρέπουμε την παραταξιακή στασιμότητα. Ανατρέπουμε το πολιτικό σκηνικό και κάνουμε το νέο ενωμένο προοδευτικό κίνημα πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων. Ξαναδίνουμε χαμόγελο κι αισιοδοξία στις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Η Δευτέρα θα είναι μια διαφορετική μέρα για την πατρίδα και την κοινωνία μας».

Aνδρουλάκης: Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή

«Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για την προοδευτική παράταξη και πάνω από όλα για την πατρίδα μας» δήλωσε στη Ρόδο μόλις ψήφισε ο υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς Νίκος Ανδρουλάκης.

«Θέλω να καλέσω τους προοδευτικούς πολίτες να γίνουν συνιδρυτές αυτής της προσπάθειας. Μιας προσπάθειας που μπορεί να νικήσει την συντήρηση και τον λαϊκισμό που τα τελευταία χρόνια παίζουν σημαντικό ρόλο στην πατρίδα μας», τόνισε επίσης ο κ. Ανδρουλάκης εκφράζοντα την αισιοδοξία του.

«Ήρθε η ώρα οι προοδευτικές δυνάμεις να ξαναπαίξουν ένα σημαντικό ρόλο και να ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί. Για αυτό λοιπόν καλώ όλους τους πολίτες να συμμετέχουν και να γίνουμε συνιδρυτές αυτής της προσπάθειας» επεσήμανε ο υποψήφιος πρόεδρος.

 Στις κάλπες ο Γιώργος Παπανδρέου

 

Τι δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

«Εύχομαι η σημερινή διαδικασία να δώσει την ευκαιρία στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη να προβάλει με πολύ καθαρό τρόπο τις προγραμματικές της θέσεις, να αποκτήσει ξανά το δεσμό που είχε και πρέπει να έχει με την ελληνική κοινωνία και να παίξει το ρόλο της ως υπεύθυνη δύναμη υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Οι συνθήκες εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά δύσκολες και απαιτητικές για τον τόπο μας» δήλωσε από τη μεριά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος αφού ψήφισε στους Αμπελόκηπους.

Τα «που και πως» της σημερινής ψηφοφορίας

Η ψηφοφορία διεξάγεται σε 982 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Στην Αθήνα λόγω και της διεξαγωγής του ιστορικού μαραθώνιου τα εκλογικά κέντρα θα κλείσουν στις 9 και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση του αδιαβλήτου.

Στα Εκλογικά Κέντρα του εξωτερικού, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σύμφωνα με το ωράριο που θα ανακοινωθεί με ειδική εγκύκλιο της ΑΕΔΔ.

Για την εκλογή στον πρώτο γύρο χρειάζεται το 50%+1  των έγκυρων ψήφων

Για να εκλεγεί στον πρώτο γύρο (12.11.2017), ο νικητής, σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί, χρειάζεται να συγκεντρώσει το 50%+1  των έγκυρων ψήφων.

Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό, οι δυο πρώτοι σε ψήφους υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο (19.11.2017).

Νικητής θα αναδειχθεί ο υποψήφιος που συγκέντρωσε τις περισσότερες έγκυρες ψήφους, όσες και αν είναι αυτές.
Εκλογικά Κέντρα…

thetoc.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ